Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъчната реформа в САЩ е ключова законодателна победа за Тръмп

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп отбеляза ключова законодателна победа, след като Конгресът прие първата широкомащабна данъчна реформа от над три десетилетия насам. Републиканците посочват, че промените ще помогнат за икономическия растеж, докато демократите смятат, че нововъведенията ще ощетят средната класа. Реформата предвижда перманентно намаление на корпоративния данък от 35 на 21 процента и временни облекчения за средната класа.

Сега задачата пред републиканците и администрацията в Белия дом е да убедят гражданите, че облекчаването на данъчната тежест спрямо по-богатите е най-подходящият катализатор на добри показатели за икономиката. Те трябва да докажат, че корпорациите ще споделят по-големите печалби със своите служители и така да обосноват решението си да не преразпределят съкращаването на данъците сред хората с по-малки доходи и средната класа.

Републиканците ще е необходимо и да следят внимателно какъв ще е изходът от решението да се отмени допълнителния данък хората без здравно осигуряване. Всички тези предизвикателства следствие вота могат да бъдат решаващ фактор както за частичните избори догодина, така и за президентските през 2020 г.

Някои корпорации вече реагираха на промените, като заявиха, че ще дадат по-големи бонуси. От телекомуникационния гигант "Ей Ти енд Ти" казаха, че ще платят бонуси на стойност 1000 долара на 200 хиляди от своите служители. От компанията вече обявиха плановете си да инвестират 1 милиард долара в резултат на намаляване корпоративния данък.

И докато републиканците и президентът отпразнуват своята победа, демократите припомниха, че облекченията ще облагодетелстват предимно големите корпорации. По-рано лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси коментира, че реформата е „кражба“ от средната класа.

Реформата, която бе едно от предизборните обещания на президента Тръмп според проучване на Ройтерс/Ипсос, е подкрепена едва от 27 процента от населението. 52 процента са против нея. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44