Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образование, индустриални зони и социални центрове - приоритетие в бюджет 2018

Инвестиции в образование, индустриални зони и социални центрове е акцентът на бюджет 2018 на община Бургас. Финансовата рамка е в размер 248 671 410 лева, съобщи кметът на града Димитър Николов. Бюджетът е малко по-висок от предходната година, но като цяло логиката му е същата, уточни той. 

През 2018 –та година в Бургас предстои да отворят врати нови детски градини в комплексите „Меден рудник“, „Лазур“, както и в квартал „Черно море“. Ще отвори врати и нова гимназия по компютърно програмиране и иновации с интензивно изучаване на немски език. Заложено е и обновяването на базите на 6 професионални гимназии. Филиал на националната художествена академия, в зоната на пристанището, през тази година ще приеме първите си студенти. Предстои и последната фаза при изграждането на новия медицински факултет, който се намира в кампуса на университета „Проф. д-р Асен Златаров“. Инвестицията на общината е около 4 милиона лева до този момент, а още 600 хиляди лева са заложени и през тази година.

По отношение на здравеопазването, от общината подготвят амбициозна програма за цялостно модернизиране на онкодиспансера. Около 8 милиона лева ще е финансирането й през следващите 2-3 години. В този бюджет, за първи път в Бургас ще има ПЕТ скенер за ранна диагностика на ракови заболявания, много прецизен апарат, който ще улавя раковите заболявания в размерите до 1 милиметър. Успоредно с това, ще стартира и строителство на втора сграда. Там ще се помещава химиотерапията, с ново оборудване – нова 6D маса, изключително скъпа, около половин милион. На нея ще може да се извършва и прецизна радио хирургия. Така голяма част от тези операции, които се извършват в София или Варна, ще могат да се правят тук. Сградите на ДКЦ 1 и ДКЦ 2 ще бъдат санирани, продължава и финансирането на програмата "Ин витро".

Ще се инвестират и 3 млн. лева в подготовката на новата индустриална зона на Бургас – втората фаза на Логистичния парк. На територия от 600 декара в Южна промишлена зона в Бургас ще бъдат обособени парцели от 20 до 160 дка. Това ще  даде възможност да се търсят големи инвеститори.

Амбицията на общината е през тази година да стартира и реконструкцията на булевард „Демокрация“, с въвеждане на интелигентно управление на светофари и коридор за бързите автобуси. Предстои завършването и на улица „Алеко Богориди“, като веднага след приемането на бюджета, започва и ремонтът на околните улици – „Лермонтов“, „Фотинов“, „Възраждане“, „Отец Паисий“, „Шипка, „Успенска“, „Гео Милев“, Иларион Макариополски“, „Граф Игнатиев“. Общината е заделила средства за ремонт и за около 30 детски площадки, по настояване на бургазлии, след получени сигнали.  Най-натоварената с пътния трафик улица „Струга“ също предстои да бъде ремонтирана. Ще бъдат изградени и значителен брой парко места в комплексите.

Това е една груба рамка на бюджета, уточни още кметът Димитър Николов. До 30-ти януари всеки може да дава предложения или да вкарва нови проекти. Това може да се прави както общинските съветници, така и на обществените обсъждания. Първото е днес от 18 часа в дома на НХК, а второто е утре в зала „Никола Станчев“ в бургаския комплекс „Меден Рудник“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окончателно: "Подпорната стена" на Шофьорския плаж е законно изградена

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да съгласува..

публикувано на 04.07.24 в 14:35
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне на 6 юли от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 04.07.24 в 11:04

Община Бургас поиска воден спасител само за района на моста. Старши спасител: Неизпълнимо!

"Община Бургас е готова да плаща на воден спасител, който да следи само района на моста и е поискала осигуряването му." Това заяви директорът на дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“ Веселин Василев в интервю за БНР Бургас, след като в края на юни двама души скочиха оттам и се удавиха. „Ние сме поискали съдействие..

публикувано на 04.07.24 в 09:29

Най-късно до 15 юли ще бъде въведено преференциално паркиране за хора с увреждания на Морска гара в Бургас

Най-късно до 15 юли 2024 г. ще влязат в сила новите правила, позволяващи преференциално паркиране на хора с увреждания на определените за това паркоместа на територията на пристанищен терминал Бургас-изток 1 в Зоната за обществен достъп в морския град, съобщиха за БНР Бургас от ДППИ.  Гости и граждани на града, притежаващи карти на ЕС за паркиране за..

публикувано на 03.07.24 в 17:01

В Лозенец ще изградят параклис на Св. Николай Чудотворец

Сливенският митрополит Арсений посети Лозенец. С ръководството на общината той е коментирал възможността  там да бъде поставен параклис, посветен на Св. Николай Чудотворец. Така светецът ще закриля рибарите, местните жители и гостите на общината и населеното място. На мястото, отредено за параклис беше прочетена молитва, а Дядо Арсений благослови..

публикувано на 03.07.24 в 14:48

БФБ кани на природозащитна акция в 6 и пет на Бургаската дюна

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обяви 2024 г. за година на живите пясъци по Черноморското ни крайбрежие. Затова и се предвиждат редица акции и събития, които да намалят заплахите към тях, да подобрят условията в дюнните местообитания и да повишат обществената осведоменост и ангажираност за тяхното опазване. Благодарение на подкрепата на..

публикувано на 03.07.24 в 13:55

В ямболското село Миладиновци имат нов кът за отдих и игра

Нов кът за отдих и игра бе изграден в ямболското село Миладиновци. Днес той бе открит в присъствието на  кмета Димитър Димитров, кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев, жители и гости на селото.  Новата придобивка е реализирана по обществената инициатива „С Тунджа в сърцето“. Кметство село Миладиновци кандидатства с проектно предложение за..

публикувано на 02.07.24 в 17:20