Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира конкурс за детско творчество с тема „Легенда за първия кукер“

За единадесети път НЧ "Съгласие 1905" и кметство Българово организират национален конкурс за детско творчество "Кукери". Тази година темата ще бъде "Легенда за първия кукер". Вдъхновени от героите на българския анимационен филм "Златната ябълка" - Вихра, Бран, Влад, майсторът-ковач - първият кукер боец Антон, самодивата Тина-пакостина, балканджиите, Чума и др., организаторите ще дадат възможност на детското въображение за изява..

Конкурсът има за цел да провокира и поощри интереса към богатия ни български фолклор, традиции и обичаи, да даде възможност за изява на децата. В него могат да участват деца на възраст от 5 до 15 години от цялата страна като всеки може да изпрати две творби в следните категории:

1. Изобразително и приложно изкуство - рисунка, колаж, маска, стъклопис, керамика, текстил и др., (без ограничения в изразните средства) на кукери, самодиви, караконджули, таласъми, героите от "Златната ябълка".

2. Фотография - снимки и възстановки на обичая Сирни заговезни, Кукеровден.

3. Литература - приказки, разкази, комикси, стихотворения, поговорки, гатанки и др., с героите на "Златната ябълка".

Във всяка категория ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда, както и награда за най-добра школа в категорията. Всеки участник ще получи сувенир от конкурса.

Таксата за участие в конкурса е 5.00 лв. за участник и може да бъде изпратена с пощенски запис на адреса на читалището. В конкурса за най-добра школа се допускат тези от тях, които имат поне 5 индивидуални участника. Изпратените творби остават в полза на читалището, което се ангажира с тяхното популяризиране.

Творбите могат да бъдат изпращани до 16.02.2018 г. на адрес: град Българово, община Бургас, ул. "Първи май" 1, НЧ "Съгласие 1905". Литературните творби можете да изпратите в електронен вариант на e-mail: saglasie1905@abv.bg.

На 18.02.2018 г. ще се проведе заключителният етап на конкурса. Всички участници, поканени на празника в деня на Сирни заговезни в Българово, ще видят истински кукери, ще научат повече за обичая "Прошка", ще бъдат поздравени с фолклорен концерт от свои връстници самодейци и ще получат своите награди.

Тел. номера за допълнителна информация: 0896 730 867 - Стела Папанчева /секретар/, 0895 620 612 - Милена Комитова /председател/, 0895 776 762 - Галина Дараданова /библиотекар/.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Димитър Главчев за Сребреница: Вероятно ще има проверка за изтичането на документи от МВнР

"Надявам се редовно правителство да определи представителят на България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон", каза в Малко Търново служебният премиер Димитър Главчев. Той и четирима министри от кабинета обсъдиха с новия турски посланик Мехмет Уянък бъдещото разширение и модернизирани на 3- те български пункта по границата ни с южната ни..

публикувано на 03.06.24 в 16:59

Представиха проекта за ремонт на зала "Младост" и пространството около нея

7 милиона лева ще струва ремонта на спортната зала „Младост“. Проектът предвижда и облагородяване на прилежащото пространство. Дейностите се очаква да започнат в средата на лятото. Те се реализират по проект, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие от Европейската инициатива за градовете, насочена към финансиране на иновативни..

обновено на 03.06.24 в 15:54

Стартира кандидат-студентската кампания в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Стартира кандидат-студентската кампания на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас. Документи могат да се  подават до 28 юни в Учебно-информационния център на Университета. Девет са новите специалности, за които може да кандидатстват бъдещите студенти. При „професионален бакалавър“ това са: „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, „Туризъм и..

публикувано на 03.06.24 в 15:19

Изплащането на пенсиите започва на 7 юни

Изплащането на пенсиите през юни т.г. чрез пощенските станции ще започне на 7 юни (петък) и ще завърши на 20 юни (четвъртък).  Това съобщи националният осигурителен институт. Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени също на 7 юни. Датата за изплащане на..

публикувано на 03.06.24 в 13:35

От 1-ви юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант. От 1-ви юли те ще бъдат само електронни. За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат да приемат..

публикувано на 03.06.24 в 12:23

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на вътрешните..

публикувано на 03.06.24 в 08:34

Поморие остава без вода утре

Без водоподаване ще бъдат жителите на Поморие на 3 юни, понеделник.  Причина за спирането на водата е авария на довеждащия водопровод, съобщават от ВиК - Бургас.   Спирането ще е в 8.30 ч. до отстраняването на проблема.  От дружеството се извиняват на клиентите си за причиненото неудобство! 

публикувано на 02.06.24 в 19:49