Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Айтос прие най-големия бюджет до сега и нов общ устройствен план

Айтос прие бюджетът за тази година. Общината ще разполага с 24 млн лв и значителна капиталова програма. Според кмета Васил Едрев, това е най-големият бюджет до сега. 

По време на обсъжданията, общинският съветник от БСП Андрей Андреев повдигна отново темата за отпуснатите пари за общинската болница в града. Той настоява за намиране на нови 20 000 лв, с които да се подобри финансовото състояние на лечебното заведение. 

"Не може без издръжка и субсидии. Тези средства не отиват за заплати. Там имаме от началото на годината само едно хранене. Имаме намален персонал Можете ли да си представите, ако някой от нас изпаднал в болест ще бъде навреме обхванат и вкаран в процедура? Имаме декларирана загриженост и от кмета и от общинска администрация и от ръководството на дружеството. Не оставяйте с мисълта, че там се дават едни пари, които отиват в джоба на хора, които са на определена възраст и не знам какви други интереси ги водят. Основната ни грижа на нас е единствено и само грижата за гражданите на община Айтос", сподели Андреев.

Ако се отпуснат обаче допълнителни средства за болницата, ще се наруши буквата на закона, обясни по време на общинската сесия кметът Васил Едрев. Той допълва, че по закон, парите, с които може да се финансира едно лечебно  заведение са в размер на 200 000 евро.

"Няма как да заделим повече средства за болницата. В продължение на две години сме отделили 380 000 лв. В тези 200 000 евро влизат и помощите, които получават от държавата, които са още 100 000 лв на година. Ние сме надхвърлили тази сума, което не е приятно и подлежим на санкции и връщане на тази сума", обясни Едрев. 

Според него, финансовото състояние на болницата към момента не е толкова лошо. Има задължения, но те не са толкова големи и една голяма част от тях са погасени. Други общински съветници поискаха пълен отчет на МБАЛ – Айтос и финансов план и визия за оздравяване на лечебното заведение от страна на неговия директор д-р Паруш Парушев.

Дебатите за бюджет 2018 година се разгорещиха и около парите предвидени за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа и настояване за повече средства за пътя до село Чукарка. Искането на ДПС за конкретния път беше удовлетворено със сумата от 8 хиляди лева. Те ще бъдат пренасочени от парите за обновяването на Автогарата. 

"Имахме достатъчен излишък от бюджета и сме предвидили 450 000 лв за ремонта на автогарата. В момента се изготвя процедурата за обявяването на обществена поръчка и може би тези дни ще бъде обявена", информира кметът на Айтос.

Друг проект, който вече е започнал да се изпълнява, е този за парк „Славеева река“. Строителните работи са започнали с първите топли дни на тази година. А в бюджета за тази година са отделени 1 500 000 лв за довършването му. Васил Едрев обеща, че до 50-то юбилейно издание на фестивала „Славееви нощи“, паркът ще бъде завършен.

19 млн лв ще бъдат заделени и за изграждането на пречиствателната станция на Айтос. 

"Тече проектирането на втори етап - изграждането на колекторите. Предполагам до 2 месеца проектите ще бъдат готови, одобрени и това лято се надявам да започнем реализирането на този така важен проект за Общината", обясни Едрев и допълни, че вече има избран изпълнител. Строителните дейности трябва да продължат 36 месеца.

5 км улични настилки ще бъдат обновени в град Айтос, а в селата Карагеоргиева, Тополица, Чукарка ще бъде изградена канализация. Затова и Васил Едрев се пошегува, че през новата година територията на общината ще бъде строителна площадка.

Общинските съветници гласуваха положително и на предложението за актуализирането на цената на такситата. Минималната дневната тарифа, на която могат да возят таксиметровите водачи е 0,80 лв през деня и 0,90 лв през нощта. А максималната тарифа може да бъде 2 лв за километър пробег през деня и 2,50 лв през нощта.

Общинският съветник от ДПС Ружди Хасан  каза от трибуната на общинския съвет, че не бюджетът, а приемането на общия устройствен план е голямата новина за днес.


Подробностите в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дадоха зелена светлина за изграждане на две кръгови кръстовища в Меден рудник

Общинският съвет даде зелена светлина за изграждане на две нови кръгови кръстовища в жк "Меден рудник". Съветниците одобриха изменение на регулационните планове на зона „А“ и зона „Д“ и регулационния план на Промишлена зона „Юг – запад“, за да може да се обособяват новите съоръжения. Първото кръгово кръстовище ще бъде на пресечката на бул. „Захари..

публикувано на 25.06.24 в 16:43

Сливенско училище получи химн като дарение от „Музикаутор“

Сливенското основно училище „Христо Ботев“  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор“.  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“. В третото издание „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“ се..

публикувано на 25.06.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Община Поморие напомня: Изтича срокът за плащане на местните данъци

Срокът за плащане на първа вноска за данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства изтича на 30 юни 2024 г, информират от Община Поморие.  След тази дата на неплатените в срок налози се начислява наказателна лихва до деня на окончателното им заплащане. Собствениците и ползвателите на недвижими имоти,..

публикувано на 25.06.24 в 15:59
Снимката е илюстративна

Заради аварии, десетки села в Ямболско са без вода

Всекидневно водопродаването в десетки населени места на Ямболска област се спира заради отстраняването на аварии. С напредването на лятото по-големият проблем е липсата на вода в резервоарите. В крайграничната община Елхово проблемът с водоснабдяването става все по-сериозен, подчерта кметът Петър Гендов: "Имаме кладенци, които не са почиствани,..

публикувано на 25.06.24 в 14:32

Платено паркиране на още две улици в Бургас

Улица "Пробуда" - в частта ѝ между улица "Цар Симеон" и булевард "Стефан Стамболов" - става синя зона, а улица "Поморийска" и разположеният в края ѝ паркинг до северния плаж вече ще е зелена зона.  Това реши Общинският съвет в Бургас с подкрепата на 40 съветници. Един се въздържа. Мотивите на вносителите от Община Бургас са, че в района на улица..

публикувано на 25.06.24 в 10:28

Общинският съвет поиска прехвърляне на държави терени за ключови проекти в Бургас

Местният парламент  гласува Община Бургас да поиска безвъзмездно прехвърляне на държавни парцели за реализиране на редица ключови проекти в града и кварталите. Единият от имотите е в кв. Сарафово на площ от  около 5 600 кв. м., който в началото на годината за малко не бе пуснат на търг за продажба.  Жителите на квартала инициираха подписка и спряха..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

59 докладни записки предстои да разгледат бургаските общински съветници

След като нямаше общинско заседание на съветниците в Бургас през месец май заради изборите, днес те се събират за 11 сесия. Предстои да разгледат 59 докладни записки, предвидени са и 13 питания. Заседанието започва в 9 часа, а най-важните предложения, които ще бъдат обсъдени, са свързани с инфраструктурата и икономическо-социални дейности. Ще..

публикувано на 25.06.24 в 08:30