Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението на бургаските болници ще има нов председател

Нов избор на председател на Сдружението на бургаските болници предстои след седмица. Една от целите пред сдружението за тази година е недопускане на нови лимити за здравна помощ и намаляване на легловата база в болниците, което се очаква да стане с въвеждането на Националната здравна карта до 2 месеца. За свършеното до момента  и ще бъдат ли ощетени отново пациентите е коментарът на досегашния председател Семир Абумелих, собственик на университетска болница „Дева Мария“ и инициатор на сдружението, което съществува от 2012 година в Бургас:

"Сдружението си свърши работата до този момент много добре. Успя да защити и бюджети на гр.Бургас и леглова база, и общо взето това обединение на бургаските болници успя да опази пациентите от сътресенията, които понесоха на други места в страната що се отнася до здравеопазването. Доказателство за това са подобрените здравни услуги. В Бургас отбелязваме обратна миграция - все по-малко бургазлии напускат града за да се лекуват на друго място, както и все повече пациенти от други населени места, които предпочитат да получат здравна грижа именно в Бургас. Основно има опасност от две неща, с които ще трябва сдружението да се справи. Това са новите бюджети по общини и второто е легловата база на нашите болници. От голямо значение е, дали ще можем да разкрием отделения по детска онкология, детска хирургия или детска урология, защото здравната карта като се направи и тогава ще възникне проблем."


Мотивът за оттеглянето на Семир Абумелих от председателското място е политическата му обвързаност през последните години като общински съветник и като народен представител, което според него може да има негативно влияние върху самото сдружението:

"Основната цел на обединението е по-добра здравна услуга в Бургас. Искам да предложа нов председател на сдружението, очаквам колегите да го изберат, а моят избор е д-р Маджуров. Той да води битките, защото няма да позволим намаляване на болничните легла в Бургас или да сме ощетени откъм бюджет. Няма да позволим разпределяне на средства на едни за сметка на други, които ще бъдат ощетени."



За равнопоставеност ще работи и наследникът на Семир Абумелих на поста председател  - д-р Александър Маджуров от едноименната бургаска болница „Маджуров“. Какви са още целите му:

"По-малко недоволни, повече доволни и здрави пациенти. В крайна сметка всичко опира и до средства, които се влагат в здравеопазването, но и до организация. Ние имаме конкуренция между лечебните заведения. Опитваме се да предоставим все по-добро качество на здравната услуга, за да имаме и повече пациенти. От друга страна точно тук ни пречи лимитирането на здравеопазването, т.е. администрирането на средствата. Това, за което говорим от много години, че една здравна каса имаме като монопол и като администрация, която бави развитието на медицината у нас, защото тя се развива с много бързи темпове, за разлика от нашата страна.  Ограничението в лимитирането на дейността  ни затруднява например през летния сезон. Причината е, че никой от нас не може да прогнозира колко пациенти с какви проблеми ще дойдат. При нас са остри заболявания и травматизъм, а както знаете ние нямаме право да откажем здравна помощ. Тази асоциация ще продължава да защитава интересите на всички. Трябва да се подобри и взаимодейсдтвието между здравните заведения, което отново ще е в полза на пациента. Той е най-важният за нас, а ние му обръщаме най-малко внимание заради бюрокрацията в момента"



Новият председател ще брани всички интереси на здравните заведения в общината, които са в сдружението, особено по време на дебатите преди въвеждането на Националната здравна карта, което трябва да стане до два месеца. Опасенията на медиците са, че тя ще наложи значително намаляване на легловата база в болниците и нови лимити за здравна помощ, които ще ощетят допълнително  пациентите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-скъп ток и по-евтино парно за клиентите на EVN от 1-ви юли

С 1,46% ще поскъпне електроенергията за битовите клиенти на ЕВН, стана ясно от публикуваните от КЕВР прогнозни цени от 1-ви юли тази година.  Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли По- сериозно е увеличението на нощната тарифа, което е с 2,54%,..

обновено на 04.06.24 в 15:57

Модерна пречиствателна станция поема 100% от отпадъчните води в "Меден рудник"

Завършването на два ключови обекта от мега проекта за водния цикъл на област Бургас обяви днес местното ВиК дружество. Те касаят реконструкцията на канализационната и водопроводна мрежа в комплекс „Меден рудник“ и разширението на пречиствателната станция там. С ремонтните дейности 100% от отпадъчните води на комплекса се събират и..

публикувано на 04.06.24 в 13:45

Награждават бургаските първенци в разделното събиране и предаване на отпадъци

За да поощри бургазлии да събират и предават отпадъци разделно, Общината за пета година организира своеобразно екологично съревнование. В него се включиха стотици граждани. Най-усърдните сред тях се награждават по традиция на 5 юни - Световен ден на околната среда. Заедно с тях утре ще бъдат почетени и мобилните центрове с техните служители, които..

публикувано на 04.06.24 в 11:22

Тактическо учение ще се проведе днес на полигона "Корен"

Днес на полигона „Корен“ военните формирования, участващи в тактическото учение „Тракийски воин - 24“ ще демонстрират способности. В него участват военни от многонационалната група на НАТО, българската Втора механизирана бригада, ВВС, ВМА, Военна полиция, 181 -артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ и други.  По време на учението..

публикувано на 04.06.24 в 08:15

Инструктори не одобряват част от готвените промени при шофьорските курсове

Няма логика да се правят промени по нормативната уредба за провеждането на шофьорските курсове сега, тъй като скоро се очакват нови европейски директиви. Това коментира председателят на Регионалния авто-инструкторски съюз Дойчо Пеев по повод предвижданите от Министерството на транспорта промени в учебните центрове. Една от тях е ограничаване броя..

обновено на 04.06.24 в 08:11

Затваря се част от ул. "Велико Търново" до понеделник

От 9 часа днес до 17 часа на 10 юни /понеделник/ се затваря за движението ул. „Велико Търново“ в участък от ул. „Поп Грую“ до улицата изход от паркинга на бл. 88 и 89 в жилищен комплекс „Лазур“.  Въвежда се временна организация на движението. Причината е възстановителни дейности на битова канализация. 

публикувано на 04.06.24 в 07:24

Нестинари танцуваха върху жарава пред хиляди в село Българи

В царевското село Българи с нестинарски игри се чества по стар стил денят на Св. Св. Константин и Елена. Хиляди хора се събраха на площада пред кметството, за да наблюдават сакралния танц на нестинарите върху жарава.  Танцът започна в 21:30 часа с посрещане на нестинарите с тъпани, традиционна музика и камбанен звън, а преди това местни..

обновено на 04.06.24 в 00:43