Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Бенчева: "За нас е важно, когато работим с желание, да имаме и признание"

Отличиха с почетен знак "Златен век" и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май, бургаската регионална библиотека "Пейо Яворов". Отличието бе връчено на специална церемония от министъра на културата Боил Банов на директора на библиотеката Мария Бенчева.

"Благодаря на министър Банов за отличието! Благодаря на колегите от Българската библиотечна и информационна асоциация, както и на екипа на библиотеката. Тази година празнуваме своя 130-и рожден ден! Това е достойна възраст, за да натрупаме опит, но и в същото време да звучим съвременно и модерно", каза Мария Бенчева при получаване на отличието.

Интервюто с Мария Бенчева чуйте в прикачения файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Танцова формация „Петлите“ тръгва на турне по Южното Черноморие

„Танцът е магия“ – под това заглавие популярната бургаска танцова формация „Петлите“ тръгва на турне. Началото ще постави спекткакъл в Созопол на 25-ти юли на сцената на амфитеатъра. Летните концерти ще продължат в още пет града по Южното ни Черноморие, каза основателят на ансамбъла Георги Димитров. Той посочи и какво включва програмата...

публикувано на 02.07.24 в 10:55

Клавирен рецитал открива младежкия арт фестивал „Солинария“

Клавирно дуо „Атмосфери“ ще открият  Четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол на 5 юли (петък) от 21.00 ч.. Зад поетичното име стоят две млади пианистки – Мила Михова и Александра Дичева.  Пътят им към музиката е различен. Мила Михова минава през всички обичайни етапи в изграждането на един музикант – учи в Националното..

обновено на 02.07.24 в 10:43
„Виенска кръв“ на Държавната опера в Бургас

С оперетата „Виенска кръв“ се откриват музикалните празници „Емил Чакъров“

С оперетата „Виенска кръв“ на Йохан Щраус-син се откриват Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Началото е  от 20:30 часа на сцената на Летен театър - Бургас. П редставлението се изпълнява на български език.  Зад диригентския пулт в атрактивния спектакъл застава маестро Деян Павлов /гост/.  Сопраното Нона Кръстникова и тенора Яни..

публикувано на 02.07.24 в 09:46

В Царево прожектират филма на режисьора Николай Василев „Ваклуш"

Днес продължава първото издание на "Фестивала на мисълта", #JulyEvening, в курортно селище Синеморец.  В програмата влизат прожекции на филми и лекции. Днес от 20:30, ще може да бъде видян филмът на режисьора Николай Василев, „Ваклуш". Предвидена е възможност за дискусия с режисьора. Събитието ще се проведе в лятното кино на Синеморец

публикувано на 02.07.24 в 08:51

Вечната приказка "Красавицата и звяра" в мюзикъл на бургаска сцена

Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ ще бъде представен на 1 юли от 20.30 часа на Летния театър в Бургас. Продукцията на Държавна опера Варна е основана на френската класическа приказка и адаптирана от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който печели „Оскар“ за 1991 г. Оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена, той..

обновено на 01.07.24 в 12:52

Стартира "Фестивала на мисълта" в Синеморец

Днес и утре ще се състои първото издание на "Фестивала на мисълта", #JulyEvening, в курортно селище Синеморец. В програмата влизат прожекции на филми и лекции. Фестивалът стартира с прожекция на документалния филм "Формулата на Тео" на известния режисьор Николай Василев от 20:30 часа. Ще има и с пециално гостуване на учителя по физика Теодосий..

публикувано на 01.07.24 в 09:53

Девет хора пеят "Нека да е лято!" в Бургас (ВИДЕО)

С пожеланието „Нека да е лято!“ завърши Второто издание на Националния хоров фестивал за смесени и еднородни хорове в Бургас. 9 хорови състава и над 150 изпълнители събра музикалният форум. Специално за фестивала диригентът Георги Милтиядов написа песен, която всички хорове разучиха, за да направят общо изпълнение. Голям е интересът към..

публикувано на 30.06.24 в 15:04