Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха нова система за контрол на рибарството в Бургас

Снимка: БГНЕС

Нова система за контрол на рибарството беше обсъдена на неформална среща на генералните директори и аташетата по рибарство в Бургас. В нея участваха 72 представители от всички страни-членки на Европейския съюз. Срещата се проведе в рамките на ротационното българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Действащата система за контрол на рибарството на Европейския съюз е стара, не отговаря на съвременните условия и трябва да се промени, каза генералният директор на дирекцията „Морско дело и рибарство“ към Европейската комисия Жоао Мачадо.

„Ние се опитваме да използваме все повече електронни средства, за да засилим контрола върху рибарството. Контролът трябва да бъде прилаган по един и същи начин върху всичките страни - членки на Европейския съюз.“

Стъпка напред са промените в Закона за рибарството и аквакултурите, които прие Народното събрание вчера, каза директорът на ИАРА Галин Николов. С тях се криминализира бракониерството и се дават повече права  на служителите на агенцията, уточни той.

„При разговори с любители риболовци и с производители на аквакултура, всички са на мнение, че може би трябва да се раздели законът на две, т.е. да се създаде нов закон. Той трябва да бъде разделен на част „Производители на аквакултури“ и „Риболов“ – стопански или любителски.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скоро започва реконструкцията на водопровода на Мамарчево и Малко Шарково

Реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа на село Мамарчево може да започне съвсем скоро. Днес кметът на Община Болярово Христо Христов и главният счетоводител Атанаска Станчева подписаха споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за целева държавна субсидия в размер на 8 762 328 лева. Припомняме, че по..

публикувано на 24.06.24 в 16:42
Георги Гвоздейков

Министър Гвоздейков е разпоредил проверка на случая с дублирани билети в нощния влак София-Бургас

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков е разпоредил проверка на случая с нощния влак от София до Бургас, който в петък е превозвал пътници с дублирани билети, а голяма част от хората са пътували прави в коридорите на влаковата композиция.  Транспортният министър е провел среща с ръководството на железниците и е заявил, че е абсурдно пътници със..

публикувано на 24.06.24 в 16:26

Затварят от днес част от улица „Патриарх Евтимий“ в Бургас

Затварят от днес част от улица „Патриарх Евтимий“ в Бургас. Временната организация се въвежда за участъка от ул. „Пробуда“ до ул. „Македония“.  Влиза в сила от 11 часа днес и ще важи до 24 август.  Затварянето се налага заради обновяване на водопроводната и канализационната мрежа в района.  След това Община Бургас ще се заеме с ново покритие на..

публикувано на 24.06.24 в 09:32

С богата програма Ямбол отбелязва празника си днес

На големия християнски празник Свети Дух се отбелязва Денят на Ямбол, а тази година празникът съвпада и с Еньовден.  По случай празника, кметът на Ямбол Валентин Ревански обяви денят за неучебен, а от общината са подготвили богата програма .  Празничният ден ще започне с тържествена литургия в най-стария ямболски храм  „Света Троица“, отслужена..

публикувано на 24.06.24 в 07:30

Пускат ежедневни полети между София и Бургас за лятото

Националният авиопревозвач “България Еър” поднови своите редовни полети между София и Бургас. По информация в сайта на компанията, до края на месеца ще има още четири полета, а днешният е от 21 часа.  От 1 юли стартират редовните полети, като в системата е записано, че ще има ежедневен транспорт до 8 септември. Полети няма да има на 3 юли, 3 и 4..

публикувано на 23.06.24 в 15:45

Поевтиняват зеленчуците на борсите в страната

По-ниски цени на основните храни на борсите у нас, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.  По-евтини зеленчуци се предлагат навсякъде по борсите в страната. По-ниски са цените и на основни хранителни стоки, както и на плодовете. Най-голямо намаление има в цената на картофите -  с 12%. Зелето и зеленият лук поевтиняват съответно..

публикувано на 23.06.24 в 15:10
Инж. Йордан Вълчев

От АПИ обещават да няма ремонти, затрудняващи пътуването до морето това лято

Тази година не се предвиждат големи ремонтни дейности по магистрала "Тракия", всички ремонти са локални и се извършват в дните от седмицата, когато не е натоварено движението. Петък, събота и неделя не се извършват ремонти и хората могат спокойно да пътуват до морето . Това каза пред БНР инж. Йордан Вълчев, председател на УС на АПИ. Той добави,..

публикувано на 23.06.24 в 10:11