Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисният щаб за чумата реши:

Евтаназират всички животни в село Шарково, в село Болярово чакат резултатите от втората проба

| обновено на 19.07.18 в 17:53
Снимка: БГНЕС

Всички животни в село Шарково, включително стадото на Тодорка Сакелиева, ще бъдат унищожени. От стадото в Болярово, за което има съмнение за чума, ще бъдат взети втори проби. Това стана ясно след заседанието на кризисния щаб, което се проведе в Болярово. В него участваха министър Порожанов, шефът на Областната дирекция на МВР в Ямбол, кметовете на Елхово и Болярово, както и много ветеринари.

Резултатите от втората проба в Болярово ще бъдат потвърдени във Франция.

Министър Порожанов обяви, че стадото на Ана и Тодор в Болярово, което е от около 200 животни, засега няма да бъде умъртвявано и от тях ще бъдат взети втори проби:

„Това е като изолиран случай, защото самото стадо, тези двеста и няколко животни, не е в населено място, както беше в другите, където има констатирани проби“.

Земеделският министър се коригира от сутринта и подчерта, че положителни проби няма и в стадото на баба Дора, но там животните ще бъдат евтаназирани. Там проблемът е в това, че в самото населено място имат положителни проби.

Утре ще бъдат изплатени обезщетенията на стопаните от селата Крайново и Странджа, а в началото на следващата седмица това ще стане и в село Шарково.

В отговор на запитване от Българското национално радио, от турското министерство на земеделието и горите заявиха, че в районите на турско-българската граница - областите Одрин и Къркларели, не са открити огнища на зараза по овцете и козите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44