Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В община Черноочене работят само четирима общопрактикуващи лекари, повечето са пенсионери

В Черноочене общопрактикуващите лекари са 4, а има нужда от 7. Повечето от тях са пенсионери.

В община Черноочене не срещнахме нито един човек, който да се оплаче от здравната система. Хората представят странни факти, които на тях им изглеждат нормални. Например – да вървиш 5 км пеша, ако нямаш кола, независимо от заболяването, за да стигнеш до личния си лекар. Може и да чакаш да мине автобуса, ако джипито работи на 30 км, или понеже достъпът в малките села е затруднен, да пиеш каквото намериш вкъщи като лекарство и да се консултираш само в краен случай.

За лекарите е съвсем нормално 50% от пациентите им да са здравно неосигурени. Например, кабинетът на д-р Виолета Боева се намира в село Пчеларово. Сградата е стара, оборудването също. Като първи проблем определя липсата на кадри за района:

„Аз съм в следпенсионна възраст – на 68 години съм. Не знам докога ще я карам.“

Тя има около 2000 пациента, от които 1000 неосигурени. Практиката е неблагоприятна:

„Досега получавах 760 лева за неблагоприятни условия. Сега получавам 450 лева, защото плащат само за селото, в което имам разкрита практика, а не за съседните села, в които обслужвам хората по домете.“

Лекарите не получават помощ и от кметствата:

„В село Лясково, бях наела под наем кабинета. 10 години плащах наем, а една стотинка не дадоха да се сменят стъкла, ад се прекара вода и накрая се отказах. Кметствата не разполагат с достатъчно средства, за да се издържат самите те, а какво остава да правят такива жестове“.

Д-р Халид Ахмед е на 75 години и има около 500 здравно неосигурени пациенти. Не може да си позволи да плаща на медицинска сестра, защото пациентите му намалявали. Той е участвал в реформирането на здравната система в района. На въпрос защо лекарства могат да се купуват само между 8 и 17 часа в работни дни. Лекарят замълча, повдигна рамене и каза:

„Трудно е. Можем да направим кабинети в тези села, но зависи от броя на осигурените“.

Единственият млад лекар в района е д-р Санахат Мехмед. Тя обслужва 30 села, 7000 пациенти. Дошла е преди години случайно и за кратко, но останала:

„Аз вече 16 години работя. Свикнах с пациентите. Ние сме като едно семейство и аз не мога да ги зарежа.“

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44