Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов иска спиране на решението на Общинския съвет в Царево по казуса "Силистар"

Решението на Общинския съвет в Царево по казуса "Силистар" да бъде спряно. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. Сигнали както до Чолаков, така и до регионалното министерство, са изпратени от бургаската екоинспекция и от местната структура на БСП в Царево. Според тях има нарушения на самата процедура.

Докладната записка на кмета на Царево Георги Лапчев дава възможност за бъдещо застрояване в местността Силистар. Това посочват от бургаската екоинспекция, която извърши проверка на терена. В докладната записка, освен изграждането на път, се очертава рамка за застрояване на вилно селище, обясни директорът на бургаската екоинспекция Тонка Атанасова.

„Смятаме, че заданието за изработване на проекта на ПУП и плана за застрояване, така както и учредяването на право на преминаване, трябва да бъде внесено от възложителя – собственика на имота в РИОСВ – Бургас, за да може да се произнесе като компетентен орган по околната среда. Такова до настоящия момент в РИОСВ – Бургас не е постъпвало. Ние не можем да направим тълкуване на Закона за устройство на територията. За това сме препратили това, което сме установили до министъра на регионалното развитие и областния управител.“  

Това, че имотът попада в зони на Натура 2000 не означава, че там не може да се строи допълни тонка Атанасова. Общинският съветник от БСП в Царево Живко Жеков е от тримата, които са гласували против тази докладна записка.

„Гласувах против, тъй като считам, че тази местност е в защитена зона по Натура 2000. Община Царево е в процес на изработка на ОУП. По закон се забранява, когато си в процес на утвърждаване на ОУП да правиш подробни устройствени планове. Нашата група на БСП ще пусне сигнал до областния управител и до Окръжната прокуратура.“

Очаква се през следващата седмица да се проведе кръгла маса в Царево, в която ще се включат всички заинтересовани страни.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно за..

публикувано на 01.07.24 в 08:50

Изграждат улично осветление по пътя Сарафово-Бургас, ремонт и на ул. „Уилям Гладстон“

Продължава изграждането на улично осветление на републиканския път I-9 Сарафово-Бургас, в участъка от пътния възел „Тромпета“ на Северния обход до Гробищния парк, съобщават от Общината. От днес в дните от понеделник до четвъртък, ще се въвежда краткотрайна организация на движение за времето от 09:30 до 15:30 часа. Ще се затваря за автомобили лявата..

обновено на 01.07.24 в 08:38

Стотици хора посрещнаха първите мигове на юли в Бургас (ВИДЕО)

Стотици хора посрещнаха изгрева в първия ден на юли на плажа в Бургас. Джулай морнинг бе посрещнат с концерт- хедлайнери бяха групите P.I.F и "Керана и космонавтите". Бургазлии и гости на града спазиха традицията за поредна година, като голяма част прекараха цялата нощ в очакване на първите лъчи на слънцето.  С музика, танци, игри и..

обновено на 01.07.24 в 08:27

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

"Да пазим православната вяра, тя ни води към Бога", заяви новоизбраният българки патриарх Даниил. Митрополит Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия. Жезълът е същият, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е..

обновено на 30.06.24 в 16:39

Климатичните промени виновни и за мъртвото вълнение през юни

Опасно, с мъртво вълнение и необичаен за юни сологан, е морето през последната седмица на месеца. Причина за това са климатичните промени - коментира старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. След като само в една седмица се удавиха двама души след скок от моста той даде съвети на почиващите как да плажуват безопасно: "Пет дни имаше..

публикувано на 30.06.24 в 15:20

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит..

публикувано на 30.06.24 в 11:15

140 делегати избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 07:39