Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контейнери за рециклиране на стари дрехи и обувки поставят в Бургас

Снимка: Община Бургас

Контейнери за рециклиране на стари дрехи и обувки поставят в Бургас. Това съобщиха от Община Бургас. Проектът "TexCycle" започва от 15 септември и цели събиране и оползотворяване на ненужни дрехи и други текстилни материали, с фокус върху повторната употреба. Тази мини система се внедрява като част от по-голямата за сметосъбиране и сметоизвозване, за да осигури на гражданите възможност да покажат своята екологична отговорност и да се освободят напълно безвъзмездно от своите ненужни дрехи в синхрон с добрите европейски практики. Досега те се изхвърляха в контейнерите за общия боклук или се оставяха в непосредствена близост до тях. Поради тази причина, за съжаление, разхвърляни стари дрехи и обувки все още са честа гледка в нашия град.

В изпълнение на проекта в Бургас са позиционирани 19 специализирани контейнера, които са разположени до мобилните центрове за разделно събиране.

Контейнерите са ясно обозначени с надпис "ДРЕХИ И ОБУВКИ". В тях могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил. Върху контейнерите са написани инструкции за използването им и номер за връзка при необходимост от допълнителна информация. Те се обслужват напълно самостоятелно, като е препоръчително дрехите да са изпрани и да бъдат поставени в торби.

Част от текстилните материали, събрани в контейнерите, ще се използват като памучни парцали за почистване в индустрията. Отпадъците, които не са годни за повторна употреба, ще се предават за рециклиране или друго оползотворяване в специализирани инсталации. Част от материите - предимно пуловери и други плетива - ще се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ракетната система Himars не е сред перспективите на Българската армия

Придобиването на артилерийската ракетна система Himars не е част от непосредствените перспективи на Българската армия. Това заяви заместник-началникът на отбраната ген. л-т Михаил Попов след приключване на най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин 24", което се проведе едновременно на полигоните "Корен" и "Ново село".  В..

публикувано на 04.06.24 в 16:56

По-скъп ток и по-евтино парно за клиентите на EVN от 1-ви юли

С 1,46% ще поскъпне електроенергията за битовите клиенти на ЕВН, стана ясно от публикуваните от КЕВР прогнозни цени от 1-ви юли тази година.  Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли По- сериозно е увеличението на нощната тарифа, което е с 2,54%,..

обновено на 04.06.24 в 15:57

Модерна пречиствателна станция поема 100% от отпадъчните води в "Меден рудник"

Завършването на два ключови обекта от мега проекта за водния цикъл на област Бургас обяви днес местното ВиК дружество. Те касаят реконструкцията на канализационната и водопроводна мрежа в комплекс „Меден рудник“ и разширението на пречиствателната станция там. С ремонтните дейности 100% от отпадъчните води на комплекса се събират и..

публикувано на 04.06.24 в 13:45

Награждават бургаските първенци в разделното събиране и предаване на отпадъци

За да поощри бургазлии да събират и предават отпадъци разделно, Общината за пета година организира своеобразно екологично съревнование. В него се включиха стотици граждани. Най-усърдните сред тях се награждават по традиция на 5 юни - Световен ден на околната среда. Заедно с тях утре ще бъдат почетени и мобилните центрове с техните служители, които..

публикувано на 04.06.24 в 11:22

Тактическо учение ще се проведе днес на полигона "Корен"

Днес на полигона „Корен“ военните формирования, участващи в тактическото учение „Тракийски воин - 24“ ще демонстрират способности. В него участват военни от многонационалната група на НАТО, българската Втора механизирана бригада, ВВС, ВМА, Военна полиция, 181 -артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ и други.  По време на учението..

публикувано на 04.06.24 в 08:15

Инструктори не одобряват част от готвените промени при шофьорските курсове

Няма логика да се правят промени по нормативната уредба за провеждането на шофьорските курсове сега, тъй като скоро се очакват нови европейски директиви. Това коментира председателят на Регионалния авто-инструкторски съюз Дойчо Пеев по повод предвижданите от Министерството на транспорта промени в учебните центрове. Една от тях е ограничаване броя..

обновено на 04.06.24 в 08:11

Затваря се част от ул. "Велико Търново" до понеделник

От 9 часа днес до 17 часа на 10 юни /понеделник/ се затваря за движението ул. „Велико Търново“ в участък от ул. „Поп Грую“ до улицата изход от паркинга на бл. 88 и 89 в жилищен комплекс „Лазур“.  Въвежда се временна организация на движението. Причината е възстановителни дейности на битова канализация. 

публикувано на 04.06.24 в 07:24