Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха крепостна стена и кула при разкопките на крепостта Русокастро

Снимка: радио Бургас

Крепостна стена, завършваща с кръгла бойна кула, е открита при проучванията на средновековния град Русокастро. Тя е охранявала пътя, по който се е достигало до главния вход на крепостта.

Неизвестна крепостна стена, завършваща с кръгла бойна кула, е открита при проучванията на средновековния град Русокастро. Тя охранява пътя, по който се е достигало до главния вход на крепостта.

Новооткритата стена е фундирана директно върху скалата и преодолява денивелация от 4 м. Откритието е важно, защото показва, че са следвани традициите при изграждане на подобни съоръжения в българските земи, каза ръководителят на разкопките и директор на Бургаския музей Милен Николов:

"Много добре е запазен, а и е много представителна, много живописна. Понеже е кацнала на един скален венец, който се извисява над реката".

Около стената са открити керамика от 13-14 век, както и две монети - сребърна и медна. Разкопките на средновековната крепост край Русокастро ще продължат още 2 седмици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44