Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„В девета глуха ли са глухите?“

Под провокативното мото – „В девета глуха ли са глухите,“ фондация „Заслушай" се проведе днес среща, на която бяха представени проблемите на образованието и социалната реализация на глухите хора в страната. Ние не искаме помощ от държавата и обществото, а съдействие, твърдят членовете на организацията. Необходима е промяна и тя трябва да започне от обучението на децата и младежите, както и в допускането на жестовия език до образованието.Близо 3 500 са глухите  деца и младежи до 29 години в страната, над 20 хиляди души ползват жестов език. За да убедят хората около себе си, че активността стои в основата на промяната, глухи младежи  учредяват МОГА - Младежка Организация  на Глухите Активисти. Сред тях е и Дочка Велева от София, която се ражда глуха и днес разказа как е израснала в семейство на глухи родители, но е успяла с усилия, труд и най-вече мотивация да завърши училище и университет със специалност начална и предучилищна педагогика.

Ашод Дерандонян е човекът, основал "Заслушай се" преди 4 години с вярата, че системата може да бъде променена, като се започне от образованието на най-малките. Неговият житейски път преминава  от Хасково през  САЩ, Канада  до София, за да го превърне в първия глух българин, завършил в Америка. Английски език научава в хасковска гимназия от всеотдаен преподавател, който 4 години работи с него доброволно.Загубил слуха си на 2 години, Ашод се учи да говори, чете по устните  и днес, освен че се занимава с фондацията, е и жестов преводач. А такива като него са малцина. В София има не повече от пет-шест жестови преводачи, разказа той. Глухите хора в страната се делят на стари и млади, няма общност, тя е разединена. Ашод остро критикува и Съюза на глухите, в който  десетилетия наред не вижда промяна.

Освен проблема с преводачите, в момента липсват и  обучени педагози, които да предлагат съвременни подходи в  образованието на глухите деца.Три са те, тепърва ще се въвеждат:

Образованието трябва да бъде според потребностите  на всяко дете, а не според това  кое е правилно. Всички сега сме по масовата програма.Такъв филм не работи за глухите деца.Трите подхода са оралният, който е най-рядко срещан, много сме малко тези,които проговаряме.Вторият е на тоталната комуникация.Третият подход е билингвистичният, дуалният, който изобщо не е прилаган в България.При него чрез жестовия език се учи български, така ,както в едно семейство,където родителите говорят на различни езици, те се учат едновременно.

Глухи деца трябва да има както в масовите,така и в специализираните училища, каза още Дерандонян. Проблемът е в приобщаването:

На практика образованието не е приобщаващо, само на думи е. Нямаме ресурсни учители, които да бъдат обучени на жестов език.Трябва специалистите да се появят, те да предадат тези познания на ресурсните учители.Няма приобщаваща среда в масовото образование. Аз смятам, че винаги трябва да има поне едно елитно специализирано училище за глухи, където се преподава всичко на жестов език.Той  не се използва пълноценно.Използва се като помощно средство.Допуснато е през годините, той да не се използва от учителите.Тези, които знаят жестов език, са безкрайно малко.По-голямата част не го знаят, а работят в специализирано училище. Къса се връзката- глухи деца- жестов език и срещу тях учител, който не знае езика и просто пише на дъската и казва " Хайде, преписвайте"!

Чуйте цялото интервю с Ашод Дерандонян 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Директорът на БНР връчи награда на конкурса "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена"

За XI-ти път в Бургас бяха връчени наградите в Международния филмов и литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.  Над 300 ученици от 12 държави писаха за стойността на човешкия живот 81 години след спасението на българските евреи, разкри Алберта Алкалай от Център за еврейско-българско сътрудничество..

публикувано на 01.06.24 в 19:42

"Алеф" награждава победителите в литературния конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена"

 На официална церемония Център „Алеф” ще награди победителите в XI-ия Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Церемонията е от 18 часа в Културен дом НХК. БНР е медиен партньор на събитието.  Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото..

обновено на 01.06.24 в 15:09
Община Сливен

Работилници по стъклопис и грънчарство очакват децата в Сливен на 1 юни

Множество работилници по стъклопис, грънчарство, плъстене, правене на сапуни и други очакват децата на Сливен в центъра на града по случай Деня на детето 1 юни. На централния площад „Хаджи Димитър“ ги очакват и безплатни надуваеми съоръжения. Началото на детските забавления ще бъде дадено в 12.00 часа по обяд.  За по-големите организаторите са..

публикувано на 01.06.24 в 08:49
Снимката е илюстративна.

Бягане с благотворителна цел ще се проведе днес в Бургас

Бягане с благотворителна цел ще се проведе днес в Бургас. Организаторите са 5KM RUN. Стартът и финалът ще са до Пантеона в Морската градина.  Зам.-директорът на УМБАЛ - Бургас д-р Светослав Тодоров също ще се включи в инициатива "Инициативата е тяхна, всяка година я правят. Тази година са се спрели на нашата болница и на нашите детски отделения...

публикувано на 01.06.24 в 08:41
Снимка: Архив

Богата програма за Деня на детето в Бургас

На първи юни община Бургас организира на няколко места в града празнични прояви по повод Деня на детето. Първата започва в 9.00 и ще продължи до 20.00 часа.В Авиомузея ще се проведат арт работилнички за рисуване и хартиени самолети.  От 10.00 часа в пространството на читалище  "Асен Златаров 1940" стартира инициативата "Заплетени чудеса", тя..

публикувано на 01.06.24 в 08:29
Община Болярово

Детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" в Болярово

24 -ото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" ще се проведе  днес  в крайграничната община Болярово. За участие са записани близо 500 деца от цялата страна, гост на събора ще е и вицепрезидентът Илияна Йотова. В рамките на събора е и конкурсът "С песните на Елена Граматикова", а целта на неговите организатори е..

публикувано на 01.06.24 в 07:50

В Сливен започна фестивал за децата от квартал "Надежда"

Доброволци от 5 държави – Франция, Великобритания, Германия, Румъния и България, организират двудневен фестивал за децата от квартал „Надежда“ в Сливен по случай 1 юни Деня на детето. Учители, университетски преподаватели, студенти и ученици забавляват децата с игри, спорт, музика, представления и танци.  В шатрите, разположени в градинката до жп..

публикувано на 31.05.24 в 17:21