Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на правосъдието ще съдейства за казуса с обвинените в убийство на турски бракониер четирима граничари от Бургас

Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието ще съдейства за казуса с обвинените в убийство на турски бракониер четирима граничари от Бургас. Днес граничарите се срещнаха с местни депутати и кмета на града.

Въпреки че българите са оправдани за случая преди десет години и от български съд, и от съда в Страсбург, срещу тях в Турция е възобновено дело. Кметът Димитър Николов припомни:

"Имаме подписан договор от 76-а година с Република Турция за взаимно признаване на съдебните решения."

Адвокатът на граничарите Росен Кожухаров добави:

"Предоставена е възможност на тези лица да се запознаят с приложените документи и ако искат, да се възползват от правото си да дадат обяснение по така повдигнатите обвинения."

Депутатът Дияна Саватева посочи:

"Има процес, който тече в Турция. Нашите действия трябва да бъдат съобразени с максимална защита на интересите на българските граждани при тези обстоятелства."

Трябва да се осигури присъствие на консул в процеса и на турски адвокат, добави Саватева, а нейният колега Валентин Касабов подчерта:

"Да изявим нашето желание просто да се спре тази гавра с момчетата."

Единият от граничарите Николай Костов призова:

"Хиляди български мъже са долу и те трябва да са сигурни, че са спокойни да си изпълняват служебните задължения сега, в момента, утре, вдругиден."

Днес в 15 часа граничарите имат среща с експерти от Министерство на правосъдието в София, където ще получат повече информация по техния случай, подписаните документи между България и Турция и възможностите за юридическа реакция. Мъжете ще бъдат изслушани в Районния съд в Бургас във вторник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44