Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъчните напомнят за новите изисквания към касовите апарати на търговците

80 дни имат търговците, за да сменят софтуера за управление на продажбите и и касовите си апарати. Това припомнят от НАП. Срокът за регистрираните по ДДС е 31 март 2019, а за фирмите без ДДС регистрация до края на юни 2019 г.

С промени в законодателството от 1 април 2019 г. се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер, управляващ продажбите, без те да са свързани и да отговарят на новите изисквания. Според тях, софтуерът задължително трябва да управлява всички фискални устройства или принтери. Едновременно с това са въведени и нови изисквания към касовите апарати, като всяка касова бележка  трябва да има отпечатан QR код и данни за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове.

„Важно е всеки търговец да се свърже с производителя на софтуера за управление на продажбите и производителя на фискални устройства, които използва, за да обсъдят техническите изисквания и необходимите промени. Срокът е изпълним, ако не се чака последният момент“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров. 

Допълнителна информация за промените е достъпна в специално създадената рубрика на сайта на НАП и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модернизират 70-годишния водопровод на Варвара

Първа копка бе направена във Варвара на проекта за реконструкция на водоснабдителната мрежа на селото. Предвижда се модернизиране на вече остарялата водоснабдителна система, което ще намали загубите на вода, които в определени месеци са достигали 90%. Това  ще осигури по-чиста вода и ще намали честотата на прекъсванията на услугата. Ще бъдат..

публикувано на 17.06.24 в 13:25

В Бургас започна раздаването на хигиенни продукти и храни от втория транш за подпомагане

В Бургас от днес започва раздаването на храни и хигиенни продукти от втория транш по Програмата за основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд. Правоимащите ще получат по 9 вида хигиенни материали и два вида консерви, съобщи директорът на БЧК – Бургас Виолета Радева: " На едночленни и двучленни семейства се..

публикувано на 17.06.24 в 10:24

Започва издаването на личните карти с биометрични данни

Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда от днес нов образец на българската лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.  Какви предимства дава личната карта от ново поколение -..

обновено на 17.06.24 в 09:23

Затварят част от улица "Райна Княгиня" за месец в Бургас

От 10 часа днес се спира движението  на автомобили по ул. „Райна Княгиня“ в участъка от ул. „Алеко Богориди“ до ул. „Митрополит Симеон“.  Причината е ремонт след реконструкция на ВиК мрежа.  Временната организация ще бъде в сила до 31 юли. 

обновено на 17.06.24 в 07:25

Сдружение "Социален център-Бургас" реализира проект "Споделяме доброто"

Младежите с увреждания от сдружение „Социален център – Бургас“ работят по нов проект, чрез който искат да демонстрират своите умения и възможности и своите постижения постигнати през годините с много труд и старание. Те искат да въздействат върху нагласите в посока приемането им и социално включване в обществото.  Проектът се нарича..

публикувано на 16.06.24 в 16:00

Край ямболското село Голям манастир се провежда българо-гръцки събор

В местността „Църквичката“ край ямболското село Голям манастир ще се проведе традиционният българо-гръцки събор. Организатори са община Тунджа и изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир. Съборът ще се проведе за 15 година до възстановения параклис „Свети Атанасий Велики“ на Манастирските възвишения, съобщи кметът на община Тунджа Станчо..

публикувано на 16.06.24 в 08:30

Близо 116 млн. лв. са преведени за подпомагане на животновъди

Близо 116 млн. лв. са преведени по 10-те интервенции за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ на допустимите за подпомагане животновъди за Кампания 2023. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, който участва в откриването на Националното изложение на породата Ил дьо Франс, което се проведе в Сливен...

публикувано на 15.06.24 в 15:34