Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчуждаването на частни имоти с дюни може да ги спаси


Отчуждаването на частни имоти, върху които има дюни, е единственият начин да спасим тези образувания. Това коментира пред БНР – Бургас Румяна Иванова, изпълнителен директор на Българската фондация „Биоразнообразие“. Стъпката е законова, подобен метод е прилаган в националните паркове, където също е имало частни имоти, посочи Иванова:

“Можем да изтъкваме преимуществата на тази стъпка. Тя със сигурност е много скъпа инвестиция, защото сме виждали, в които държавата им казва (на собствениците на земи – б.а.) „Добре, ние ще изкупим тези земи“, но им предлагат толкова различна от пазарната цена, че няма собственик, който да бъде принуден да го направи това. Тоест – държавата е поставена в ситуация, в която, ако наистина иска да го направи, трябва да плати едни много големи пари, които тя, може би, няма. Проблем е, когато се противопоставят две каузи, в които се казва „Ние няма да дадем тези пари да изкупим тези ценни територии, примерно ще ги дадем за здравеопазване“. Това е популизъм в чиста форма“

Има европейски опит във възстановяването на унищожени дюни, но това вече е изключително скъпо, коментира Румяна Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приеха изменението на парцеларния план на село Димчево

Областният експертен съвет по устройство на територията към областния управител прие единодушно изменението на парцеларния план на с. Димчево.  По този начин се дава зелена светлина за подмяна на водопровода в населеното място, съобщават от Областната администрация в Бургас. С реализирането на проекта ще се реши 15-годишен проблем, свързан с..

публикувано на 07.06.24 в 14:35

Над 600 души ще се включат в триатлона „Лъвско сърце“

Традиционният триатлон „Лъвско сърце“ ще се проведе утре в района на лодкостоянката на Ченгене скеле и парк „Росенец“. Това съобщават от Община Бургас. За четвърта поредна година ще участват над 600 триатлонисти от страната и чужбина. Състезанието започва в 9 часа. Първата дисциплина е плуване в акваторията на Ченгене скеле. Всяка година..

публикувано на 07.06.24 в 13:36

Ремонтират мостовете в. "Мандра" и кв. "Василико" в Царево

Стартира разчистването на отломки от моста на кв. "Мандрата" в Царево. Предстои преместването на комуникации и линии средно напрежение, след което ще започне същинското строителство на обекта.  От Общината информират, че срокът за изпълнение на проекта е 240 дни. Оттам припомнят, че част от съоръжението е попадало в частен имот и се е наложило..

публикувано на 07.06.24 в 12:21
снимката е илюстративна

Затруднено движение при кръговото на КАТ заради асфалтиране днес и утре

Временна организация на движението е въведена на  кръговото кръстовище, образувано от ул. „Проф. Яким Якимов“ и ул. „Янко Комитов“ (до КАТ) в Бургас. Причината е  извършване на строително-ремонтни дейности на асфалтовата настилка.  Те ще продължат до 20:00 часа на 08.06.2024 г. - събота. Очаква се преминаването през кръстовището да е затруднено...

публикувано на 07.06.24 в 08:24

Специални работилници очакват децата на "Изгрев парк фест"

За седми път се провежда "Изгрев парк фест" в парка на едноименния бургаски комплекс. Темата е опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци. Тази година изданието на феста предвижда специални уоркшопи. "Изгрев парк фест" се завръща за седми път "Голямата изненада е уоркшоп, който ще покаже как да събираме разделно..

публикувано на 06.06.24 в 17:27

АПИ: Стартира основният ремонт на пътя с. Росен - Ясна поляна

Стартира от днес основният ремонт на 21,4-километровия път от село Росен до Ясна поляна, съобщават от АПИ. Участъкът, който ще се ремонтира от пътния възел с второкласния път Бургас–Царево, до селата Росен и Веселие и завършва след село Ясна поляна. Инвестицията е за над 30 млн. лв. и средствата са от републиканския бюджет. Третокласният път е..

обновено на 06.06.24 в 17:11
В жълто е отбелязан теренът, на който общината предлага да се изгради многоетажен паркинг.

Жители на Възраждане с подписка против строеж на многоетажен паркинг край бул. "Мария Луиза"

Жители на бургаския квартал Възраждане се възпротивиха на предложение за изграждане на многоетажен паркинг в квартала между бул. "Мария Луиза" и улиците "Дебелт", "Цар Самуил" и "Пробуда". Локацията е една от петте, които кметът на града Димитър Николов предложи в края на април чрез анкета и насърчи живущите там да гласуват в нея с цел да се..

публикувано на 06.06.24 в 15:51