Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Каритас - Бургас" в помощ на нуждаещи се, съвместната ни кампания "Дари и помогни" продължава

БНР – Бургас и сдружение „Каритас“ провеждаме кампания „Дари и помогни“. Близо 2 седмици след началото й успяхме да напълним микробуса на благотворителната организация с дарения. Тя е наш партньор и помага на нуждаещи се в града и региона вече над 12 години.

Едно от основните направление, в което работи в момента местния й офис е мобилната и стационарна грижа за бездомни и социално слаби граждани, разказа Таня, която е сътрудник в „Каритас“ от 2014 година:

„При нас като дойдат имат възможност да се изкъпят, перем им дрехите, подстригваме ги, даваме им нови дрехи. Средно на ден идват по 20 – 30 души. През целия ден сме отворени – предлагаме им чай, кафе, бульони. Няколко месеца в годината предоставяме и топла храна.“

От нея получава Александър Гьошев, които е останал без дом в Димитровград и идва в Бургас. Той е на 60 години, с минимални доходи и сподели, че е много благодарен за помощта от „Каритас“:

„Така се случи в живота ми, че останах без дом. Тук ми помагат, винаги се отзовават. Пия кафенце, хапвам и закуска. Много съм доволен! Оправих си настоящия адрес, надявам се да започна някаква работа и нещата да се оправят!“

Местната организация на „Каритас“ с помощта на община Бургас предоставя топла храна на бездомни и социално слаби лица в продължение на 5 – 6 месеца в годината. От тази мобилна грижа се възползват 30 – 35 нуждаещи се. Предлагат се и социални услуги на хора изпаднали в крайна бедност, каза координаторът на организацията Спиридон Панайотов и припомни за съвместната ни кампания:

„Помагаме на хората при подготвяне на документи за настаняване в Домове, за явяване пред ТЕЛК, издаване на лични документи, търсене на работа. В „Дари и помогни“ събираме дрехи, обувки за деца над 7 години, мъже и жени. Доста граждани до сега са се включили. Ще сортираме нещата, които сме получили чрез вас и те ще бъдат предоставени на нуждаещи се лица. Кампанията продължава. Правете това за другите, което искате те да правят за вас. Бъдете добри!“

Ако искате да участвате в кампанията ни „Дари и помогни“, донесете стари, но запазени дрехи, обувки, завивки, одеяла, спално бельо в БНР – Бургас ул. „Филип Кутев“ 2. Инициативата ни продължава до края на месец март.

  репортажа може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Специални работилници очакват децата на "Изгрев парк фест"

За седми път се провежда "Изгрев парк фест" в парка на едноименния бургаски комплекс. Темата е опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци. Тази година изданието на феста предвижда специални уоркшопи. "Изгрев парк фест" се завръща за седми път "Голямата изненада е уоркшоп, който ще покаже как да събираме разделно..

публикувано на 06.06.24 в 17:27

АПИ: Стартира основният ремонт на пътя с. Росен - Ясна поляна

Стартира от днес основният ремонт на 21,4-километровия път от село Росен до Ясна поляна, съобщават от АПИ. Участъкът, който ще се ремонтира от пътния възел с второкласния път Бургас–Царево, до селата Росен и Веселие и завършва след село Ясна поляна. Инвестицията е за над 30 млн. лв. и средствата са от републиканския бюджет. Третокласният път е..

обновено на 06.06.24 в 17:11
В жълто е отбелязан теренът, на който общината предлага да се изгради многоетажен паркинг.

Жители на Възраждане с подписка против строеж на многоетажен паркинг край бул. "Мария Луиза"

Жители на бургаския квартал Възраждане се възпротивиха на предложение за изграждане на многоетажен паркинг в квартала между бул. "Мария Луиза" и улиците "Дебелт", "Цар Самуил" и "Пробуда". Локацията е една от петте, които кметът на града Димитър Николов предложи в края на април чрез анкета и насърчи живущите там да гласуват в нея с цел да се..

публикувано на 06.06.24 в 15:51

2% ръст на обявите за работа в Бургас отчитат от кариерен сайт

Продължава спадът на предложенията за работа в „ИТ“ сектора, се посочва в статистика на сайт за обяви за работа. Наблюдава се с 200 предложения по-малко през месец май. Общият брой на предложенията в края на месец май е малко над 50 000, като почти във всички сектори се наблюдава ръст в броя на обявите, освен в „ИТ“ ресора. Най-голям ръст..

публикувано на 06.06.24 в 13:51

Отличиха 10 бургазлии за успешно рециклиране в мобилните центрове

10 бургазлии бяха отличени за успешно рециклиране и предаване на отпадъци в мобилните центрове в морския град. За пета година се организира екологичното съревнование на Общинско предприятие „Чистота Еко“, в което са се включили над хиляда души. Награждаването се проведе в Експоцентър „Флора“ в присъствието на кмета Димитър Николов...

публикувано на 05.06.24 в 17:18

Анекс към КТД на здравните работници бе подписан в Бургас

В Бургас се подписа анекс към колективния трудов договор на здравните работници. Документът дава по-добри условия за месечните трудови възнаграждения на служителите  в здравеопазването. С по-високи фиксирани суми се увеличават работните заплати на медицинските сестри в самостоятелните детски ясли, в яслените групи към детските градини и в здравните..

публикувано на 05.06.24 в 15:45
снимката е илюстративна

Одобрени са близо 9,3 млн лв по програмата за украинската помощ

Одобрени са близо 9,3 млн лв по програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна. Хотелиери и украинци на протест в "Сл. бряг" заради забавени плащания Министерският съвет прие Решение за одобряване на помощ на кандидатите по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в..

публикувано на 05.06.24 в 15:19