Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Царево започва три нови проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция

Три нови инфраструктурни проекта по Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция, IPA 2014-2020 предстои да стартират в община Царево, съобщиха от общинската администрация.

С безвъзмездната финансова помощ по тази европрограма се подобрява градската среда, увеличава се привлекателността на района като туристическа дестинация чрез по-добро използване на природно, културно-историческото наследство и свързаната с него инфраструктура.

След завършването на инфраструктурния проект „Зелен парк – Природа, релаксация и туризъм в Царево и Къркларели“, чийто последен етап приключи на 04.04.2019 г., предстоят нови три споразумения между страните по Приоритетна ос 2 “Устойчив туризъм”.

По един от трите предвидени проекта "Подобряване на достъпа до културно-исторически забележителности стара мелница и храм в кв. Василико, гр. Царево" се предвижда изграждане на панорамна крайбрежна алея, продължаваща съществуващата такава и стигаща до църква „Успение Богородично“. Алеята е с дължина 396 метра и е разделена на 2 зони – пешеходна и велосипедна. Предвидени са осветителни тела и пейки, както и две изгледни площадки от цветни павета, на които ще бъдат изградени перголи. За велосипедистите ще бъде поставен стенд с инструменти. Също така ще бъдат асфалтирани ул. „Николай Чудотворец“ и ул. „Черковна“, които водят до църква „Успение Богородично“ и до плаж „Василико“ в едноименния квартал в Царево.

Вторият проект предвижда изграждане на 1402 метра велосипедна алея от Зона Север в гр. Царево до местността Арапя, там ще бъдат поставени осветителни тела и предпазна мантинела.

"Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в гр. Ахтопол" е третият акцент касаещ инфраструктурата на община Царево и е насочен към възстановяване на културно-исторически туристически обекти.

Проектът включва благоустрояване на района около местата, където са открити останки от късноантична и средновековна крепост. Ще бъдат реконструирани две съществуващи стълби, водещи до крепостните стени чрез полагане на настилка и облицовка от естествен камък. Ще бъдат ситуирани осветителни стълбове с фенери от ковано желязо, както и вградено осветление по широките стъпала. Предвижда се оформяне на ул. „Митко Палаузов“ като пешеходна зона и подмяна на асфалтовата настилка от естествен камък. Ще бъдат монтирани пейки и кошчета и парапет от ковано желязо. По улиците „Черно море“, „Рибарска“, „Христо Ботев“ и „Крайморска“ ще бъдат положени нова асфалтова настилка и тротоари.

Партньори по проектите са Специална провинциална администрация Къркларели и Община Къркларели.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Ден на траур в Царево заради кончината на отец Стоян

Напусна ни ставрофорен иконом Стоян Василев, който дълги години служеше на миряните в Царево. Новината потвърди пресцентъра на Общината.  "Кончината на отец Стоян е огромна загуба за православната ни общност.  С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието отец Стоян се утвърди и като крепител на жителите на община Царево.  Бог да..

публикувано на 21.05.24 в 16:11

"Мисис Бургас" с благотворителна кампания за двойки с репродуктивни проблеми

Благотворителна кампания „Нов живот“ ще стартира в Бургас на 1 юни. Събитието е организирано от Мисис Бургас, в партньорство с търговския център в "Изгрев" ,и със съдействието на Община Бургас и Фондация "Искам бебе".  Благородната кауза цели да подкрепи семейства с репродуктивни проблеми. Събитието ще бъде част и от тематичния Fun&Sun Уикенд в морския..

публикувано на 21.05.24 в 12:50

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези въпроси, кореспондентът ни Даниела Костова посети ямболското село Ханово.  На гости на сме на Ива и Георги, тя е..

публикувано на 21.05.24 в 08:30

Почитаме Св. св. Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли император Константин и неговата майка Елена. Царуването на Константин се свързва с утвърждаването на християнството като официална религия с издадения от него през 313 г. Милански едикт. Според преданието майка му царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос,..

публикувано на 21.05.24 в 07:30

От днес затварят кръстовище в Зорница заради ВиК ремонт

От 11 часа днес до 7 юни се затваря за движение кръстовището, образувано от ул. „Свети Пантелеймон Лечител“ с улицата между бл. 1 и бл. 49 в ж.к. „Зорница“.  Причината е изместване на съществуващ водопровод. Въвежда временна организация на движението. 

публикувано на 21.05.24 в 07:26
Петя Петрова, началник на РУО - Бургас.

Четири жалби след матурата по английски в Бургас (обновена)

Четири жалби са подадени в Регионалното управление на образованието след държавния зрелостен изпит по английски език, съобщиха от звеното към Министерството на образованието пред БНР - Бургас. В тях се твърди, че учениците не са чували записа на текст, по който е трябвало да отговарят на въпроси в теста си. Въпросната част формира 25% от оценката им...

публикувано на 20.05.24 в 16:20