Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биопроизводители от бургаско искат оставката на земеделския министър

Снимка: БГНЕС

Биопроизводители поискаха оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов с мотива, че спрямо сектора се провежда репресивна политика, която води до фалити на фермери. Повод за протеста пред ведомството в столицата бе нова наредба за биологичното производство, която предвижда по-строги санкции в бранша. Недоволството ескалира с отнемането на лиценза на двете най-големи сертифициращи фирми, което поставя над 900 биопроизводители в патова ситуация, обясниха от асоциация „Биопродукти“.

В протеста се включиха и представители на общините Айтос, Карнобат, Малко Търново и Царево. Мария Морфова, която ръководи ферма за отглеждане на биоговеда в село Бродилово поясни:

„Наредбата въвежда 30 страници рестрикции с повече от 60 нарушения, за които санкцията е отнемане на разрешително. Без никаква възможност да се защитим. Отнема се лиценза, което означава фалит и закриване на стопанството. Ние сме една от фирмите, която бе потърпевша от отнемането на лиценза на сертифициращата фирма. Слава богу, имахме време да сменим сертифициращата организация, защото дори и един ден прекъсване означава, че нямаш биосертификат, нямаш контрол и това е директно санкция-отнемат ти правото да продаваш биопродукция.“

Как новата наредба спъва работата им разказа и производителят на биочереши Красимир Койчев от Айтос. Петима души на площ от над 1000 декара практикуват биоземеделие:

„Работим градините до други наши колеги, които се занимават с конвенционално земеделие. При едно напръскване с хербицид или пестициди, една малка част от нашето поле може да бъде засегната. Досега имахме право да се защитим- като се вземат проби от друга част на градината. По новата наредба нямаме това право, лицензът се отнема за определен период. А след това да се кандидаства наново за биологично производство се изисква тригодишен преходен период.“  

На конвенционалните производители на зърно и тютюн, например,  средствата се изплащат навреме, а нашите се бавят с по 3 месеца, добавя още айтозлията Красимир Койчев.

Биоземеделците настояват за създаване на Консултативен съвет по биоземеделие, в който проблемите да бъдат обсъждани.

От Министерството на земеделието коментираха, че са проведени множество срещи след променята на наредбата. До 18 април тя е качена за обществено обсъждане и едва след това ще бъде обнародвана в Държавен вестник. Що се отнася до отнетите лицензи на сертифициращите фирми  от ведомството твърдят, че в работата им имало пропуски, а техните проверки не осигурявали достатъчна проследимост за спазване на европейското и националното законодателства. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Царево и министърът на туризма посетиха къмпинги по Южното Черноморие

В рамките на обиколката си по Южното Черноморие министърът на туризма  Евтим Милошев посети къмпинги в община Царево, които предлагат различен тип лятна почивка и алтернатива за повече досег с природата. Министърът посети къмпинга „Якото място“ в близост до плаж „Корал“, в който преди дни започна премахване на незаконни постройки, за да се..

публикувано на 04.06.24 в 17:53

Кметът на Царево и министърът на туризма на обход в морската община

Кметът на Царево Марин Киров посрещна министъра на туризма Евтим Милошев в общинския музей. Това посещение подчертава усилията за насърчаване на културния туризъм и опазване на богатото наследство на града, коментира Киров.  По време на посещението си в музея министърът и кметът разгледаха ключови експонати, представящи исторически артефакти и културни..

публикувано на 03.06.24 в 19:33

Кметът на Созопол представи приоритетите за курорта пред министъра на туризма

Приоритетите за Южното Черноморие обсъдиха министърът на туризма Евтим Милошев и кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев.  За Созопол е важно да развива туристически продукт извън сезона, подчерта кметът Янакиев. Той представи новата инициатива на администрацията за месец на културата през септември и  фестивала „О, солената риба“ през..

публикувано на 02.06.24 в 21:35

Министърът на туризма Евтим Милошев на визита по Южното Черноморие и Странджа

Министърът на туризма Евтим Милошев ще посети днес Южното Черноморие и Странджа, съобщават от Асоциация "Рафаел - инфо, култура и туризъм", по чиято покана е визитата. Програмата на посещението му започва от Созопол и ще продължи през южните морски курорти Приморско, Китен и Царево, а вечерта на 3 юни ще посети нестинарските игри в село..

публикувано на 02.06.24 в 08:31

Община Поморие е готова за туристическия сезон

Община Поморие в готова за летния сезон, приключват основните ремонти, които протичат по улиците „Княз Борис“ и „Мусала“. Това посочи зам.-кметът Янчо Илиев в открито студио на БНР Бургас в Поморие. "Там се привършва един светофар, който ще допринесе за сигурността на движението, за пешеходците. Приключва и пробивът, който е на ул."Европа" и..

публикувано на 01.06.24 в 15:47

Министърът на туризма ще посети Южното Черноморие и Странджа утре

Министърът на туризма Евтим Милошев ще посети Южното Черноморие и Странджа утре по инициатива на Асоциация "Рафаел - инфо, култура и туризъм", съобщават от организацията.  Програмата на посещението му започва от Созопол и ще продължи през южните морски курорти Приморско, Китен и Царево, а вечерта на 3 юни ще посети нестинарските игри в село Българи...

публикувано на 01.06.24 в 13:57

КЕВР утвърди: 8% по-скъп газ през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. за мегаватчас без такси и налози. Повишението е на цената е с малко над 8% спрямо май, посочват от енергийния регулатор. "Независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8% анализът  показва, че „Булгаргаз“ е осигурил благоприятна..

публикувано на 01.06.24 в 13:35