Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Созопол затяга колана, представиха мерките за финансова дисциплина

Снимка: БНР-Бургас



Сериозни мерки за дисциплина въвежда Община Созопол, след като се налага да изтеглят безлихвен заем в размер на 3 300 000 лв., заради влошеното финансово състояние.

Над 23 милиона лева са кредитите, над 3 300 000 са задълженията към доставчици и контрагенти, близо половин милион – по лихви и дела. Основната част от парите са за снегопочистване, сметопочистване и поддръжка на инфраструктурата. През годините направихме много инвестиции, които или нямат възвращаемост, или тя е отложена във времето, посочи изпълняващият длъжността кмет Катя Стоянова по време на общественото обсъждане на финансовия план снощи. Такива обекти са пречиствателната станция, стадионът, пристанището в Черноморец и други. Сред мерките, поясни Стоянова, са по-добра събираемост на задължения от граждани и фирми и затягане на контрола и добави:

„При сключване на нови договори ще завишим размера и прилагането на неустойките. Нови приходи от въвеждане на нови цени на услуги, като приходи от входни билети за провеждане на културни мероприятия и туристически обиколки. Ограничаване ползването на МПС при изпълнение на служебните задължения. Оптимизиране разходите за телефонни разговори, стационарни, мобилни и други външни услуги. В това число – куриерски и пощенски. Оптимизиране разходите за вода и електрическа енергия“

Ще се ограничат разходите за културни събития, възможни са и съкращения и в местната администрация.

Общинският съветник Тихомир Янакиев контрира с въпроси относно сметопочистването и стадиона:

„Направихме инфраструктурни обекти, като стадиона, които нямат избиване. Казвате, че ние имаме проблеми по договорите за снегопочистване, сметопочистване и т.н. Ние, всяка година, генерираме остатък, преходен, по сметките за сметопочистване, сметоизвозване и т.н., от 300 000 лв. В тая сметка, предполагам, че вече има към 2 милиона, сигурно. Но не би трябвало тогава да имаме проблеми със сметоизвозването. Стадионът! Там сме наляли 15 милиона лева – средства от общинския бюджет“

Планът за финансово оздравяване трябва да бъде гласуван и от общинския съвет и на всеки три месеца да се дава отчет за изпълнението му.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър ще развива подводния туризъм

Община Несебър и Центърът по подводна археология разработват нов туристически продукт – разходка из подводните археологически забележителности на Несебър. За целта са набелязани няколко маршрута до места, на който са идентифицирани интересни за науката обекти, останали потопени  вследствие на покачване на морското равнище. Голяма част от тях са в..

публикувано на 28.06.24 в 14:24

Удължава се срокът за обществено обсъждане на проекта за Стратегия за син растеж

Удължава се срокът за обществено обсъждане на проекта за Стратегия за син растеж, съобщават от Община Бургас.  Събитието ще се проведе на 3 септември от 17:00 часа в залата на Общинския съвет в Културния дом на Нефтохимика. Материалите са качени на сайта на Община Бургас . Стратегическата рамка за развитие определя няколко основни мерки...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Бизнес сътрудничеството между България и Индия беше обсъдено в Бургас

Да бъде подписано сътрудничество за обмен на кадри между България и Индия ще предложи на българското правителство посланикът на азиатската страна у нас Н. Пр. Санджай Рана. Тази година се навършват 70 години от икономическото сътрудничество между двете страни, а началото на събитията, посветени на годишнината даде бизнес среща в Бургас.  В..

обновено на 28.06.24 в 11:46

Липсата на закон и политическата нестабилност са спънка за приемането на еврото

Политическата нестабилност и несигурност са основния препъни камък пред приемането на еврото у нас. Според старши изследователя в Института за пазарна икономика - Петър Ганев, дори страната ни да покрие инфлационните критерии за влизане в еврозоната това няма да е достатъчно. "Като основно предизвикателство е нуждата от закон за регулиране..

публикувано на 28.06.24 в 11:37

В Бургас се провежда двудневно предприемаческо обучение

За четвърта поредна година в Бургас се провежда двудневното предприемаческо обучение ABLE Weekend Activator. То ще се проведе зо 30-ти юни в Младежки международен център - Бургас. В следващите дни са предвидени  интерактивни модули и занимания, с обща продължителност от 12 часа на ден.  Заключителната част на събитието е представянето на..

публикувано на 28.06.24 в 08:40
Министър Росен Карадимов (ляво) и кметът Стефан Радев

Близо 14 млн лв получи Сливен за нова индустриална зона

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов бе в Сливен, за да проведе работна среща по този повод с кмета на..

публикувано на 27.06.24 в 18:00