Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въздухът в Бургас не е замърсен - така си мирише


Едва ли има някой бургазлия, който да не е свикнал с неприятните миризми, които се носят над морския град. Те често наподобяват тези, които са около рафинерията и често са в малките часове на денонощието. Обяснението на институциите от години е едно и също: Не е вредно, така си мирише. БНР-Бургас отдавна следи с повишено внимание темата с чистотата на въздуха. И през тази година, тя беше водеща за обществената медия.

Още в началото на 2018-та година, телефоните в екоинспекцията и в общината бяха залети от стотици сигнали за задушаващо силни миризми. Отново - във вечерните часове. Това изкара хората на протест.

Но от екоинспекцията отново казаха: Бургас не е обгазяван, само си мирише. Обяснението беше, че сигурно вонята идва от старите нефтени утайници. Казваме „сигурно“, защото институциите поясниха, че няма как със сигурност да се установи източник на миризми. Отделно - въпреки че подаваните сигнали били през нощта, то проверките се правят на следващия ден. И естествено - не показват отклонение в нормите. Е, оказа се, че при лоши метеорологични условия, трябва да се намалява производственото натоварване на мощностите, за което, на двата големи завода „Лукойл“ и „Кроношпан“, бяха наложени глоби. Отделно, имало завишаване на нормите на бензен за кв. „Долно езерово“. Дали те са над допустимото, не можа да се каже, защото нормата за газове като бензен, се изчислявала на годишна база. Временно бе преустановена работата по рекултивацията на нефтените утайници на територията на „Лукойл“. Иначе, протестите и сигналите, доведоха до среща между представители на заводите, община, съветници и граждани.

От „Кроношпан“ обещаха и купиха станция, която да измерва качеството на въздуха. Която демострираха как измерва качествен въздух.

Гражданското недоволство продължаваше, защото хората не вярваха. БНР-Бургас организираше и тематични предавания и дискусии, за да се чуе и гласът на бургазлии. Поставяхме и въпросите пред отговорните фактори като кмета Димитър Николов. Проследихме и от първа линия, в общинския съвет, как с политически трикове пропадна идеята в Бургас да има референдум относно чистотата на въздуха.

А БНР-Бургас ще бъде будната съвест на управляващи и институции да гарантират, че ще дишаме що-годе нормален въздух и през следващата година. Въздух, който, евентуално, не мирише на развалени яйца и изгоряла дървесина.

Обзорен репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново избори за Сливенски митрополит днес

В Сливенска епархия днес предстоят отново избори за митрополит, след касирането им през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест достоизбираеми епископи. Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Иеротей.  Изборният ден ще започне с литургия в храма „Св. Димитър“ в Сливен. Около 11.30 се очаква избирателите да..

публикувано на 19.05.24 в 07:05

Затворници овладяват агресията чрез дихателни техники

„Свобода зад решетките“ е специална програма за занимания на затворници с йога и дихателни упражнения. Тя се реализира напълно безплатно в страната чрез обучени инструктори, част от  международната хуманитарна и благотворителна организация „Изкуството да живееш“.  Един от тях е Константин Драгов. Той е национален координатор и първият..

публикувано на 18.05.24 в 16:33

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх. Отбелязват се  222 години от основаването на селището, 90 години от преименуването му и 153 години от построяването на православния храм „Свети Атанасий", припомни кметът на община Болярово Христо Христов, който отправи поздравления към кметския наместник Красимир Бодуров и към..

публикувано на 18.05.24 в 14:18

Румен Радев в Ямбол:Неприемливо е продължаването на войната между Русия и Украйна

Продължаването на войната е пагубно  за Украйна, Русия и всички нас, заяви президентът Румен Радев и допълни, че е не възможно Русия да бъде победена. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани именно покрай войната в Украйна. Насаждането на нетърпимост и омраза към чуждия..

публикувано на 18.05.24 в 13:13

С благотворително четене събират средства за сдружение "Онкоболни и приятели"

Благотворително литературно четене на авторската стихосбирка „Обич за народа“ ще се проведе днес от 18:00 часа в Културен дом НХК.  Входът е свободен. Целта на дарителската кампания е да се подпомогне Сдружение „Онкоболни и приятели“. Автор на стихосбирката „Обич за народа“ е Стамат Стойчев, който е и организатор на благотворителната инициатива.

обновено на 18.05.24 в 12:29

"Зеленият уикенд" в Бургас започна с Карнавал на биоразнообразието

С Карнавал на биоразнообразието започна Зеленият уикенд . В него се включиха над 150 деца от 22 учебни заведения. Организатори са Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Бургас и РИОСВ-Бургас. Темата тази година бе "Бургас на три езера" . „Всички ние трябва да се използваме от тази природна даденост, да..

обновено на 18.05.24 в 08:16
Община Болярово

Информационна среща в Болярово по Проект „Еко-кошница, моля!“

На 24 май от 15:30 часа в сградата на НЧ „Възраждане-1912г.“, град Болярово МИГ – Елхово – Болярово, съвместно с община Болярово, организира информационна среща в изпълнение дейностите по Проект „Еко-кошница, моля!“. Проектът е изпълняван съгласно административен договор № РД 50-54/17.03.2023 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за..

публикувано на 17.05.24 в 16:41