Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълшебницата, която вижда необикновеното в природата

В паната на Ема камъните заживяват друг живот

Детски герои, светци, цветя направени от миди, пясък, водорасли и камъчета

Емилия Русева е бургазлийка, която прави пана от камъни, пясък, миди и дърво. Казва са себе си, че е обикновена жена, домакиня, семейна е и има двама сина, с който много се гордее. Единият е студент по медицина в Малта, а другият е второкласник.

Ема, както я наричат приятелите й, може да вижда необикновени неща в камъните и използвайки естествените им форми да ги подрежда в прекрасни пана. Те са като картини на различна тематика. „Червената шапчица“, „Карлсон, който живееше на покрива“, „света богородица“, „Свети Илия“, „Жената с чадъра“, „Рибар“ и др.

„Всичко, което е на плажа е в моя ресор. Намирам страни форми на миди, камъни, които пресъздавам после в паната. Виждам в тях нещо и после ги подреждам в картини. Като истинска бургазлийка обожавам морето и често съм край него. Там намирам материали за своите творби“

Ема споделя, че това занимание и е хоби, тя не е професионалист  в тази сфера. С въображението и ръцете си, обаче тя прави истински шедьоври, за които ползва естествени материали.

повече може да чуете в звуковия файл:


Емилия Русева има своя фейсбук страничка в която показва своите творби. Тя се нарича „Ръчно изработени бижута Ема“, защото е започнала с направата на бижута от естествени камъни. От две години изработва пана и това е най – голямата й страст, да покаже красотата на камъните. 

„Обичам да правя детски теми, напоследък правя светци, но темите се сменят, зависят от настроението ми и от това, което намеря! Първото пано, което направих е "Дамата с чадъра". Тя се нареди много бързо, за 10 - 15 минути още на плажа след като открих камък, който ми заприлича на шапка на дама от 20 - те година на миналия век в Америка“

повече може да чуете в звуковия файл:


Любимите места където Емилия Русева намира материалите за своите пана това са пясъчната ивица на Солниците и местността край р. Младежко. Много от нейните приятели, знаейки за увлечението й и носят пясък и камъни от различни точки на света. Работила е с камъни от Исландия и пясък от Малта, от Дубай.

Тайната на красотата на паната на Емилия е в тънкостите по подредбата на естествените материали. А авторката им е убедена, че те имат своя специфична сила. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи "Палеоуикенд" в Бургас до 30 юни

След традиционния за Бургас уикенд на тема "Етно" и мидени деликатеси, следва Палеоуикенд. Акцентът в него ще бъде организираният от Регионален исторически музей - Бургас и Националния природонаучен музей при БАН Палеофест 2024. Лекции, изложби и открити уроци по рисуване ще пренесат всички жители и гости на града с машина на времето хилядолетия..

обновено на 28.06.24 в 08:43

Реставрираха стара сграда на ул. "Фердинандова" в Бургас

Стара сграда на  ул. „Фердинандова“ в Бургас е изцяло реставрирана, съобщават от Община Бургас.  Преди това тя беше в лошо състояние. Поради тази причина Общината е издала предписание преди няколко години. Собствениците на сградата са я възстановили изцяло със собствени средства.  От Община Бургас посочват, че имат готовност да съдействат при..

публикувано на 27.06.24 в 15:12

Бургаският жаргон на Митко Иванов отново среща читатели

Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“   ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната библиотека в Бургас. Изданието е богато илюстрирано с документални снимки, към него има и речник. Над 350 думи, които носят специфичния дух и атмосферата на морския град и неговите хора, допълват..

обновено на 26.06.24 в 12:15

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..

обновено на 25.06.24 в 15:43

Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас

Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве.  Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин.  Затова и преди първите лъчи на..

публикувано на 24.06.24 в 15:31
Ченгене скеле

От Ченгене скеле: Политиците или рибарите лъжат повече?

В южните части на Бургаския залив има местност, където морето се врязва между тръстиките край малка рекичка. Това е "Циганският залив". Името е старо и носи спомена за годините, когато на това място са се разтоварвали кораби с въглища. Това място сега е рибарското селище Ченгене скеле. То води началото си от седемдесетте години на ХХ век,..

публикувано на 24.06.24 в 12:02

Студентите от специалност „Моден дизайн“ показаха креативност и артистичност

Артистични и провокативни облекла представиха студенти от специалност „Моден дизайн“ към бургаския филиал на художествената академия. Проектът „Мода без граници“ показа нетрадиционния подход на младите хора към модата и наученото в академията – преплитане на материи, асиметрични форми и специални техники. За годишното модно ревю разказва един от..

публикувано на 24.06.24 в 11:27