Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научната фантастика – поглед в нашето умиращо бъдеще

Снимка: europarl.europa.eu

Над 11 000 учени алармираха, че трябват спешни и навременни мерки, защото Земята се е запътила към екологичен колапс. В свой доклад те предлагат и крути мерки, сред които и спиране ръста на населението.

В резултат на човешката дейност има особено обезпокоителни тенденции за увеличаване на температурата, вдигане на морското равнище и екстремни метеорологични явления, смятат учените. Предупреждението им е публикувано в журнала “Био Сайънс” по повод 40 г. от първата световна конференция за климата, проведена в Женева през 1979 г. Заключенията се основават на събирана оттогава информация за консумацията на енергия, повърхностната температура, прираста на населението, обезлесяването, изследване на полярния лед, БВП и въглеродните емисии, пише „24 часа“. Според експертите са необходими спешни промени като спиране на ръста на населението, изоставяне на изкопаемите горива, прекратяване на обезлесяването и намаляване на консумацията на месо. Световното население в момента се увеличава с 200 000 души на ден, уточняват news.bg. Статистиката сочи, че тазгодишният месец октомври е най-топлият в света, откакто европейската служба “Коперник” е започнала наблюденията си през 1981 г. Изминалият месец е 5-ият последователен, който подобрява или се доближава до рекордните стойности. Според данните последните 4 години са най-топлите, регистрирани някога в света.

За съжаление, много от нещата са отдавна предречени от научната фантастика. Колко да е фантастика, след като се явява поглед в бъдещето? В не един или два филма и книги са засегнати подобни проблеми, свързани със свръхпопуляцията и свръхконсумацията, които вървят ръка за ръка. Изчерпването на природните ресурси на места и последващия от тях икономически крах и глад на хората, води (в тези филми) до преселения, войни, геноцид (What happened to Monday, Ressident evil) . В някои от художествените произведения това се решава със забрана за раждане на деца или ограничаване на техния брой. В други – с военни конфликти, използване на вируси и болести. А малцината оцелели, избрани и състоятелни, остават в своя Ноев ковчег, за да започнат Новия световен ред. Звучи ви като конспирация? На мен ми звучи като бъдещето.

Промените в климата засилват ерозията и замърсяването на почвите. Следствието от това ще е или глад, или засилване производството на ГМО култури, които да водят до изменение и на генетиката ни (Interstellar). И това го има описано в научната фантастика.

Учените предупредиха, че покачването на морското ниво се ускорява вследствие на топенето на ледената обвивка в Гренландия и Антарктика. Професор Ханс Ото-Пьортнер от ООН заяви, че ако нещата продължат по същия начин, морското ниво се очаква да се вдигне с 5 метра до 2300 г. Затоплянето на океаните ще промени също така наличието на кислород и на хранителни вещества, което ще засегне обитателите на моретата и хората, които зависят от тях за препитанието си (Waterworld).

За съжаление, ние ще сме само странични наблюдатели. През този месец САЩ се оттеглиха от глобалния пакт за борба с климатичните промени, познат като Парижко споразумение. Държавният им секретар Майк Помпео го определи като „несправедливо икономически бреме“ върху страната му. В Парижкото споразумение САЩ се съгласиха да съкратят емисиите си от парникови газове с най-малко 26 процента под равнищата от 2005 г. и да направят това не по-късно от 2025 г., пояснява investor.bg. Десетки страни преследват цели за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. Те обаче съставляват едва около 11 процента от световните парникови емисии и сред тях не присъстват най-големите замърсители: Китай, САЩ и Индия. Фаворитите в първичните избори на демократите за кандидат за Белия дом заявиха, че ако спечелят, ще вземат мерки САЩ да постигнат целта за нулеви нетни парникови емисии до 2050 г., отбелязва The Guardian. Прилагане на споразумението без САЩ ще изисква други големи замърсители като Китай и Индия да увеличат своите усилия. Китай, който сега е страната с най-големи емисии парникови газове, е дал големи обещания, но способността на Пекин да ги изпълни продължава да е под въпрос, пише вестникът. Според правилата на ООН Китай и Индия са смятани за развиващи се страни и не са задължени да намаляват парниковите си емисии. Те се съгласиха да направят това в рамките на Парижкото споразумение до голяма степен, защото САЩ предприемаха действия по този въпрос. С излизането на САЩ ще трябва други индустриално развити страни да оказват натиск на икономиките във възход.

И така – БВП и производството ще останат водещ фактор в политиката. И докато монетарната система е движеща, едва ли можем да очакваме промяна. Икономиката на ресурсите е утопия, разказвана в конспиративните среди и… забележете – в научната фантастика. Само че тя се появява в тези филми и книги след събитие, равнозначно на библейски потоп. От което оцеляват малцина. Но, докато големите броят парите, за нас и за тези след нас ще остане сметката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Виделов от Министерството на туризма и Бранислава Недялкова от Комисията за защита на потребителите.

Проверки по морето: инспектори засякоха "частни" плажове и липса на категоризация

Неохраняеми плажове, превърнати в "частна собственост", непочистени пясъчни ивици и  липсваща категоризация на заведения са установили при съвместни проверки вчера екипи на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, НАП и "Икономическа полиция", съобщиха пред медиите днес Иван Виделов от Министерството на туризма и Бранислава..

публикувано на 29.06.24 в 13:11

Несебър ще развива подводния туризъм

Община Несебър и Центърът по подводна археология разработват нов туристически продукт – разходка из подводните археологически забележителности на Несебър. За целта са набелязани няколко маршрута до места, на който са идентифицирани интересни за науката обекти, останали потопени  вследствие на покачване на морското равнище. Голяма част от тях са в..

публикувано на 28.06.24 в 14:24

Удължава се срокът за обществено обсъждане на проекта за Стратегия за син растеж

Удължава се срокът за обществено обсъждане на проекта за Стратегия за син растеж, съобщават от Община Бургас.  Събитието ще се проведе на 3 септември от 17:00 часа в залата на Общинския съвет в Културния дом на Нефтохимика. Материалите са качени на сайта на Община Бургас . Стратегическата рамка за развитие определя няколко основни мерки...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Бизнес сътрудничеството между България и Индия беше обсъдено в Бургас

Да бъде подписано сътрудничество за обмен на кадри между България и Индия ще предложи на българското правителство посланикът на азиатската страна у нас Н. Пр. Санджай Рана. Тази година се навършват 70 години от икономическото сътрудничество между двете страни, а началото на събитията, посветени на годишнината даде бизнес среща в Бургас.  В..

обновено на 28.06.24 в 11:46

Липсата на закон и политическата нестабилност са спънка за приемането на еврото

Политическата нестабилност и несигурност са основния препъни камък пред приемането на еврото у нас. Според старши изследователя в Института за пазарна икономика - Петър Ганев, дори страната ни да покрие инфлационните критерии за влизане в еврозоната това няма да е достатъчно. "Като основно предизвикателство е нуждата от закон за регулиране..

публикувано на 28.06.24 в 11:37

В Бургас се провежда двудневно предприемаческо обучение

За четвърта поредна година в Бургас се провежда двудневното предприемаческо обучение ABLE Weekend Activator. То ще се проведе зо 30-ти юни в Младежки международен център - Бургас. В следващите дни са предвидени  интерактивни модули и занимания, с обща продължителност от 12 часа на ден.  Заключителната част на събитието е представянето на..

публикувано на 28.06.24 в 08:40
Министър Росен Карадимов (ляво) и кметът Стефан Радев

Близо 14 млн лв получи Сливен за нова индустриална зона

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов бе в Сливен, за да проведе работна среща по този повод с кмета на..

публикувано на 27.06.24 в 18:00