Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасностите в интернет и пристрастеност към смартфона – на фокус в Бургас

Как можем да ограничим вредното влияние от смартфона и как да предпазим децата си в Интернет. Темите бяха поставени пред бургаски родители, в рамката на дискусия на тема „Деца, СМАРТфони & СМАРТ родители“.

Ограничаването на децата от смартфони не е решение, коментира Ралица Михайлова, психолог в Националния център за безопасен интернет.

„Те израстват в такава среда, в която са обградени от всякакви устройства. Виждат ги непрекъснато. Дори вкъщи да няма такива, защото семейството е решило да не използва, когато се срещат с други приятелчета, когато тръгнат на училище пък - още повече… Така че, ограничаването е доста трудно. Днешните деца са много интуитивни, много бързо свикват с новите технологии, интересно им е, забавно е…“

Трябва да се разграничи кое е времето за ползване на телефон и кое – не, препоръча Ралица Михайлова

Родителите трябва да говорят с децата си за опасностите в мрежата. Това коментира Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет.

„За тези деца, за които Интернет е част от детството им, за тях – това е част от реалния живот. И проблемът е точно там. Че, като почнем от семейството, от родителите и минем през образователната система, това, което казваме на децата и се опитваме да ги учим са умения във физическия, реалния свят. Защо казваме „В градинката, когато си навън, не взимай бонбон от непознат“ или „Недей да тръгваш с непознат нанякъде“, а не ги учим, когато правим осем-деветгодишното си дете първи профил във Фейсбук? Не му казваме „Внимавай с кого общуваш там“

Програмите за проследяване са само частично и временно решение, поясни Георги Апостолов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

Миряни ще протестират пред Светия синод срещу избора на Сливенски митрополит

Миряни от Сливенската епархия ще протестират срещу избора на Сливенски митрополит. Те се събират в 15.30 часа пред Светия синод в София. Протестиращите настояват изборите да бъдат касирани и не приемат за Сливенски владика сегашните кандидати достигнали до финала на провелия се епархийски избор – епископите Арсений и Герасим.  Отново има напрежение..

публикувано на 25.05.24 в 11:40

"Върнете ни улицата" скандираха недоволни жители на жк "Славейков"

Близо 70 жители на бургаския комплекс „Славейков“ се събраха на протест заради забавени повече от година ремонтни дейности на улици поради неспазени срокове по проект за подмяна на водопровод и канализация. Прах, кал и разбит асфалт търпят хората, които излизат за пореден път на протест. Представители на ВиК-а дружеството, строителната фирма изпълнител..

публикувано на 25.05.24 в 11:23

Светият Синод решава: Арсений или Герасим ще е новият Сливенски митрополит

На заседание на Светия Синод на Българската православна църква ще бъде разгледана документацията от провелия се на 19-ти май епархийски избор за Сливенски митрополит. Тогава епископите Арсений и Герасим бяха избрани от епархийските избиратели в Сливен, като един от двамата се очаква да бъде посочен утре от Св. Синод за Сливенски владика. По..

публикувано на 25.05.24 в 10:20

"Върнете ни улицата" - протест на бургазлии от ж.к. "Славейков"

Живущи в бургаския комплекс „Славейков“ се събират на протест в събота, заради продължаващия година и половина ремонт на прилежаща улица. Тя засяга хората, които живеят в  блокове с номера  15, 16, 19, 20, 21, 22, 65, 71, 72, 113 и 114.  Протестиращите очакват представители от Община Бургас и от водоснабдителното дружество в града..

обновено на 25.05.24 в 08:08

Затварят част от ул. „Дунав“ за два часа днес

Община Бургас предупреди, че заради абитуриентските балове днес – 24 май, от 16:30 до 18:30 часа ще бъде затворена за превозни средства ул. „Дунав“ в участъка от бул. „Стефан Стамболов“ до ул. „Демокрация“. В района ще има полицейски патрули и регулировчици на движението. Препоръчва се на водачите, при възможност, да използват обходни маршрути.

публикувано на 24.05.24 в 16:08

Несебър награди учители и културни дейци

Несебър тържествено отбеляза  24 май  с церемония по награждаване на 29 учители  и трима културни дейци. Отличията връчи кметът на община Несебър Николай Димитров. В словото си за празника той подчерта ролята на великите книжовници, дипломати и духовници - светите братя Кирил и Методий, и на тяхното дело, благодарение на което  в България се..

публикувано на 24.05.24 в 15:29

И Сливен отбеляза 24 май

В Сливен с празнично шествие от ученици, учители и граждани бе отбелязан 24-май Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука просвета и култура. Многолюдното шествие завърши на централния площад пред паметника на „Хаджи Димитър“, където бе издигнат националния флаг под звуците на химна на България и бе поднесен гирлянд в знак на преклонение..

публикувано на 24.05.24 в 15:12