Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата от Хаджидимитрово се върнаха в училище

Отделението, в което бяха настанени децата от село Хаджидимитрово.
Снимка: БГНЕС

Децата от ямболското село Хаджидимитрово, които миналата седмица бяха приети по спешност с диагноза хранително отравяне вече са на училище.

Временно е отменено обедното хранене в средищното училище в Дражево, тъй като столът остава затворен до приключването на проверките.

22-те деца, приети със стафилококова инфекция бяха изписани в четвъртък и днес повечето от тях са на училище, информира кметът на община Тунджа Георги Георгиев:

"Целодневната организация ще бъде възстановена, когато се възстанови обедното хранене".

Според ръководството на общината не храната в училище е причина за инфекцията.

Служителката там беше санкционирана за това, че не е съхранила проби от обедната храна и се е наложило да се вземат изследвания от кухнята –майка:

"В храната от кухнята майка няма никакви инфекции. Логично обяснение как са се заразили точно 22 деца, точно 22 от Хаджидимитрово и никой друг, никой не може да ни убеди, че инфекцията е тръгнала от там".

От Агенцията по безопасност на храните и РЗИ официално отказват да обявят резултатите от пробите, позовавайки се на прокурорската проверка, която тече в момента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Подобрява се състоянието на натровените в Ямбол деца

Състоянието на децата, приети с хранително отравяне в ямболската болница, се подобрява. До дни се очакват резултатите от направените проверки и взетите от храната проби  от Агенцията по храните и Регионалната здравна инспекция.  Към момента няма..

публикувано на 19.11.19 в 11:27

15 деца са настанени в ямболската болница с диагноза хранително натравяне

15 деца от ямболското село Хаджи Димитрово тази вечер бяха приети по спешност в областната болниица с диагноза хранително натравяне. Оплакванията на учениците са започнали, след като са се прибрали от училище малко след 17 часа, разказа един от..

публикувано на 18.11.19 в 23:11

Изписаха натровените деца от ямболското село Дражево

Децата, приети с диагноза хранително отравяне са изписани от болницата в Ямбол. През следващата седмица се очакват резултатите от комплексната проверка, назначена от Прокуратурата. Всички 22 деца, настанени по спешност в инфекциозното отделение в..

публикувано на 21.11.19 в 12:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

РЗИ-Бургас се включва в национална АНТИСПИН кампания

Националната АНТИСПИН кампания  „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“ ще се проведе днес. Тя се провежда всяка година в третата неделя от този месец.  Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този..

обновено на 19.05.24 в 14:37

В Световния ден за борба хипертонията, в Бургас мерят кръвното налягане

Бургас става част от кампанията "Май – месец за мерене“, която се организира по повод Световния ден за борба хипертонията. На 17 май, на ул. „Александровска“ пред сградата на Община Бургас, ще бъде разположен медицински пункт, където всеки ще има..

обновено на 17.05.24 в 08:52
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Рецепта, видима само в една аптека, лишава пациента от терапия

Насочването на пациент с рецепта, видима само в една аптека, го лишава от достъп до терапия. Това заяви в интервю за БНР – Бургас председателят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Димитър Маринов. Той коментира случая, при който..

обновено на 14.05.24 в 11:11

Консултират безплатно пациенти с проблемни рамене и лакти в Бургас

Хора с хронични проблеми и ограничени движения след травма на раменната и лакътната става, могат да се консултират безплатно в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас. Кампанията е част от научно проучване, фокусирано върху пациенти с травми и нарушена..

публикувано на 13.05.24 в 11:50

Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в Бургас

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени. Кампанията е част от цялостната програма на Клиниката за превенция на съдовото здраве. Целта е да се предотвратят венозни заболявания и произтичащите от тях..

обновено на 13.05.24 в 07:18

Деца в Сливен са със стомашни болки и повръщане след консумация на сандвич в детска градина

48 деца от детска градина „Елица“ в Сливен са с хранително отравяне. Едно от тях е в Инфекциозно отделение, правят му се вливки, но е в стабилно състояние, съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Децата са консумирали печени..

обновено на 10.05.24 в 18:03

Бургаската „Сърце и мозък“ предписа рецепта, видима само в собствената ѝ аптека

Бургаската болница „Сърце и мозък“ е издала рецепта за лекарства на пациент, видима единствено в електронната система на собствената ѝ аптека, но не и за останалите. За това сигнализира пред БНР – Бургас Петя Танева – дъщеря на пациента...

публикувано на 10.05.24 в 15:14