Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Така умира журналистиката – с оглушителни аплодисменти*

Едва ли много хора са обърнали внимание на факта, че от следващата година вестник „Сега“ вече няма да е толкова вестник. Поредният национален ежедневник ще стане седмичник, а след това… кой знае. Но прилича на хроника на една предизвестена смърт. Сигурно нямаше да е толкова знаково това, което се случва, ако у нас имаше ежедневници бол. А не едно и две издания вече тръгнаха и минаха по този път – „Стандарт“, „Новинар“, „Дневник“… В своя редакционна статия, озаглавена „На почти прощаване“, колегите пишат:

„Без да даваме персонални оценки - какво и какви ежедневници останаха на тоя клет пазар? Два вестника на Пеевски и още няколко, които не са на Пеевски, но не им личи.“

По този път минаха и информационни радиостанции, които покриваха със собствена програма цели часове в ефира, а днес или ги няма, или се отбелязват с няколко емисии новини. Сигурно нямаше да е толкова знаково това, което се случва, ако то не е сигнал за умиращата журналистика.

Да, ще кажете – айде бе, няколко журналя ще се наложи да си търсят работа, голям праз. Ами, празът е голям и той не е за репортерите, а за аудиторията. Журналята работа все ще си намерим, хипермаркетите търсят редовно касиери. За хората е въпросът. Тези, която искат да четат сравнително (няма изцяло, нека бъдем честни) неутрални материали, да четат анализи, разследвания… И, най-големият проблем – да плащат за това. Защото Интернет е (почти) безплатен, а той е пълен с „копи – пейст“ статии, писани от „копи – пейст“ журналисти. Там има „Фейсбук – журналисти“, които пишат текстовете си въз основа на една снимка и няколко реда, без да проверят случващото се дали е реално. И народът чете, възмущава се…Възмущава се пак в същия Фейсбук, откъдето същите журналисти черпят вдъхновение за статии със заглавия „Фейсбук изригна…“; „Стотици недоволни коментираха…“; „Вълна от възмущение заля Фейсбук...“. И пак ще цитирам „Сега“:

„Вече всеки може да стане журналист във Фейсбук, стига да умее да се изразява емоционално. Анализът, хладният разум, разсъдливостта, експертизата – всичко това вече не е интересно и никой не е готов да плаща за такова съдържание“

Да, стигаме до плащането. Нещо, което българинът не обича. Той не обича да плаща данъци, такси, синя зона, та какво говорим за журналистика. За нещо, за което той да се информира за микросвета около себе си, поне. След като може да го прави безплатно от Фейсбук. Останалите медии засега удържат фронта с рекламодатели, с договори за информационно обслужване или, както тези на държавно финансиране, като БНР - с пари от бюджета. Но – докога? И как? С компромис върху качеството заради „Фейсбук“ и „копи-пейст“ журналистиката. С намаляващи екипи. С липсващо или малко време за сериозна проверка на темата. А и кой се интересува от сериозни теми, след като си отвориш брояча и видиш, че най-четеното ти заглавие е „Азис си уголеми… Вижте какво“. Примерно.

Финансирането на обществените медии, едни от малкото останали рупори на журналистиката у нас (говоря в частност за БНР), също вече излиза на дневен ред. То и сега се прави от гражданите, макар и косвено, от всички приходи в бюджета. А отдавна е разписано това да се случва от фонд „Радио и телевизия“ – който притежава електромер, да му се удържа и едно данъче за мен и за моите колеги. И тогава ще избухне не само Фейсбук. Защото българинът както не обича да плаща за журналистика, не обича да плаща и данъци. А какво остана за данък – журналя. Умишлено използвам това нарицателно, защото то стана такова най-вече заради нас самите.

Бъдещето вече е начертано. Сега е вестник „Сега“. После само ще отброяваме умиращите медии, а хората, които смятат журналистите за журналя, ще ръкопляскат. В „Епизод III - Отмъщението на ситите“ има един подходящ цитат, който перифразирах в заглавието:

„Ето така умира свободата – сред оглушителни аплодисменти“*


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ . Осигурени  ще бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 08:10

Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско

Няколко ключови пътни отсечки в област Бургас ще бъдат ремонтирани преди началото на активния туристически сезон. Дейностите ще стартират след настояване от страна на народните представители от ГЕРБ, съобщиха оттам. „На територията на област Бургас преминава голяма част от туристопотока през летния сезон. Основни пътища, които са връзка към курортните..

публикувано на 26.04.24 в 17:40

Няма регистрирани случаи на птичи грип на територията на област Бургас

Няма регистрирани случаи на инфлуенца по птиците на територията на Бургаска област. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните  д-р Димитър Германов. Заболяването, известно още и като птичи грип, е констатирано в страната. Изпълнителният директор на БАБХ е дал указание да..

публикувано на 26.04.24 в 17:23

Около 130 ракети са изстреляни от полигона за борба с градушките в Сливен

На всяка минута полигонът за борба с градушките в Сливенска област край село Коньово е изстрелвал по две ракети, но въпреки това градоносният облак удари селата Караново, Брястово, Баня, Червенаково и град Шивачево. Това съобщи началникът на ракетната площадка Даниела Мушкова. Днес в пострадалите села правят оглед на щетите, като на повечето места..

публикувано на 26.04.24 в 16:56

Автомобилни състезатели и любители на бързите скорости се събират с обща кауза в Бургас

Събитие, посветено на пътната безопасност, ще се проведе тази неделя в двора на бургаската професионална гимназия по транспорт.  Професионални автомобилни състезатели и притежатели на едни от най-мощните автомобили в България се обединяват за една обща кауза, а именно безопасността на пътя. Гостите на събитието, състезатели и..

публикувано на 26.04.24 в 14:51

Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово

Със символична първа копка днес официално бе даден старт на проекта за реконструкцията на водопроводната мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово, общ. Камено. Дейностите се реализират по проект по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Общата стойност на проекта е почти почти 3 млн лв.  Очаква се дейностите да приключат..

публикувано на 26.04.24 в 14:17
Емил Кундев

Главният счетоводител на Сливенска митрополия трябва да бъде освободен

Нередности в ревизията в поморийския манастир „Свети Георги“ откриват миряни от Сливенска епархия. Това се случва след като Светия синод представи листа с шест епископи, сред които да бъде избран нов Сливенски митрополит. Името на епископ Йеротей, игумен на поморийския манастир, не присъстваше в списъка, въпреки, че беше избран през февруари...

обновено на 26.04.24 в 14:09