Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от станция на мобилен оператор падна в частен двор

Снимка: ФБ Стоян Кралев

Част от станция, монтирана върху частна къща в Царево, е паднала вчера в съседен двор.Тя тежи около 20 кг. и е дълга близо два метра и половина. Едва не пострада някой, разказа отец Стоян Кралев.Станцията е монтирана през май върху постройката на съседа на свещеника. Още тогава, хора от квартала са направили  подписка срещу нея, 126 души се включват в нея,защото считат, че конструкцията и облъчването са опасни.

Можеше да ми коства живота или здравето на мен или на някого от семейството ми, обясни отец Кралев:

Със съседа ми имаме съдебен спор, завел съм в съда документация, имаме насрочено дело. Очаквам общината най-после да реагира. От 4 месеца съм платил за комисия за незаконно строителство и никой не е реагирал от общината, не са изпратили комисия.Общината имаха претенции да платя такса, явно това е задължителна процедура, за да отпаднат сигнали, които някой не е готов да плати. Аз бях готов да го платя, за да съм обезпечен, че наистина ще дойдат и ще направят нужните замервания. Отговор от общината нямам. Имам отговор от Административен съд Бургас, че неправомерно към тях Общината е прехвърлила моята документация.Според мен администрацията не функционира, поне в този случай. Не мога да генерализирам как работят по отношение на други проблеми, които се явяват.

Строителното разрешение е взето от съседа, обясни още отец Кралев:

Аз говорих с главния архитект, той каза"страховете ви са само в главата, няма от какво да се притеснявате, документацията е изрядна."Сега научавам, че това съоръжение работи от май месец, преди няколко дни е минавала комисия за приемане на обекта.Как нещо, което е работило около половин година, преди седмица е минала комисия, за да го приеме?Би трябвало цялата отговорност да е на този, който е предоставил покрива на къщата си. Защото тази къща е с предназначение жилищна сграда, без да се преустрои нейното предназначение не би трябвало да се изгражда техногенно строителство върху покрива.

След като намира части от станцията в двора, отец Стоян Кралев се обажда в  полицията:

Полицията също не иска да се забърква, казаха, че не могат да дадат констативен протокол, в който се вижда какво се е случило.Не било тяхна работа, било работа на общинските служби.Наложи се да се обаждам на 112 и за втори път дойдоха полицаите. 

По тъмно чак пратиха някакъв екип, който се катери и сваля някакви елементи от антената.Това са корпоративни интереси.Големите корпорации имат интерес да имат минимални разходи по поддръжка на тези съоръжения.Предпочитат да ги монтират върху домовете на хората.За мен не е логично в жилищната зона да има такива съоръжения. Според мен трябва да е изнесено както е в Европа, има нормативни документи.

Отец Кралев обясни, че заради подписката се е запознал с това как се монтират подобни станции в други европейски държави. Според него поне на 200 метра от жилищните  зони трябва да бъдат  подобни съоръжения. Той  подчерта, че падането не е причинено от силен вятър, защото, ако е имало такъв, то е трябвало да има щети и по други обекти.

Потърсихме за коментар кметът на Царево инж. Георги Лапчев, той отказа такъв, като обясни, че Общината не се намесва в междусъседски отношения и че, има други институции, които се занимават с това.

Отправихме запитване към мобилния оператор, собственик на станцията. От фирмата  обещаха отговор. Той ще бъде публикуван и излъчен в ефира на БНР Бургас.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ракетната система Himars не е сред перспективите на Българската армия

Придобиването на артилерийската ракетна система Himars не е част от непосредствените перспективи на Българската армия. Това заяви заместник-началникът на отбраната ген. л-т Михаил Попов след приключване на най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин 24", което се проведе едновременно на полигоните "Корен" и "Ново село".  В..

публикувано на 04.06.24 в 16:56

По-скъп ток и по-евтино парно за клиентите на EVN от 1-ви юли

С 1,46% ще поскъпне електроенергията за битовите клиенти на ЕВН, стана ясно от публикуваните от КЕВР прогнозни цени от 1-ви юли тази година.  Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли По- сериозно е увеличението на нощната тарифа, което е с 2,54%,..

обновено на 04.06.24 в 15:57

Модерна пречиствателна станция поема 100% от отпадъчните води в "Меден рудник"

Завършването на два ключови обекта от мега проекта за водния цикъл на област Бургас обяви днес местното ВиК дружество. Те касаят реконструкцията на канализационната и водопроводна мрежа в комплекс „Меден рудник“ и разширението на пречиствателната станция там. С ремонтните дейности 100% от отпадъчните води на комплекса се събират и..

публикувано на 04.06.24 в 13:45

Награждават бургаските първенци в разделното събиране и предаване на отпадъци

За да поощри бургазлии да събират и предават отпадъци разделно, Общината за пета година организира своеобразно екологично съревнование. В него се включиха стотици граждани. Най-усърдните сред тях се награждават по традиция на 5 юни - Световен ден на околната среда. Заедно с тях утре ще бъдат почетени и мобилните центрове с техните служители, които..

публикувано на 04.06.24 в 11:22

Тактическо учение ще се проведе днес на полигона "Корен"

Днес на полигона „Корен“ военните формирования, участващи в тактическото учение „Тракийски воин - 24“ ще демонстрират способности. В него участват военни от многонационалната група на НАТО, българската Втора механизирана бригада, ВВС, ВМА, Военна полиция, 181 -артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ и други.  По време на учението..

публикувано на 04.06.24 в 08:15

Инструктори не одобряват част от готвените промени при шофьорските курсове

Няма логика да се правят промени по нормативната уредба за провеждането на шофьорските курсове сега, тъй като скоро се очакват нови европейски директиви. Това коментира председателят на Регионалния авто-инструкторски съюз Дойчо Пеев по повод предвижданите от Министерството на транспорта промени в учебните центрове. Една от тях е ограничаване броя..

обновено на 04.06.24 в 08:11

Затваря се част от ул. "Велико Търново" до понеделник

От 9 часа днес до 17 часа на 10 юни /понеделник/ се затваря за движението ул. „Велико Търново“ в участък от ул. „Поп Грую“ до улицата изход от паркинга на бл. 88 и 89 в жилищен комплекс „Лазур“.  Въвежда се временна организация на движението. Причината е възстановителни дейности на битова канализация. 

публикувано на 04.06.24 в 07:24