Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на НПО: Контролът на екоинспекторите трябва да е по-строг

Снимка: ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ МВР - БУРГАС

Двама ловци на котки да работят на територията на община Бургас и мерки за ограничаване на популацията на животните са част от предложенията, които бяха обсъдени днес на работна среща. На нея присъстваха представители на неправителствени организации, общината, полицията и общински съветници от Бургас. Бяха обсъдени проблемите за насилието над котки, както и оглеждането и изоставянето на домашни и дворни кучета.Организатори бяха общинските съветници от ГЕРБ Георги Маринчев и Евелина Михалева

Получихме подкрепа от колеги от всички партии, обясни Михалева. Искахме да чуем  НПО-тата и природозащитните организации, защото те са всеки ден на улицата и се сблъскват с въпросните проблеми. Имаше добри предложения:

Ще ги конфигурираме и смятаме още сега, в новия бюджет да ги предложим. Да разширим дейността на ловеца на котки, да станат поне двама.Трябва да има и кастрация на повече животни, за да се спре популацията им.

Контролът  трябва да бъде завишен на домашните дворни животни и в индустриалните зони , в малките населени места трябва да бъде осъществяван от екоинспекторите, каза Маргарита Пеева от  "Феникс":

Законът вменява по-голяма част от контрола на кметовете. В малките населени места кметовете се познават от всички, роднини са, приятели, те няма да се конфронтират заради едно куче или заради малтретирано животно в селото. Екоинспекторите са като независима институция, подчинени на големия кмет и имат по-малки претенции към тях. Когато минат по къщите и направят масова проверка  и издадат предписания, смятам, че нещата ще се подобрят значително.Поне животните ще бъдат чипирани и  регистрирани, и след това лесно може да се установи стопанинът на изоставено куче. 

Обществото ни е болно, заяви Пеева по повод убитите котки. Хората изразяват агресивността си към най-беззащитните -животните, децата, възрастните.

Преди години, когато имаше повече бездомни кучета, имаше по-малко котки. Сега е обратно, има повече котки. Ако няма котки, влизаме в друг страшен филм- плъховете, обясни още тя и даде за пример Виена. В града се  напълнило с гризачи, след като са изчезнали котките. За проблема разказал лично зам.- кметът на австрийската столица, който преди години гостувал в Бургас. Тогава се обърнал към тогавашния зам.- кмет на Бургас Ивелина Василева с думите" Пазете си котките!".

 По отношение на  убитите котки в Бургас, комисар Неделно Рачев,началник "Охранителна полиция"заяви :

Предприети са всички оперативно-издирвателни и разследващи действия. Разследванията на този тип престъпления представляват  доста голяма фактическа и правна сложност, както и техническа сложност. Ние по всички случаи сме предприели мерки и при разкриване на извършителите, разбира се, ако има такива, ние ще уведомим обществеността. Работи се изключително усилено, не се пренебрегва нито един случай!

Комисар Рачев посочи, че има специално създадени екипи, обучени, да работят по този вид престъпления. Те, наред с другите си задължения, се занимават и с това. Зоополиция в ОД МВР Бургас няма.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Созопол няма просрочени задължения

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев представи отчет на изпълнението на бюджет 2023г. Това е първият бюджет, изготвен от общината след приключване на процедурата по финансово оздравяване. Той е приет с решение № 1127 на редовно заседание на Общински съвет на 19.09.2023 г.  „Общината предложи балансиран бюджет, който изпълни на 84%.“, каза..

публикувано на 05.07.24 в 16:39

Внасят нов законопроект за "Ченгене скеле"

Нов законопроект за статута на рибарското селище „Ченгене скеле“ ще бъде внесен в Народното събрание. Това каза за БНР Бургас депутатът от ГЕРБ-СДС Андрей Рунчев. Последно през октомври миналата година такъв законопроект беше внесен за гласуване в Парламента, но поради необходимост от корекции по технически причини се е наложило той да бъде..

публикувано на 05.07.24 в 16:06

Проект преобразява квартал „Възела“ в Слънчев бряг

Проект за благоустрояване на общинските терени в квартал „Възела“ в Слънчев бряг - запад, бе представен на неговите жители. Негов автор е архитект Бонев. По-рано през годината първоначалният вариант на общинския план за модернизация на квартала бе подложен на обсъждане и след като предложенията на гражданите бяха взети под внимание, проектът  бе..

публикувано на 05.07.24 в 15:13

От вторник въвеждат промяна на маршрута на автобус №6

Поради извършване на строително-ремонтни дейности на ул. “Йорданка Николова” в кв. "Рудник", се налага промяна в маршрута на линия № 6, уведомяват от "Бургасбус". В посока Бургас автобусите ще минават по ул. “Жечка Карамфилова” и спирка "Йорданка Николова" няма да се обслужва.  Промяната се въвежда от 09.07.2024 г.

публикувано на 05.07.24 в 14:58

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия период на..

публикувано на 05.07.24 в 12:35

Бързият влак за Стара Загора престоява на гара Плачковци от час /ОБНОВЕНА/

Със 75 минути закъснение тръгна бързият влак за Стара Загора /БВ 4641/.  Два вагона пътници от  стояха повече от час на гара Плачковци.  Причината за забавянето бе паднало дърво край гара Яворовец, което е скъсало контактната мрежа.

обновено на 05.07.24 в 11:12

Спират водата на няколко места в Бургас

Заради отстраняване на аварии в Бургас, водата ще бъде спряна на няколко места в морския град: -  Морска градина - авария със спиране на водоподаването от 9 часа до 12 часа от Пантеона в посока Солници. - к-с Славейков, до бл.8. - с. Димчево - ПС. - кв. Банево, ул. "Пирин".

публикувано на 05.07.24 в 09:20