Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Борисов: Новият ОУП разширява Синеморец с още половин село

Снимка: Община Царево

Сериозно увеличение на площи, които подлежат на застрояване в Община Царево. Така коментира последния проект за Общ устройствен план Борислав Борисов от Фейсбук – групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“. Конкретно относно курортното селище, той добави:

„Като краен резултат, едва ли не, ще бъде застроено още половин село. 54% е разширението на урбанизираната площ на Синеморец. Всеки, който посещава това място, дори и в най-натовареният, пиковият сезон през август, е запознат, че най-посещаваният плаж „Бутамята“ е абсолютно пълен. Велека – в началото, където има постройки, също е доста пълно с туристи…“

Въпреки това, дори през август има свободна леглова база, посочи Борислав Борисов. Той добави, че в новия вариант на плана е допуснато немалко застрояване и на територията на природния парк „Странджа“.

Експертите, изготвили плана, твърдят, че в Община Царево има над 52 км. пясъчни плажове, коментира Борисов и уточни, че цялата дължина на бреговата ивица е по-малко от 70 км.  Това се прави с цел, за да покаже, че едва ли не има места на плажовете и те са с голям капацитет. За Резово, например, се твърди, че могат да плажуват 7 000 души, добави той. 

Интервю по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25

Ретро уикенд от 5 до 7 юли в Бургас

Ретро уикенд ще предложи Община Бургас в края на седмицата. Поредното тематично събитие ще се проведе в периода 5-7 юли, а програмата му включва ден на китайската култура с много активности, киноложка изложба, Гръцка вечер на остров Света Анастасия, както и интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока - тридневното събитие в КЦ..

публикувано на 01.07.24 в 11:24
Сниката е илюстративна

Започва лятната контролна кампания на НАП по Черноморието

Националната агенция за приходите започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната. До края на сезона предстоят над 6 000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги и..

публикувано на 01.07.24 в 10:19

Първи исторически чартър от Узбекистан кацна на Летище Бургас

Първи исторически чартърен полет със 135 туристи от Узбекистан посрещнаха с воден салют на Бургаското летище. Гостите получиха от ръководството на летището и сувенири за спомен от страната ни. Българският посланик в Узбекистан Н.Пр.Стояна Русинова заяви, че вече се работи да бъдат осигурени полети от азиатската държава и за зимния..

публикувано на 30.06.24 в 17:24

Парното и топлата вода поевтиняват, най-много с 14% в Бургас

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна България, където цените ще са с 3 процента по-високи. Под две на сто..

публикувано на 30.06.24 в 13:32

Основни храни поскъпват на борсите у нас

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у..

публикувано на 30.06.24 в 09:43

Първи полет от Узбекистан на Летище Бургас

Първият полет от Узбекистан на Летище Бургас е днес в ранния следобед.  Близо 150 души ще пристигнат на почивка по Южното Черноморие от Ташкент. Те ще бъдат посрещнати официално с воден салют от ръководството на летището.   На събитието ще присъства българският посланик в Узбекистан - Нейно Превъзходителство Стояна Русинова. Поканени са също..

публикувано на 30.06.24 в 07:55