Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българово отбелязва Сирни заговезни

Българово ще отбележи Сирни заговезни - денят за прошка. Тогава според традицията излизат и кукерите.

Тази година на 1 март от 10:00 часа ще е заключителният етап на конкурса за детско творчество на тема "Мистичността в образа на кукера".

Всички участници, присъстващи на празника в деня на Сирни заговезни, ще видят истински кукери и ще научат повече за обичая Прошка. 

Участниците в конкурса ще получат своите награди.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас се подготвя за Фестивала на пясъчните фигури

И това лято на територията на Морската градина в Бургас ще оживее пясъчен град. От Община Бургас информират, че подготовката трескаво тече от края на месец април. Теренът е заравнен, пясъкът пресят, а творците са готови със своите проекти. Участниците тази година са общо 14 на брой – 13 българи, сред които има и бургаско присъствие. Един от творците ще..

публикувано на 07.06.24 в 11:53

В етнокухнята на музея в Бургас ще приготвят питури по ичеренски

Кулинарна демонстрация очаква посетителите на Етнографския музей в Бургас днес. Тогава директорът на бургаския музей д-р Милен Николов ще покаже как се правят питки със сирене и масло, които в с. Ичера се наричат питури. Там любимата на  балканджиите закуска се изпича директно на металната плоча на печката с дърва. В Бургас ще бъдат показани два начина..

обновено на 07.06.24 в 09:42

Ясни са финалистите от конкурса „Мечта” на Читалище „Изгрев 1909“

Ясни са имената на финалистите от четвърто издание на национален конкурс „Мечта” на Читалище „Изгрев 1909“. Конкурсът е част от проекта „Формула за щастие”, чиято цел е да насърчи четенето и творчеството във всяка възраст. В него се включиха над 300 творци от цялата страна - художници от 16 населени места в България - Кърджали, Хасково, Смолян, Плевен,..

публикувано на 06.06.24 в 15:24

"Изгрев парк фест" се завръща за седми път

За седма година паркът на к-с Изгрев ще бъде център на забавление, спорт и образователни инициативи, посветени на разделно събиране на биоразградими отпадъци. Днес, 6 юни ще се проведе "Изгрев парк фест". В него участие ще вземат над 200 участници от ДГ „Веселушко”, ДГ „Звездица-Зорница”, ДГ „Здравец”, ДГ ”Изгрев”, ОУ „Георги Бенковски”, ОУ „Св...

обновено на 06.06.24 в 15:04

Изложба на рекламна и продуктова фотография в Бургас

Специална изложба на рекламна и продуктова фотография ще привлече вниманието на жителите и гостите на град Бургас от 6 юни. Изложбата под надслов „Рекламата на фокус“ ще представи работата на български фотографи - доказани професионалисти,  практикуващи както в страната, така и с многобройни международни изяви и отличия за работата си. Изложбата се..

обновено на 06.06.24 в 09:12

Български архитекти и визуални студиа работят с изкуствен интелект за ОАЕ

Български архитекти и визуални студиа работят с изкуствен интелект за клиенти от Обединените арабски емирства (ОАЕ), Саудитска арабия и Китай. Все повече технологиите навлизат и в тази професионална сфера. Според арх. Емил Бурулянов, председател Съюза на архитектите в Бургас през последната година много от големите бюра инвестират в т. нар..

публикувано на 05.06.24 в 11:34
“Кор Кароли“ във Военноморския музей във Варна. На малката снимка: Кап. Георги Георгиев на борда на яхтата

94 години от рождението на първия българин, обиколил света с яхта

Отбелязваме 94 години от рождението на капитан Георги Георгиев - първият българин, обиколил света с яхта. Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-а. Едно от следващите..

публикувано на 04.06.24 в 13:29