Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители от Механото дариха над 3 000 лв за борба с коронавируса

Учителите и служителите в бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника дариха 3400 лева за борбата с разпространението на коронавируса. Те са предоставени на общинския кризисен щаб, който ще прецени за какво да бъде изразходена сумата. А парите всъщност идват от фонда за социално-битовото и културно обслужване (СБКО) на учителите и служителите в Механото. Те са общо 84 души и всички до един се отказват от част от това материално стимулиране в името на добра кауза.

"Благодаря ви за жеста! Горд съм, че в Бургас има такива хора. Доброволците и дарителите стават все повече, което ме кара да вярвам, че ще излезем по-силни от тази криза и с възможно най-малко щети", каза кметът Димитър Николов.

Екипът на Механото се мотивира така:

"Учителят е устойчив! Той може да работи всеотдайно и да кара часове и без да чува училищния звънец, да подготвя уроци и домашни денонощно, и всичко това без дори да знае докога. Учителят е гъвкав! Той може да преподава на всякакви платформи, във всякакви форми. Не се отказва и не се уморява да се самоусъвършенства. Учителят е грижовен! Без значение от обстоятелствата, той иска да даде най-доброто образование на своите ученици, да запази желанието им за учене, да запази здравето им, да възпита у тях добрите нрави. Учителят е признателен и състрадателен! Всеки от нас знае какво дава в създалото се положение на епидемиологична обстановка, за да върви напред образованието, защото образованият човек може. Но всеки от нас знае какво дават и другите, за да подпомогнат цялото ни общество в борбата с COVID 19 - какво дават лекари, полицаи, пожарникари, учени, лаборанти, доброволци, шивачи... Знаем и какво няма да имат някои, защото фирмите и предприятията, в които работят, затварят врати. Защото знаем всичко гореспоменато и знаем още колко единен е колективът на Механото за доброволчески каузи, решихме да отделим и дарим сумата за СБКО за един месец на всички служители на ПГМЕЕ-Бургас.".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас ще бъде цялостно обновена

Текат ускорени строително-ремонтни дейности в сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас. От Общината информират, че са завършени голяма част от фасадите, които са топлоизолирани. Обновява се отоплителната система. Монтирани са фотоволтаични панели. Предвижда се осигуряване на достъпна среда и обособяване на СТЕМ център.  Образователната среда ще бъде..

публикувано на 04.07.24 в 15:14

БСУ е одобрен за Европейски университет на пристанищните градове

Бургаският свободен университет (БСУ) вече е част от алианс на Европейските университет на островните, пристанищните и крайбрежни територии (ЮНИКоуст) - European University of Islands, Ports and Coastal Territories (EUNICoast). Това е възможно след  решение на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура от 28 юни 2024 г. Проектът..

публикувано на 04.07.24 в 12:10
Проф. Христо Бозов

Ректорът на "Проф. д-р Асен Златаров" поиска преименуване на университета

Преименуване на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поиска ректорът му проф. Христо Бозов в писмо до Бургаския общински съвет. Той предлага новото име да е Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“. В мотивите си ректорът посочва, че акцентирането на Бургас начело на името ще подчертае традициите и практиките в образоването на..

публикувано на 04.07.24 в 07:30

Бургаските седмокласници изкараха оценка "Добър" и по български, и по математика

Регионалното управление на образованието обяви обобщените си данни за резултатите от изпитите след 7. клас в Бургас и в останалите общини от областта.  И по двата предмета средният брой точки в областния град надвишават средните за страната. "Малко по-добре сме от националното ниво, което значи, че има още доста какво да свършим" - коментира пред..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Децата от Лятната академия организират базар с кауза до Часовника

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия - филиал Бургас организира благотворителен базар под надслов "Деца помагат на деца". Събитието цели да се съберат средства за закупуването на материали за рисуване за деца в нужда. Благотворителният базар се организира за втора година. От една седмица..

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Несебър бе домакин на финала на турнира „Математика без граници“

За единадесета година Несебър бе домакин на финала на престижния международен турнир „Математика без граници“, който се провежда под патронажа на кмета на общината Николай Димитров. Награждаването на победителите се състоя на амфитеатъра в старинния град. „Купа на кмета“ бе връчена на шампионите Теодор Атанасов - 1 клас, София, и Владимир Джурица, 9..

публикувано на 02.07.24 в 11:46

Ученици от гимназията по транспорт изработиха соларна зарядна станция

Ученици от ПГ по транспорт в Бургас изработиха соларна зарядна станция за електромобили и собствени нужди. Те са от специалност "Електрически превозни средства".  Приспособлението не само зарежда електрически автомобили, но и охлажда училищните стаи през лятото и ги затопля през зимата. Конструкцията с мощност ~ 10 kW,  ще произвежда енергия за..

публикувано на 02.07.24 в 11:31