Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местна продукция в големите вериги – мисия (не)възможна

Снимка: Архив

Разнопосочни са мненията относно постановлението на Министерския съвет, с което големите вериги ще бъдат задължени да продават местна, регионална продукция. Документът се отнася за търговски вериги, които имат магазини поне в три административни области, уточняват от кабинета. Местата за продажба следва да са с площ - достатъчна за излагане на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетото постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им, категорични са от правителството.

Мярката е положителна, коментира депутатът от БСП и председател на комисията по икономическа политика Петър Кънев. Особено належащи са подобни действия в тази критична ситуация:

„Да се намери балансът докъде веригите могат да отстъпват монополното си положение и докъде на българския бизнес също трябва да му се помогне. Когато целият свят е потънал в извънредно положение, когато се касае за оцеляването на цели икономики, нямам никакви притеснения, че в рамките на няколко месеца някой ще бъде дискриминиран, за сметка на други. В момента, когато си забранил на седем милиона да излизат от домовете си, не виждам голяма драма в това, че ще наредиш на няколко големи вериги да изпълняват определени функции“

Основният въпрос стои пред продажбата на зеленчуци и плодове, коментира Петър Кънев. Той посочи, че ситуацията, в която големи вериги поставяха неизпълними условия пред производителите, вече е сравнително нормализирана.

От Сдружението за модерна търговия, в което членуват и най-големите вериги, отговориха в своя позиция, публикувана на страницата им, че това постановление е неработещо. Това, според тях, няма да увеличи българската продукция, а неясният му текст ще създаде предпоставки за корупция. В позицията си, те индиректно обвиняват земеделския министър Десислава Танева в лобизъм. Ето и част от текста:

Ние не носим отговорност за проблемите в селското стопанство, трупани с години – 11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма - ще продават на потребителите продукти със сухо или вносно мляко на каквито си искат цени при гарантирани с постановление 90% техни продукти на рафта – ето това е господстващо положение, основано на липсваща в България суровина. Нека журналистите поразровят в полза на чий джоб. И веригите няма да могат да спрат това негарантирано и занижено качество да стигне до потребителите, защото постановлението ни задължава да го продаваме. Чий интерес защитава в млечния сектор министър Танева? На малките фермери или на някой голям олигарх?“, се казва в позицията.

А какво смятат самите производители?

Изискванията на търговските вериги са много високи и ние не можем да ги покрием, посочи зеленчукопроизводителят Николай Недялков.

Ние сме станали толкова малки, че не можем да отговорим на изискванията на търговските вериги като количество, ритмичност на доставките и най-вече като цена. Това, което произвеждам в момента, го правя с моето семейство в малки мащаби. Търговските вериги искат цена, която да е под тяхната, която е дъмпингова. Никой не гледа какви са доматите. Идват отнякъде някакви стоки на пълна безценица от много години. Консумираме зеленчуци, произведени в други държави“, обясни той.

Не работя с големите вериги и не искам да имам нищо общо с тях. Това коментира Румен Люцканов, председател на Асоциацията на животновъдите в Странджа.

Условията, които поставят на животновъди, а и на търговци, са просто отвратителни. „Ще ви платим, когато го продадем, въобще – ако го продадем. Ако не го продадем – идвайте и си го взимайте и си гледайте работата“. Има колеги, които се бяха хванали на това хоро, но не изкараха много и приключиха работа с големите вериги. И, в общи линии, това са условия, които, ако искаш да ги изпълниш, трябва да си идиот. Но много хора се хващат на това хоро, не зная кое не разбират“, казва Люцканов.

От тази задължителна мярка няма смисъл, защото веригите ще отговорят, че производителите не искат да работят с тях, смята Румен Люцканов.

Мярката, с която се задължават веригите да продават местна продукция е добра, но закъсняла. Това коментира Михаил Михайлов, собственик на мандра в с. Драчево. Той работи с две български вериги и отчасти е доволен от условията, но има и забележки:

Моите продукти, които претендирам, че са качествени, по БДС, с рецепти, които са се ползвали от много години, се поставят на щанда с други продукти. Които са лъскави, но са с разни примеси като млекозаместители, като оцветители, антибиотици… И всичко, което води до поевтиняване на продукцията. Но не и здравословна храна“, казва той.

Плащането на продукцията е регулярно, спрямо мен, добави Михаил Михайлов.

Дали мярката ще сработи ще се види в скоро време. Спорен е моментът дали с ограничения и разпоредителен режим ще успеем да възродим търсенето на българската пред по-евтината, но далеч не толкова качествената вносна стока.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алтернативните спортове като метод за лятна почивка край морето

Алтернативните спортове набират все повече популярност и по българското Черноморие. Един от тях е сърфингът.  "Промотираме най-вече уинд сърфинга, тъй като за кайт сърф не е много благоприятна средата по Южното ни Черноморие. По-скалисто е. Плажовете са по-малки и затворени", каза Веселин Деспотов, който е управител на специализиран парк за..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", ще остане същата.  По думите му все още се..

публикувано на 22.05.24 в 17:09
Череши

Късните череши - дребни, с цени между 3 и 4 лева за килограм

Пазарни цени между 3 и 4 лева за килограм за късните череши очакват производители от Айтоско. Изкупните цени са двойно по-ниски. В района отчитат слаба реколта, с дребен плод.  Основната причина, според Панайот Которов от земеделска кооперация „Единство“, е сушата. По-късните дъждове не са помогнали съществено, дори при ранните череши са нанесли..

обновено на 21.05.24 в 13:17

Област Бургас е на 12-о място по заплати в България

Заплатите в Бургас нареждат областта на 12-о място от общо 28-те в България, показват предварителни данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината. Средното брутно възнаграждение там е малко над 1700 лева при средно за страната от близо 2 200 лева. Номер едно по заплати у нас остава столицата, където средната..

публикувано на 21.05.24 в 12:32

С нов туристически център и множество атракции Ахелой посреща летовници

С откриването на Туристически информационен център и множество нови атракции Ахелой ще посрещне своите туристи това лято. В курортното селище очакват предимно българи, но традиционни гости са им също германци, украинци, румънци и англичани.  Преди старта на курортния сезон Ахелой мобилизира голяма част от местните жители в двудневна..

публикувано на 21.05.24 в 09:10

Да се игради достъпна среда за хора с увреждания в басейна в "Меден Рудник"

Община Бургас иска да кандидатства за финансиране за изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в плувния басейн в комплекс „Меден рудник“. Докладната записка е внесена в местния парламент от зам.-кметът Манол Тодоров.  От декември 2020 г. закритият плувен басейн в „Меден Рудник“ се стопанисва и управлява от ОП „Общински имоти“...

публикувано на 19.05.24 в 13:20

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57