Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цял сегмент от социалния сектор е изключен от програмата 60/40

Елена Кортезова

Фитнес – салони, скокове на батут, фото – студия и кина… Това са част от дейностите на фирми, финансирани по програмата 60/40. Оказа се, че цял сегмент от социалния сектор е тотално изключен от министерското постановление и не може да се възползва от тази възможност.

Частният казус от Бургас всъщност е национален, с който са се сблъскали вече редица хора, които предлагат подобни социални услуги. Елена Кортезова е собственик на Център за развитие на речта и психология. Той е регистриран като юридическо лице, ЕООД, а в него са наети на трудови договори петима души. В националния класификатор тяхната дейност е описана като „социална работа без настаняване“. Услугите, които те предоставят са насочени не само към деца, но и към тийнейджъри и възрастни и обхващат логопедична помощ, психологически консултации, психотерапия, терапевтични мерки. Заради настоящото извънредно положение, центърът им е затворен, служителите били известно време в отпуска, докато дейността, поне частично, се реорганизира, за да може да се работи и онлайн. От 1 април отново са на работа и реших да се възползвам от мярката, за да запазя работните места на хората, пояснява Елена Кортезова:

В Агенцията по заетостта получих отказ. И ми беше казано, че това е сектор, който е напълно изключен от постановлението. Тоест – сектор „хуманно здравеопазване и социална работа“. А от този сектор има включен само един код, който е „дневни грижи за малки деца“, в който ние не попадаме, предвид общата ни дейност“, казва Кортезова.

От това са засегнати и психолози, кинезитерапевти, специални педагози и всички в тази сфера, които са на трудов договор. Това са висококвалифицирани служители, някои – и с по две специалности. А е важно нашата работа с хората, които ни търсят, да не спира, посочва Елена Кортезова:

Ние работим, всъщност, с деца с проблеми в развитието. Това са деца и лица, защото тези деца и порастват и стават ученици и възрастни, от аутистичен спектър, хиперактивност, с различни психо-емоционални проблеми, езиково-говорни проблеми. Съответно – проблеми в комуникацията, при които, дори и при непровеждане на терапия от един месец, би се оказала, не искам да казвам много силни думи, но, в много от случаите, пагубна. Връщане назад в развитието. Сериозни проблеми… Имаме непрекъснато сигнали от родители, които просто не знаят как да се справят с тези деца, в тази толкова тежка обстановка за всички нас. Тези деца, всъщност, са датчик за това, което се случва. Те понасят върху себе си целия емоционален негативизъм на това, което се случва и на техните родители. И това е адът. Те живеят в ад“, коментира Кортезова.

Ако не бъдем включени в това постановление, бъдещето за нас е да освободим служителите си, коментира Елена Кортезова. И завършва:

В момента, всъщност, ние говорим за един сектор, който, освен, че е изключен, някакси не бих искала да го причисля в сферата на бизнеса. Защото, когато един бизнес не е точно бизнес, който носи печалба, изразена в някакво финансово изражение, а в този бизнес печалбата се състои в получаване на удовлетворение от това, което правиш, тогава този бизнес се превръща в кауза. И тук идва за нас голямото разочарование, че по никакъв начин не сме подпомогнати. Значи ли това, че нашата услуга не е социално значима?Значи ли това, че след тази медицинска криза, няма да има деца с проблеми в развитието; няма да има хора с инсулти; няма да има хора с тежки увреждания на езика и речта, на комуникацията, които ще имат нужда от нашата помощ? Това е въпросът, който искам аз да задам“, казва Елена Кортезова.

БНР-Бургас ще потърси съдействие за разрешаване на тази несправедливост от Министерството на труда и социалната политика, както и от народните представители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

"Да пазим православната вяра, тя ни води към Бога", заяви новоизбраният българки патриарх Даниил. Митрополит Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия. Жезълът е същият, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е..

обновено на 30.06.24 в 16:39

Климатичните промени виновни и за мъртвото вълнение през юни

Опасно, с мъртво вълнение и необичаен за юни сологан, е морето през последната седмица на месеца. Причина за това са климатичните промени - коментира старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. След като само в една седмица се удавиха двама души след скок от моста той даде съвети на почиващите как да плажуват безопасно: "Пет дни имаше..

публикувано на 30.06.24 в 15:20

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит..

публикувано на 30.06.24 в 11:15

140 делегати избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 07:39

Петровден е

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот. "Църквата..

публикувано на 29.06.24 в 10:07

Крайморие празнува днес

Община Бургас и Народно читалище „Петър Янев 1939“ ви канят на празника на квартал „Крайморие“.  Веселбата ще започне в 10.30 ч. на плажа в „Крайморие“ с посрещане на самия морски бог Нептун! Ще има спортни занимания, много игри и плажни забавления. От 19.30 ч. заповядайте на празничен концерт на лодкостоянката, където ще пеем с Преслава..

публикувано на 29.06.24 в 08:44

Иван Гюлев: Най-натоварени са сега входовете и изходите на Бургас

Бургас се включи с различни инициативи за поредна година в отбелязването на Националния ден за безопасност на движението по пътищата. През 2023-та, в страната са станали 6989 ПТП с 525 загинали и близо 9100 ранени. Две трети от тях са в населени места. От всички смъртни случаи 96 са на пешеходци. Началникът на отдел "Пътна безопасност" в Община..

публикувано на 29.06.24 в 09:00