Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Минимум 1,5 метра разстояние между масите в заведенията на открито

Най-малко пет метра трябва да бъде и разстоянието между чадърите

Снимка: Светла Бондова

Разстоянието между масите в заведенията трябва да бъде минимум 1,5 метра. Това се казва в актуализацията на заповедта на Министъра на здравеопазването. Обслужващият персонал трябва да бъде с поставена защитна маска за лице или със защитен шлем. Препоръчително е носенето на ръкавици.

Припомняме, че от утре, 6 май, на ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.) при спазване на определени противоепидемични мерки.

Най-малко пет метра трябва да бъде и разстоянието между чадърите в самостоятелни плувни комплекси и басейни. 

С издадената днес заповед се допускат и посещенията на музеи на открито, при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Успешен сезон за Южното Черноморие с ръст на туристи от 5%

Успешен сезон с ръст от 5% на туристите и 10% на приходите отчитат от Бургаската регионална туристическа камара в навечерието на Световния ден на туризма. С 10% обаче са завишени и разходите, отбелязват от камарата. Оттам уверяват, че сектор туризъм е един от най-подготвените за приемането на еврото. Христина Славова, член на управителния..

публикувано на 26.09.25 в 16:00

Интерактивни експонати и виртуален гид ще популяризират традициите на бургаските рибари

Обновяване на експозиционната къща „Евксински понт“ се планира по проект, с който община Бургас ще кандидатства пред Национален фонд „Култура“.  С реализирането му посетителите ще имат възможност да се запознаят с нов виртуален гид под формата на филм. Предвижда се още в нея да бъдат експонирани макети, които да дават по-пълна представа за морското..

публикувано на 26.09.25 в 11:21

Бизнесът и синдикатите не се разбраха за минималната заплата за 2026 г.

Без съгласие между бизнеса и синдикатите приключи обсъждането на минималната работна заплата за 2026 г. на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество.  Заради липсата на консенсус е взето решение на 6 октомври да се проведе заседание на Съвета, научи БНР.  Правителството предвижда от 1 януари догодина..

публикувано на 25.09.25 в 18:00

НАП наблюдава борси, тържища и складове в цялата страна

Служителите от „Фискален контрол“ на НАП са поставили под наблюдение по-големите борси, тържища и складове в цялата страна. Контролните действия стартираха на 16 септември сутринта и до момента на входа и на изхода на обектите са проврени близо 3500 камиона и микробуса, които превозват стоки с висок фискален риск, като плодове и зеленчуци, месо..

публикувано на 25.09.25 в 17:30

Частен инвеститор дарява 3,2 дка от терена на „Колодрума“ на Община Бургас

Частен инвеститор дарява на Община Бургас 3,2 дка от терена, известен като „Колодрума“. Според очакванията на „Сариел“ АД предложението за дарение, заедно с комплексния проект за развитие на района, ще бъде внесено за разглеждане от Общинския съвет на предстоящото му заседание. Становището е резултат от работни срещи, обществено обсъждане и..

публикувано на 25.09.25 в 15:30

Бургас отбелязва Световния ден на туризма с отворени врати

Община Бургас ще отбележи Световния ден на туризма на 27 септември с безплатен достъп до два обекта – остров Света Анастасия и културно-туристическия комплекс „Ченгене скеле“. В събота музеят на остров Света Анастасия ще приема посетители при вход свободен. Пътуването до обекта започва от „Магазия 1“ и изисква предварителна резервация за корабите..

публикувано на 25.09.25 в 14:00

Скок с 30-40% на виното от новата реколта в ямболско

Цената на виното от новата реколта ще скочи с 30- 40 процента, прогнозират производители от Ямболско. Основната причина са ниските добиви грозде. Трайното засушаване, както и резките климатични промени през пролетта, са причина за слабата реколта грозде, обясни собственикът на винарна в ямболско Георги Чалъков. "От един среден  добив от  650-680 кг от..

публикувано на 25.09.25 в 11:20