Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Инспектори на БАБХ и РЗИ тръгват с рулетките

За новите правила все още няма разписани нормативно санкции


Дистанция, лични предпазни средства и хигиена са трите най-важни изисквания за които ще следят от Българската агенция по безопасност на храните в заведенията с открити търговски площи, които са отворили. Целта на мерките е да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на  Covid-19. Заповедта за отстоянието 1.5 м и ползване на лични предпазни средства издаде здравния министър,  а от агенцията я допълниха с конкретика. Работодателите трябва да осигурят маски, при необходимост и ръкавици, те да се носят от целия персонал и да се сменят периодично, пояснява инспекторът от регионалното звено Венка Ангелова:

"С особено внимание да се третират храните, които не са претърпели термична обработка, за да се предотвратят условията да се заразят с COVID-19. Да се съблюдават условията за приемането на храните и контакта с доставчиците. Да се следи да няма струпване на хора в обектите, ако е необходимо табели да указват спазването на дистанция между клиенти и персонал."

При дезинфекцията не трябва да има досег на препарата с храни. Дезинфектантите, които се ползват, трябва да бъдат одобрени  от Министерството на здравеопазването, на чиято страница е качен и списъкът. При проверка в обекта, те трябва да са с оригиналната опаковка и етикировка.
Работодателят е длъжен да следи за здравословното състояние на служителите си. При наличие у някого на грипоподобни симптоми, той незабавно трябва да бъде отстранен от работа и насочен към болница, гласят още от новите разпоредби.
За всички тези нови правила обаче все още няма разписани нормативно санкции, но според Венка Ангелова собствениците имат интерес да спазват изискванията заради собствения си просперитет и здравето на клиентите.  От своя страна трябва и да проведат обучение на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки, за прилагането на мерките. И още от новите изисквания - чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м. Засега такава опасност от струпване няма, защото наша проверка показа, че мнозина все още имат опасения да седнат на заведение, макар и на открито.
Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Странджа е част от общата визия за туристическо развитие на Южното Черноморие

Малко Търново и богатствата на Странджа бяха във фокуса на срещата между министъра на туризма Мирослав Боршош, областния управител на Бургас Владимир Крумов, народния представител Галя Василева и кмета на града Илиян Янчев, на която беше обсъдена стратегията за обща реклама на Южното Черноморие. Разговорът е продължение на решенията, взети през август..

публикувано на 13.09.25 в 11:33

До края на годината ще бъдат договорени 50% от бюджета на Програмата за морско дело и рибарство

Около 50 % от бюджета на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021–2027 г. ще бъде договорен до края на 2025 г. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на земеделието и храните Стефан Бурджев с представители на сектора в Бургас. Общият бюджет възлиза на над 237 млн. лв., като вече са сключени 84 договора на стойност..

публикувано на 12.09.25 в 18:00

Комисията по туризъм даде старт на Туристическия гаранционен фонд

Комисията по туризъм в Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за туризма, които предвиждат създаването на Туристически гаранционен фонд за защита на потребителите на пакетни туристически услуги. Фондът, чието учредяване се бави от години, ще осигурява финансова защита при несъстоятелност на туроператори. Министърът на туризма..

публикувано на 12.09.25 в 13:40

Трудна година отчитат лозарите от община Стралджа

С високи изкупни цени, но ограничени количества започна гроздоберът в община Стралджа. Голяма част от  лозовите масиви бяха засегнати от ниските пролетни температури и сланите, пожари унищожиха над 2000 декара лозя през лятото.  Втора изключително трудна година за лозарите от региона, тъй като климатичните аномалии продължават, а пожарите унищожават..

публикувано на 10.09.25 в 09:10

Държавен фонд „Земеделие“ отваря допълнителен прием по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Държавен фонд „Земеделие“ отваря допълнителен прием по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, съобщават от ведомството.  В периода 9 септември – 11 септември 2025 г. могат да се подават заявления за одобрение на заявители по училищните схеми за доставка на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти през настоящата учебна година 2025/2026 г. Целта е..

публикувано на 08.09.25 в 17:00

С писма и обаждане по телефона НАП напомня на граждани да декларират доходите си

НАП стартира информационна кампания спрямо физически лица, за които има данни, че през 2024 година са получили  доходи от хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет, наеми и др., но са пропуснали да ги декларират. Над 27 000 лица ще получат писма, имейли или обаждане по телефона, като гражданите трябва да обявят..

публикувано на 05.09.25 в 14:00

Царево предпочитано от висок и среден клас туристи, отчитат успешен сезон

Успешен туристически сезон отчитат в община Царево. Курортните места в района се утвърждават като дестинация за висок и среден клас туристи , каза кметът Марин Киров. Традиционно те са предпочитани от летовници от България, както и от гости от Полша, Чехия, Германия, за първи път и от Дания. Киров коментира:„ Успешен сезон в продажбата на..

публикувано на 05.09.25 в 09:30