Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаски занаятчии: Трудно оцеляваме в кризата, държавата ни забрави

Те предлагат продукцията си в онлайн базари

| обновено на 12.05.20 в 11:46

Занаятчиите предлагат продукцията си в онлайн базари, за да оцелеят в условията на извънредно положение. Националната им организация е създала инициатива, която се провежда в интернет, представят се различни занаяти и занаятчии от всички краища на страната чрез снимки на техните изделия и препратка с линкове към сайтовете им.

Всеки разказва за работата си, показва видеоклипове, а същевременно и предоставя координати, както в интернет, така и на живо за всички, които искат да се сдобият с негови произведения. Онлайн базарът е под мотото: „Любовта към традицията обединява хората”, съобщи Майа Стоянова председател на Регионалната занаятчийска камара:

„И нашите колеги страдат, като всички творци, но до като те ще бъдат обгрижени със съответни мерки и програми от Министерството на културата, ние оставаме някак на страна от всичко. Оставаме настрана и от Министерството на икономиката, което ни приема като творци, а ние сме определени като лица, които са самоосигуряващи се.“

Повечето от занаятчиите са по търговския закон и единственият вариант за подпомагане си остават кредитите. Поискахме да бъде разсрочен патентния данък за тримесечието, но се оказа, че според закона това не може да се направи, каза Стоянова.

„Може да се кандидатства по Мярка за безвъзмездна помощ през програмите на Министерството на социалната политика, но се изискват минимум 30 хиляди лева оборот за година, но малко занаятчии отговарят на това условие.“

2300 са занаятчиите в бургаско, които са членове на Регионалната камара и всички те се надяват на помощ от държавата, за да оцелеят в условията на ограничителни мерки. 

повече може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доволни сме от представянето си в Бургас

10 222 са гласували за БСП Обединена левица от област Бургас при 100% обработени списъци. Водачът на листата за Бургаско Петър Кънев е доволен от представянето на обединението и от вота като цяло. Според него е крайно време да бъде съставено правителство с цената на всякакви компромиси. Един мандат печели обединението от региона.  "Очаквахме по..

публикувано на 28.10.24 в 11:36

Окончателни резултати в Бургас: ГЕРБ-СДС - първи, втори са "Възраждане"

Коалиция  ГЕРБ - СДС са убедителния победител на изборите във Втори МИР - Бургас. Това показват резултатите при 100% обработени протоколи. С 10 хиляди души е повишила резултата си партията в сравнение с изборите през месец юли. 37 634 души са гласували за ГЕРБ - СДС или  28,70% от имащите право на глас. Разликата с втората партия "Възраждане" е над..

публикувано на 28.10.24 в 10:27

Куриози на вота: Избиратели отбелязвали и двете ДПС-та в бюлетината

От РИК Бургас установиха куриози на предсрочния вот – в община Руен избиратели са гласували паралелно в бюлетината и за двете ДПС-та, а забравен протокол в принтера в секция в Малко Търново пък бави броенето в "Арена Бургас", съобщи БГНЕС. "Интересното беше, че в община Руен, която е със смесено население, имаше гласуване, както за "ДПС-Ново начало",..

публикувано на 28.10.24 в 10:04

При 99,6% обработени протоколи в Бургаско: 28,78% за ГЕРБ СДС, след тях са „Възраждане“ и ДПС Ново начало

Първа политическа сила в Бургаска област е ГЕРБ СДС с 28,78%, сочат резултатите на РИК при 99,6% обработени протоколи. Второто място в областта е за „Възраждане“ с 12,63 на сто от гласовете.  ДПС – Ново начало изпреварва коалиция ПП- ДБ и се нарежда на трета позиция. Формацията, водена от Делян Пеевски е събрала 11,77%, а ПП-ДБ – 10,28 % ...

обновено на 28.10.24 в 09:24

При 93,27% обработени протоколи: 9 формации в 51-вото Народно събрание

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 93,27% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново начало", "БСП - Обединена Левица", "Алианс за права и свободи - АПС", "Има такъв народ", МЕЧ и "Величие"...

публикувано на 28.10.24 в 09:12

"БСП-обединена левица" печели изборите в община Болярово

"БСП-Обединена левица“ печели изборите в община Болярово при 100% обработени секционни протоколи.  Гласували с номер 28 са почти 600 избиратели. Втора политическа сила е “ГЕРБ-СДС“ със 179 гласа. Трета остава партия “Възраждане“ със 162 гласа. Избирателната активност в общината е 58,9%. Имащите право на глас са 2309 души. От тях до урните са..

публикувано на 28.10.24 в 08:54

Фани Семерджиева: Готови сме с резултатите, но чакаме забравен протокол от М. Търново

Протоколите в Бургаска област са обработени на 99,99%, но обявяването на окончателните резултатите се бави заради забравен протокол в М. Търново.  При 99,6% обработени протоколи в Бургаско: 28,78% за ГЕРБ СДС, след тях са "Възраждане" и ДПС Ново начало  " Три протокола остават да бъдат потвърдени от "Информационно обслужване". Един протокол го..

публикувано на 28.10.24 в 08:26