Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книги под карантина

Читалище" Изгрев 1909" отвори врати за читателите си. Най-нетърпеливите от тях вече върнаха книгите си, които бяха в домовете им повече от два месеца.Работата при нас не е спирала през това време, обясни секретарят му Кристина Атанасова. Не сме ползвали отпуски. Работихме първо дистанционно, после в читалището, отчислили сме около 1000 книги и сме завели още толкова,  допълни тя.

Книгите, които се връщат сега,  ще бъдат поставяни под карантина за 72 часа. Това е позната практика, каза Кристина Атанасова. Те няма да бъдат дезинфекцирани и обработвани:

Нямаме такива материали, с които да можем да ги дезинфекцираме. Те ще бъдат в отделно  помещение, което ще бъде проветрявано. Това, с което сме се запознали, са мерките, които се вземат в големите библиотеки.Тези специалисти, които работят в Българската  библиотечно-информационна асоциация работят така, споделихме техния опит. Знаем, че е добре да бъдат отделяни и да не се дават веднага на читатели.Трябва да минат поне два - три дни.

В читалището служителите  посрещат с маски, осигурени са препарати за дезинфекция, читателите ще ги ползват и тогава ще бъдат допускани в сградата.Там ще бъде спазвана нужната дистанция.

По време на извънредното положение успяхме да направим и няколко инициативи, каза още Атанасова. Една от тях  беше 23-ти април -Световния ден на книгата и авторското право.Премина онлайн и беше споделена  на страниците на партньорите ни, част от тях бяха БНР Бургас , ИК" Хермес", КЦ " Морско казино". Представихме Камелия Кучер с книгите" Дом" и "Нощ".

Онлайн се провеждат и заниманията на детската вокална група към читалището. Членовете й си имат виртуална стая:

Те си правеха репетициите в по-малки групи. Направиха по две песни. Имаме нов репертоар, като се събераг ще могат да обменят песните.Ще им бъде интересно да са отново заедно, но на този етап ще се виждат само на екрана. Не се предвижда възстановяване на занятията в читалището. 

През това време направихме и клип на песента" Моят град", която е помузика на Стефан Диомов и участвахме в онлайн спектакъла" Бургас е надежда".

Сега сме пуснали един фотоконкурс под  името" Бургас в унисон с природата", допълни Кристина Атанасова.Провеждаме го по повод Годината на по-зелените градове.В рамките на третото издание на " Изгрев парк фест" ще представим изложбата. Самото събитие ще бъде по-различно. Фотосите ще бъдат подредени навън в парка на пети юни. Изложбата ще бъде мобилна и ще обиколи и другите паркови зони в Бургас. Другите читалища ще бъдат символични домакини и ще могат да покажат дейността си.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мисис Бургас" с благотворителна кампания за двойки с репродуктивни проблеми

Благотворителна кампания „Нов живот“ ще стартира в Бургас на 1 юни. Събитието е организирано от Мисис Бургас, в партньорство с търговския център в "Изгрев" ,и със съдействието на Община Бургас и Фондация "Искам бебе".  Благородната кауза цели да подкрепи семейства с репродуктивни проблеми. Събитието ще бъде част и от тематичния Fun&Sun Уикенд в морския..

публикувано на 21.05.24 в 12:50

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези въпроси, кореспондентът ни Даниела Костова посети ямболското село Ханово.  На гости на сме на Ива и Георги, тя е..

публикувано на 21.05.24 в 08:30

Почитаме Св. св. Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли император Константин и неговата майка Елена. Царуването на Константин се свързва с утвърждаването на християнството като официална религия с издадения от него през 313 г. Милански едикт. Според преданието майка му царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос,..

публикувано на 21.05.24 в 07:30

От днес затварят кръстовище в Зорница заради ВиК ремонт

От 11 часа днес до 7 юни се затваря за движение кръстовището, образувано от ул. „Свети Пантелеймон Лечител“ с улицата между бл. 1 и бл. 49 в ж.к. „Зорница“.  Причината е изместване на съществуващ водопровод. Въвежда временна организация на движението. 

публикувано на 21.05.24 в 07:26
Петя Петрова, началник на РУО - Бургас.

Четири жалби след матурата по английски в Бургас (обновена)

Четири жалби са подадени в Регионалното управление на образованието след държавния зрелостен изпит по английски език, съобщиха от звеното към Министерството на образованието пред БНР - Бургас. В тях се твърди, че учениците не са чували записа на текст, по който е трябвало да отговарят на въпроси в теста си. Въпросната част формира 25% от оценката им...

публикувано на 20.05.24 в 16:20

Укритие в резерват "Атанасовско езеро" е отворено за посещение и фотоизложба

Укритие за наблюдение на птици в поддържан резерват "Атанасовско езеро" ще бъде отворено за посещение и разглеждане на фотоизложба на известния фотограф Богдан Боев - автор с международен принос и множество награди за популяризиране опазване на дивата природа. Това ще е възможно от днес до сряда 22 май 2024 г. Фокусът ще е върху важността на „Натура..

публикувано на 20.05.24 в 14:01