Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна научна конференция под формата на уебинар стартира днес в БСУ

БСУ



Международна научна конференция „Дигитални трансформации, медии и обществено включване“ предстои днес в Бургаския свободен университет. Тя ще стартира под формата на уебинар в 13:00 часа. Малко по-рано от 10:.00 часа ще бъдат наградени и победителите от два конкурса. Това каза за БНР Бургас проф.д-р Милен Балтов, зам.-ректор на научно изследователската дейност и международното сътрудничество в университета. 

"Ние ще успеем да приключим в рамките на деня. Ще използваме повода от 10:00 часа за награждаване на студентите, които през април месец участваха в мероприятия свързани с Международния ден на иновациите на творчеството и свързани с Деня на юриста. Те бяха отложени, причината беше обявеното положение, което беше обявено през март. Те също преминаха под формата на уебинар и онлайн. Самото награждаване ще се случи пред официалния вход на университета. Двата конкурса бяха конференцията „Студентско научно творчество“ и конкурсът за есе в Центъра по юридически науки", посочи проф.Балтов.

В 13.00 ч. ще стартира Международната научна конференция „Дигитални трансформации, медии и обществено включване“. Конференцията ще открие ректорът на БСУ проф. д.п.н. Галя Христозова, а приветствие към участниците ще отправи Димитър Николов, кмет на Община Бургас. С иновационно решение мястото на пленарния доклад е предоставено на международния екип AIDBIND – платформа за донорски данни в здравеопазването, победители в Паневропейския хакатон „ЕСсрещуВируса“. Хакатонът привлече над 26 хиляди участници от 41 държави и се проведе под патронажа на еврокомисар Мария Габриел.

Бургаският свободен университет беше едно от трите български висши училища, академични партньори на събитието.

От 13.30 ч. работата на конференцията ще продължи в 6 направления. Ръководеното от зам.-ректора на БСУ проф. д-р Милен Балтов направление „Мултидисциплинарните иновации в пандемията“ ще бъде с най-голямо международно участие. То се очаква да протече с презентации на доклади от 9 държави, като за участие са регистрирани над 160 зрители от 20 държави. В направлението ще се представят резултати от работата в акцията по програма КОСТ на ЕС „Мултидисциплинарните иновации за обществена промяна“.

В рамките на конференцията ще се проведе и обсъждане на първите активни стъпки на новосъздадения в Бургас Югоизточен дигитален иновационен хъб.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директори и учители от Бургас ще бъдат удостоени с наградата "Неофит Рилски"

На тържествена церемония началникът на Регионалното управление на образованието – Бургас Петя Петрова ще удостои четирима директори, двама заместник-директори и десет учители от област Бургас с почетното отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Събитието ще се състои днес от 16.00 часа в сградата на РУО – Бургас. Признание..

публикувано на 23.05.24 в 07:30

В Бургас строят модерна сграда за нов Факултет по фармация

В Бургас ще бъде разкрит нов Факултет по Фармация към Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Той ще се помещава в изцяло нова модерна сграда, която с прилежащите площи ще се простира на 153 декара в близост до Медицинския факултет на ВУЗ-а. Днес именно там бе представен архитектурният проект за изграждането на новия факултет. На..

публикувано на 22.05.24 в 17:44

86 бургаски учители бяха отличени от община Бургас

86 учители от бургаски детски градини и училища бяха отличени днес от община Бургас. За първи път награди получиха и работещи в детските ясли. Бургаският изпълнител Стефан Илчев бе водещ на събитието и поздрави учителската общност като изпълни „Върви, народе възродени“. Сред присъстващите се  оказаха и двама негови любими учители-..

обновено на 22.05.24 в 16:20
Министър Галин Цоков говори пред медиите в Министерския съвет. Вдясно от него е председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова.

Увеличават заплатите на всички преподавателите с по 290 лева

С 290 лева ще се увеличи заплата на всеки представител на преподавателския състав в  държавните висши училища, съобщи Министерството на образованието и науката след среща между министъра проф. Галин Цоков, представители на синдикатите и на Съвета на ректорите. Миналата седмица МОН преведе по сметките на университетите 39 милиона лева от бюджета,..

публикувано на 21.05.24 в 19:08

Нов творчески полет на клуб "За хвърчащите хора"

"Това са талантливи деца. Чувам една нова поезия. Една огромна надежда сте". С тези думи известният бургаски режисьор, драматург, поет и преподавател  Симеон Димитров се обърна към представителите на клуб "За хвърчащите хора". Те представиха петия брой на създаденото от тях списание " За хвърчащите хора" в новата библиотека...

обновено на 21.05.24 в 19:02

Сигнали на зрелостници и от Ямбол за лош запис на матурата по английски

Зрелостници и от Ямбол подадоха оплаквания в Регионалното управление на образованието за проблеми при полагането и на втория зрелостен изпит. Учениците се оплакаха, че по английски език записът е бил лош и неразбираем.  Четири жалби след матурата по английски в Бургас (обновена) Днес Георги и Светлан от езиковата гимназия официално входираха..

публикувано на 21.05.24 в 17:03

МОН дава 4 точки на всички ученици заради проблемната задача в матурата по български

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 10:17