Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Димитров подписа договор за най-мащабния воден проект за област Бургас

В Бургас бе подписан договор между Министерство на околната среда и водите и ВиК - Бургас. Неговата стойност е 459 милиона лева, осигурени от Оперативна програма "Околна среда". С тези средства ще бъде реализиран интегриран воден проект за област Бургас, което ще повиши туристическия рейтинг на целия регион.

"Бургас ме изненада с безкрайната си амбиция. Ганчо Тенев е единственият директор на ВиК, който направи предложение за дълготрайно решение за водоснабдяване на цялото Черноморие за десет години напред. Благодаря на ВиК, че дойдоха с такъв великолепен продукт. Радвам се, че имам възможност да им съдействам“, заяви министър Димитров при подписването на договора.

Проектът предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК структура, и изграждане на нови системи и съоръжения в тринадесет агломерации – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.

C ycпeшнoтo му изпълнeниe 324 566 жители ще имат достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води, а 279 011 жители ще се ползват от подобрени услуги във водоснабдяването.


Дейностите по проекта включват реконструкция на над 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на над 80 км нова ВиК мрежа. Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Карнобат и реконструиране на ПСОВ-Бургас, ПСОВ-Меден рудник и ПСОВ-Обзор. Ще бъдат реконструирани две пречиствателни станции за питейни води - ПСПВ Камчия и ПСПВ Ясна Поляна.


С този проект ще се разрешат дългогодишни проблеми на квартал "Крайморие". Урбанизараната му територия, която е годна за строително разрешение, е шест пъти по-голяма от сега съществуващата. Ще бъдат дадени перспективи за развитие на квартала. 

Също така ще се реши въпросът с 2/3 от територията на "Меден рудник", като ще бъдат отключени възможности за разширение и развитие на комплекса в сега съществуващата му част, която вече е с население на един средноголям български град. Ще се обхванат цялостно отпадните му води.

Изцяло ще бъде решен въпросът с отпадните води на квартал "Сарафово", като се отключват възможности за благоустрояването и развитието му. Ще обхванат отпадните води и на ЦГЧ. 


На подписването присъстваха областният управител и председател на Асоциация по ВИК Вълчо Чолаков, народният представител и председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Община Бургас Димитър Николов, кметове на общини в област Бургас, заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, народни представители, ръководители на държавни ведомства. Министър Димитров подчерта големия принос на Ивелина Василева, която още по времето, когато е била министър на околната среда и водите, е започнала подготовката на големите водни проекти по ОПОС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският мост ще свети в златно в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания

Емблематичния бургаски Мост ще бъде осветен в златно три вечери, на 27, 28 и 29 септември в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания, съобщиха от Община Бургас.  Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. Годишната възможност да се разкаже на обществото за въздействието на тази коварна болест върху..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Емблематичното място

Пространството „Кораба“ в Поморие – развръзка и идеи

Мястото, известно като „Кораба“ в Поморие, породи напрежение по време на обществено обсъждане, което се проведе в морския град. Изменението на Подробния устройствен план за това емблематично за поморийци пространство е включено в дневния ред на следващата общинска сесия. Тя трябваше да се проведе на 24 септември, но поради здравословни..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

Бургас ще бъде домакин на екологичен форум, организиран от Европейската комисия

Бургас ще бъде домакин на най-значимото събитие за годината, свързано с един от четирите басейна (фарове – lighthouses) на Мисия „Да възстановим нашите океани и води до 2030 г.“ – „Дунав и Черно море” на Европейската комисия (ЕК). Събитието ще се проведе на 15 октомври под мотото „От изворите на Дунав до Черно море – здравословни води и здравословен..

публикувано на 27.09.24 в 16:10

"Булевард Демокрация“ на 27 септември:

Започна предизборната кампания, която ще приключи ден преди вота на 27 октомври. Дотогава кандидатите за народни представители ще се надпреварват за вниманието на избирателите. Според предварителни проучвания на социологически агенции няма да има големи изненади и на тези избори. В същото време служебният премиер Димитър Главчев призова „българите да..

публикувано на 27.09.24 в 14:42

Как да ползваме правилно кафявите кофи за биоразградими отпадъци

Правилното използване на кафявите кофи, в които се събират био отпадъци, е темата на фокус в тридневните информационни срещи на Община Бургас, които започват днес. Разяснения ще дават експерти. От няколко месеца в комплексите на Бургас се появиха кафявите кофи за био отпадъци- следващата стъпка към разделно събиране на боклуците. Кафяви..

обновено на 27.09.24 в 14:03

Промяна в движението по улица „Индустриална“ заради полагането на асфалт

Основният ремонт на ул. „Индустриална“ приключва, съобщават от Община Бургас. Започва финалното полагане на асфалтовото покритие на улицата, което ще се осъществява на етапи.  Първият от тях ще стартира на 28 и 29 септември, като ще обхване ул. „Индустриална“ в участъка от ул. „Спортна“ до ул. „Вая“, т.е. от стадион „Черноморец“ до затвора. През..

обновено на 27.09.24 в 12:04

Актуализираха общинската транспортна схема в Сливен

Общинският съвет в Сливен гласува актуализация на общинската транспортна схема.  Промяната се състои в редуциране на курсове в часовете с липса на пътникопоток .  Изменението в градската транспортна схема се изразява в промяна на маршрута на линия № 4 , от кв. „Колю Фичето“ до жп гара, през бул. „Хр. Ботев“. Линията ще се изпълнява от кв. „Колю..

публикувано на 27.09.24 в 11:56