Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растат загубите на „Бургасбус“ – близо 650 000 за 2019 г.

Отрицателен финансов резултат и за 2019-та година за превозвача „Бургасбус“. Това сочат публикуваните отчети на общинските предприятия, които се обсъждат на комисиите в местния парламент.

Загубата за „Бургасбус“ е 648 000 лв., със 109 000 лв. повече, което е съпоставимо с увеличените средства за амортизация – 124 000 лв., пояснява в докладната си записка заместник – кметът Красимир Стойчев.

За посочения период дружеството е платило над 1 млн. лв. по лизинги и кредити за нови автобуси и е сключило нов договор – за заем за доставката на 3 нови деветметрови превозни средства за над 640 000 лв. Направените със собствени средства инвестиции са 126 000 лв. – закупен един автобус за междуселищни превози, кърпене на дупки в района на Автогара „Запад“ и нов диспечерски пункт. Със 173 000 лв. са намалели приходите за миналата година от извършване на основната дейност на дружеството – превозът на пътници. Средно  1 000 души на ден по-малко са ползвали услугите на общинската фирма спрямо 2018 г. Обяснението е с временно спиране на тролеите, заради ремонти по трасето им. С 5% е намалял пробегът на автобусите – главно по междуселищните линии, пояснява в документа си Стойчев. Отчита се, че разходите на „Бургасбус“ растат по-бързо от приходите. Едва с 40% са субсидирани от републиканския бюджет преференциалните пътувания, казват още от администрацията, останалите са поети от дружеството.  За сметка на това са увеличени приходите от продажбата на горива и получено финансиране. Дългосрочните задължения на дружеството са намалели след редовно обслужване на кредитите. Най-голямото общинско предпритие вече няколко години е на загуба. Рекордна, близо 4 млн. лв., беше тя за 2017 г., около половин милион беше през 2018 г. С по-малки загуби са още няколко дружества – Медицински център 2“ – със 17 000 лв., „Медицински център 3“ – с 47 000 лв., Кожно – венерическия – с 2 000 лв.

„Бургаски пазари“ е най-печелившото дружество на общината, спрямо отчета, но приходите и разходите в него са почти на кантар и общата му печалба е едва 13 000 лв. От миналата година са увеличени и дълготрайните активи с около 3 милиона лева. А именно – заради вливането на „Хляб и хлебни изделия“ в него. От общината отчитат, че са успели да се стабилизират и са разплатили задълженията към доставчици.

Над половин милион лева е печалбата на „Чистота“, но спрямо миналата година тя е паднала три пъти. Обяснението е, че е приключило финансирането по националната програма за саниране и са закупени машини и оборудване за около 60 000 лв. Драстично са намалелели, в сравнение с миналата година и приходите на „Благоустройствени строежи“ – с около 7 млн. лв. Общата печалба на дружеството е намалена от 36 – на 13 000 лв. Посочената причина е, че през 2018-та г. предприятието не е изпълнявало проекти по програмата за саниране.

Няколко общински фирми са увеличили печалбата си спрямо предходната година. Едната е „Дезинфекционната станция“. С 10 000 лв. повече – до 51 000 стига тя за миналата година. Нови клиенти и онлайн платформа за услуги са завишили приходите на дружеството. За изминалата година са назначени и двама нови дезинфектатори, както и са закупени нови автомобили. Другата фирма е „Иновационни системи“ – от 3 на 14 000 лв. По-голяма печалба регистрират и от „Дентален център 1“ – от 1 000 на 14 000 лв. Там са оптимизирани разходите, увеличена е и работата. Т. нар. белодробна болница успя да излезе на печалба през миналата година – в размер на 28 000 лв. след почти същите загуби през предходния период. По-големи приходи отчитат и от т. нар. психодиспансер

Намалява и печалбата на „Обредния комплекс“, като обяснението е допълнителни разходи по почистването на гробищния парк, извършени ремонти и закупени автомобили.

Коментари по темата на общинската администрация и на общински съветници можете да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тихомир Янакиев

Тихомир Янакиев: Очакванията са за повече туристи това лято

До 10% ръст на туристите очакват в Созопол, това каза кметът Тихомир Янакиев на официалното откриване на летен сезон 2024 година в морския град. Събитието се проведе на плажа в Созопол, като музикален поздрав отправи бургаският певец Рафи и неговият бенд.  "Големите хотели дават информация, че започват да се запълват, но главно с чужди туристи...

публикувано на 15.06.24 в 23:20

Представиха българския туризъм пред норвежкия бизнес

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева представи възможностите за туризъм у нас пред норвежкия туристически бизнес и други заинтересовани страни. Тя посочи: „България е дестинация за целогодишен, висококачествен и устойчив туризъм. България има изключително съотношение цена-качество за своите продукти, което несъмнено е нашето..

публикувано на 15.06.24 в 16:22

"Съюзът на собствениците" в Слънчев бряг с остра реакция срещу ремонта на пътя Сарафово - Бургас (ОБНОВЕНА)

В спешен порядък да се преустанови и замрази ремонта на пътя  "Сарафово" - Бургас. За това настояват от "Съюза на собствениците" в Слънчев бряг и определят дейностите по време на летния туристически сезон като "недопустими". От браншовата организация на курортния комплекс изпратиха писмо ,  адресирано до МРРБ в лицето на служебния министър Виолета..

публикувано на 14.06.24 в 12:15

Добро заплащане, но по-малко водни спасители

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и все пак има недостиг, посочи концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Според него, държавата натоварва с допълнителни изисквания , които са вписани в новата наредба, приета преди два месеца. След разговори между концесионери и Министерството на туризма, се стигна..

обновено на 14.06.24 в 11:55

Джаз фестивал в Лозенец и графити проект при рибарския кей

Силен старт на културната и арт програма предвиждат в Лозенец със събития през целия юни. На 21 и 22 юни ще се проведе традиционният фестивал за джаз музика "Джазче", но с нова локация и с ексклузивния участия и артисти. В първата вечер на основната сцена ще свирят група Акага, а във втората - Деси Андонова и нейните музиканти. В различните дни, извън..

публикувано на 14.06.24 в 11:43

Министър Милошев се срещна с Асоциацията на къмпингите

Перспективите пред къмпинг туризма в България обсъдиха  министърът на туризма Евтим Милошев и Асоциацията на къмпингите. „По време на обиколката си по Черноморието и страната видях и добрия, и лошия пример в развитието на този сегмент. Това е един динамично развиващ се вид туризъм – не само в България, но и по света. И заради технологиите, които..

публикувано на 14.06.24 в 11:03

Автобусите за Бургас са пълни, пускат повече линии

Още автобуси ще осигури една от големите транспортни компании, осъществяваща превоза между столицата и Южното Черноморие. Причината е увеличеният пътникопоток по направлението София – Бургас. Към момента е трудно да се намери билет в последния момент. „Смятам, че този туристически сезон категорично започва по-силно от миналогодишния, защото..

публикувано на 14.06.24 в 07:45