Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под един процент от жителите на бургаска област са се срещали с КОВИД - 19

 Резултатите от мащабно имунологично изследване на Бургас и региона бяха представени днес .То показа, че под 1 % от местното население и сезонните работници в туризма са се срещали с КОВИД - 19. 

Кметът Димитър Николов обясни:

Направихме мащабно срезово проучване, което ще продължим и в края на летния сезон. То обхвана територията на община Бургас и още пет черноморски общини. Изследването беше проведено в рамките на 20 работни дни и в него се включиха 150 служители на РЗИ - Бургас, общините и доброволци. Финансирано бе осигурено от черноморските общини в Бургаска област и Министерство на здравеопазването. Дизайнът беше на Факултета по медицина в Бургас и неговия ръководител доц. Цветан Велинов, по методическите указания на проф. Кантарджиев и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Това проучване касае и туризма по нашето Черноморие. То категорично доказва методически и научно, че в Бургас под 1 % от жителите са се докосвали до КОВИД - 19. В Бургас мерките бяха малко по-строги, за което бяхме и критикувани. Но, благодарение дисциплината на жителите на Бургас и на мероприятията, които организирахме по обезпечаване третирането с дезинфектанти на общи площи и транспортни средства, фактите са категорични. Благодаря на моите съграждани за спазването на мерките!

Докладът с резултатите ще бъде преведен на 4 езика и изпратен до чуждите посолства у нас, както и до нашите в чужбина. Вместо с рекламни послания, доказваме с научни факти, че Бургас е сигурно и чисто място за почивка!

Доц. Цветан Велинов,  декан на бургаския Медицински факултет, подчерта:

През последните 4 месеца усилията ни бяха насочени към активно издирване на хора, заразени с коронавирус и хоспитализирането на най-засегнатите, карантиниране и т.н. Но това не дава качествена информация за епидемиологията, как се разпространява вирусът, има ли безсимптомно носителство и колко е опасен. Тези отговори се търсят в целия свят. Затова се насочихме към това въпросното имунологично проучване. Определихме географския му регион - Бургас и петте крайморски общи - Несебър, Приморско, Поморие, Созопол и Царево. В проучването взеха участие 2300 души от 2 до 22 юни, за 20 дни. То беше направено отчасти на случаен принцип. 80 % от населението на този регион е заето в туристическия бизнес. Искахме информация как Бургас и регионът влизат в туристическия сезон. Затова половината от изследваните са заети в туризма. Разпределено беше между мъже и жени в 4 възрастови групи, за да определим възрастовия риск от заразяване. Хора на първа линия също бяха включени. 0,95 % от тази популация са се срещали с коронавируса. Това означава, че мерките, които Бургас взе преди 4 месеци, за да съхрани семействата и поминъка си, са дали резултат. Това означава още, че чисто статистически тук е по-вероятно да пострадаш в пътен инцидент, отколкото да се заразиш с този вирус.  

Доц. Ангел Кунчев,  главен държавен здравен инспектор, отбеляза:

Три седмици над 100 души вложиха своя труд и беше изследвана една представителна част от населението. Има 4 важни въпроса. Защо Бургас? Защото е едно от най-красивите места в страната и много хора искат да пребивават в следващите месеци тук. Второ - имаме активна местна власт, която иска да запази здравето и бизнеса. Без съдействието на кмет и РЗИ нямаше как да се случи това.

Резултатите показват изключително ниска циркулация на вируса и нисък риск за хората, пребиваващи на това място в следващите няколко месеца. Трябва да запазим тези резултати добри, но не чрез непрекъснато и постоянно изследване, а чрез непрекъснато пазене на собственото и здравето на нашето семейство, а това става а дистанция, дезинфекция и всички останали необходими превантивни мерки.

Проф. Тодор Кантарджиев,  директор на Национален център по заразни и паразитни болести, съобщи:

Какво доказва Бургас с това изследване?

Първо - данните за хората, които са били с коронавируса, са сравними с тези от другите проучвания в страната, и са малко по-ниски, което говори за по-добро спазване на мерките в месеците февруари, март и април.

Второ - няма голяма разлика между антителата на хората от местното население и тези, които работят в туризма, което е много добре. Това означава, че рисковете и за двете групи са по-малки.

Трето - данните, които съобщи кметът, са от първа фаза на изследването. Втората ще бъде след сезона, за да се разбере каква част от работещите в туризма и срещащи се с хора, идващи от чужбина, са влезли в безсимптомен контакт с вируса.

Четвъртото и най-важно нещо - познавам германците много добре, учил съм В Роберт Кох Институт, и мога да ви кажа - германецът иска сигурност. Сигурност иска и всеки западен турист. Да гледа усмихнатото лице на рецепционистка и сервитьорка през лицевия шлем и с маска. Това иска чужденецът. Първата работа на германеца, когато влиза в заведение, е да види дали има дезинфектант, дали има отстояние и дали ще бъде навън, на чист, свеж въздух. Ей това ако осигурите, ще имате един хубав сезон, което искрено ви желая!

Д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ - Бургас, обяви:

Всяка година ви докладваме за състоянието на водите за къпане. Най-много плажове в страната са в Бургаска област - 100. 88 от тях са охраняеми. Пробонабиране е взето от 49 точки. Всеки един трябва да бъде вкаран в таблицата, която правим всяка година за отчитане качеството на водите. Оказа се, че всички плажове в област Бургас са с отлично качество. С отлично качество е морска вода, плаж, осигуреност със спасители, наличие на медицински и реанимационни пунктове.

Доктор Мариана Кофинова, главен секретар на РЗИ - Бургас, поясни:

И тази година беше извършена категоризация на водите. През 2017 година зоните за къпане, които са били с отлично качество, са били 23 от 48. През 2018 година зоните с отлично качество вече са 30, при 18 с добро качество. През миналата 2019 година вече 41 зони са с отлично качество. Това означава, че повишаването на качеството на водите е с положителна тенденция. Това в голяма степен се дължи на приоритетните инфраструктурни проекти, които бяха реализирани през последните години от съответните общини.

От проведените до момента изследвания става ясно, че водите за къпане са в отлично състояние, тоест няма съмнение за някакво замърсяване. Надяваме се догодина качеството на водите навсякъде да бъде отлично.

Николина Ангелкова,  министър на туризма, обобщи:

Благодаря специално на господин Николов и на целия екип, който направи това изследване. То е изключително важно за сектор туризъм, защото Бургас е регионът от Южното Черноморие, където под 1 процент са се докоснали с коронавируса, което означава, че ние сме сигурна дестинация, че тук се вземат мерки и ще продължат да се вземат мерки за всички, които работят в сектора.

Сутринта проведох среща със Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Там всички хотели и ресторанти, които са отворили, спазват указанията на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, за да може да гарантираме безопасността и сигурността на туристите. Очаква ни едно много трудно лято, със сигурност е изключително важно да бъдем дисциплинирани и вярвам, че всеки един, който работи в сектора, го прави.

Очакваме утре и първия чартър, който ще пристигне от Амстердам.

Много важно за работещите в този сектор е и вчерашното решение на Министерския съвет, с което приехме мярката 80 на 20 за работещите в сектора, за останалите си продължава 60 на 40, плюс 290 лева за секторите Туризъм и Транспорт, което ще важи от първи юли.

В непрекъснат контакт сме с всички водещи туроператори и със свои колеги. Ще продължаваме да ви информираме непрекъснато за това да стартираме активно нашия летен туристически сезон.


ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Организират безплатно обучение по Първа помощ в Бургас

Български Червен кръст-Бургас,  заместник-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров и лектор по Първа помощ, организират безплатно обучение по Първа помощ за широката общественост. Събитието ще се проведе на 31 май от 13.00 до 15.30 часа в заседателната зала на Областна управа Бургас като за участие са поканени представители на институции, НПО и..

публикувано на 22.05.24 в 12:57

Здравното министерство разпореди проверка на бургаската болница „Сърце и мозък“

Министерството на здравеопазването разпореди извършването на проверка на бургаската болница "Сърце и мозък" по сигнал, подаден от БНР - Бургас. Той бе във връзка с издадената от лечебното заведение електронна рецепта на пациент, видима единствено в собствената ѝ аптека, но не и в националната система,  до която имат достъп всички останали аптеки...

обновено на 20.05.24 в 14:33

РЗИ-Бургас се включва в национална АНТИСПИН кампания

Националната АНТИСПИН кампания  „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“ ще се проведе днес. Тя се провежда всяка година в третата неделя от този месец.  Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като  повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията,..

обновено на 19.05.24 в 14:37

В Световния ден за борба хипертонията, в Бургас мерят кръвното налягане

Бургас става част от кампанията "Май – месец за мерене“, която се организира по повод Световния ден за борба хипертонията. На 17 май, на ул. „Александровска“ пред сградата на Община Бургас, ще бъде разположен медицински пункт, където всеки ще има възможност да измери кръвното си налягане. Инициативата е на Българската лига по хипертония с подкрепата..

обновено на 17.05.24 в 08:52
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Рецепта, видима само в една аптека, лишава пациента от терапия

Насочването на пациент с рецепта, видима само в една аптека, го лишава от достъп до терапия. Това заяви в интервю за БНР – Бургас председателят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Димитър Маринов. Той коментира случая, при който бургаската болница „Сърце и мозък“ изписа пациент с електронна рецепта, която може да бъде видяна и,..

обновено на 14.05.24 в 11:11

Консултират безплатно пациенти с проблемни рамене и лакти в Бургас

Хора с хронични проблеми и ограничени движения след травма на раменната и лакътната става, могат да се консултират безплатно в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас. Кампанията е част от научно проучване, фокусирано върху пациенти с травми и нарушена функция на ръцете и раменете и обхваща  възрастова група над 50 г. Проблемът е често срещан, но..

публикувано на 13.05.24 в 11:50

Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в Бургас

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени. Кампанията е част от цялостната програма на Клиниката за превенция на съдовото здраве. Целта е да се предотвратят венозни заболявания и произтичащите от тях усложнения. Прегледите започват на 13 май и ще се провеждат до края на месеца с предварително..

обновено на 13.05.24 в 07:18