Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УМБАЛ Бургас иска полицейски пост пред Спешното отделение

| обновено на 11.08.20 в 12:59


Да се осигури постоянен полицейски пост пред Спешно отделение нощем. За това настоява ръководството на УМБАЛ Бургас пред Областната дирекция на полицията.

Причината е в зачестилите случаи на агресия от страна на пациенти и техни близки, включително и нападения над медиците. Те работят под постоянно напрежение и в страх за живота и здравето си, а само за последния уикенд полиция е викана няколко пъти.

В един от случаите турист от друга държава, постъпил в Спешното с рана на главата, налетял на бой на медицинския екип, докато той правил опити да прегледа и промие раната. Съборил с ритник една от санитарките, която получила сериозни травми. Същата вечер многобройни роднини на друг пациент блъскали по вратите на Спешно отделение и крещяли на лекарите, което отново наложило да бъде повикана полицията. Патрулите се отзовават много бързо, но между сигнала и пристигането им минава време.

"В последните дни агресивните прояви изключително зачестиха. Това притеснява колегите, които са на ръба на физическото изтощение. Ако те си тръгнат, Бургас ще остане без спешни медици и без спешно отделение. Основните прояви са нощем, през деня ситуацията е различна. Ще се чувстваме по-спокойни и ще бъдем благодарни, ако полицията успее да осигури един постоянен пост пред отделението нощем", коментира началникът му д-р Здравка Инджова. Ръководството на болницата вече изготвя писмо към полицията, в което настоява за засилена охрана пред болницата.

В последните дни Спешно отделение е много натоварено. През кабинетите минават по 120 души на ден, основно пострадали при катастрофи, битови и други инциденти. Главната причина за недоволството на пациентите е чакането, но всички трябва да са наясно, че спешността се определя по медицински критерии - а именно - пряка опасност за живота или загуба на орган. Едва след това се преглеждат пациенти, чието състояние не изисква спешна намеса. Всеки, който лично е избрал да посети Спешно отделение, трябва да е наясно с това. Продължава да не се прави разлика между Спешно отделение и дежурен кабинет за неотложна помощ, който обслужва пациентите на личните лекари извън работното им време. Продължават и да идват пациенти, които не са спешни, но държат да влязат веднага и не искат да чакат, "защото при личния лекар има опашка".

УМБАЛ Бургас отново напомня на бургазлии, че първото звено в медицинската грижа е личният лекар, а нощем и по празници - дежурният кабинет, с който той има сключен договор. Всеки личен лекар трябва да информира своите пациенти в кой кабинет да търсят помощ, когато те не са на работа. Екипите на Спешно отделение имат пълното право да върнат всеки пациент, чието състояние не изисква спешна намеса и да го пренасочат към тези две звена.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избраха Илко Илчев за управител на МБАЛ - Поморие

Илко Тодоров Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ ЕООД.  Той е определен въз основа на резултатите от проведените етапи на конкурсната процедура от комисия, с Решение №145/28.03.2024г. на Общински съвет – Поморие, съобщи Община Поморие.  До момента Илчев заемаше временно тази длъжност. 

публикувано на 03.06.24 в 12:41

Министър Гвоздейков: Екипите са в готовност да приемат полетите на медицинския хеликоптер

Министерството на здравеопазването трябва да каже кога ще започне да транспортира спешните случаи медицинския хеликоптер. Това каза в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той уточни, че екипажите и техническата подготовка са приключили и медицинския хеликоптер може да извършва полети.  12 летищни площадки в цялата страна са..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Сезонният алергичен ринит - причинители, симптоми и лечение

Според проучване 30% от хората в света страдат от алергичен ринит, а 20% е с бронхиална астма. Най-често алергиите се са предизвикани от полените, отделяни по време на цъфтежа на дървета, на треви и дори на плевели. Първите симптоми с алергични реакции у нас могат да започнат още от зимните месеци и да продължат до края на есента. Това сподели..

публикувано на 29.05.24 в 08:20

Отделение за продължително лечение на нервни болести разкриха в Котел

Отделение за продължително лечение по нервни болести бе разкрито в Специализираната болница за рехабилитация  на деца в Котел. Днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева присъства на откриването му. Министерство на здравеопазването отпусна безлихвен заем от 750 хиляди лева на лечебното заведение, което бе пред фалит и застрашено от..

публикувано на 28.05.24 в 20:33
Демонстрация на оказване на първа помощ.

Недостиг на специалисти за Спешната помощ в Бургас: 60% от местата са празни

В Бургас и на национално ниво трайно липсват специалисти в Спешна помощ – лекари, медицински сестри и фелдшери. В областта дефицитът е около 60% – съобщи пред БНР – Бургас председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска по повод днешния Световен ден на спешната медицинска помощ. Според нея проблемът може да се реши с..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето..

публикувано на 25.05.24 в 16:36

Организират безплатно обучение по Първа помощ в Бургас

Български Червен кръст-Бургас,  заместник-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров и лектор по Първа помощ, организират безплатно обучение по Първа помощ за широката общественост. Събитието ще се проведе на 31 май от 13.00 до 15.30 часа в заседателната зала на Областна управа Бургас като за участие са поканени представители на институции, НПО и..

публикувано на 22.05.24 в 12:57