Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като мярка срещу сивия сектор:

Транспортният бранш иска проверки на специализирания превоз

Транспортният бранш в Бургас настоява проверките срещу сивия сектор да обхванат и специализираните превози. Те призовават проверките на пътя, автогарите и стоянките на таксиметровите автомобили да станат ежедневни или поне по-чести. Настояват също контролът да обхване и автобусите, извършващи  специализирани превози. Причината е, че част от тях всъщност возят пътници, като това се прави по редовни линии срещу билет или абонаментна карта, което е нарушение на закона, казват от сектора. След техен сигнал преди повече от месец бяха установени няколко нарушения на нелегални копърки в Бургас.

„Администрацията няма как да противодейства на проблема, ако  проверките се извършват само по конкретен повод. За да се стигне до решение, трябва ежедневна работа, също  познаване на нормативната база, защото ние сме ощетявани и от специализираните превози, които обират клиентите ни от редовните линии”, заяви управителят на „М-Бус” Румен Христов.

От фирмата-превозвач настояват да бъде проверено колко договори с работодатели в действителност имат фирмите, които са хванати в нарушение, докато техните автобуси се движат с табели „Специализиран превоз” и спадат ли изцяло в нормативните изисквания.

Според закона специализираният превоз се извършва на организирана група работници и служители на един работодател, по силата на сключен с превозвач договор. Съставът на пътуващите в автобуса, в който се извършва превозът, е постоянен и имената на пътуващите са декларирани от работодателя като негови  служители. Превозът се осъществява по маршрутно разписание, съгласувано  между страните и Автомобилна администрация.

Превоз по редовни линии се осъществява съгласно маршрутни разписания, съгласувани между общините, явяващи се начална и крайна спирка по маршрута, и утвърдени от областния управител или министъра на транспорта, в зависимост от вида на транспортната схема. Тези маршрутни разписания имат най-често много на брой спирки във всички населени места, през които преминават. Възлагането им  се осъществява от общините по предвидения в закона ред.

„Всеки ден ставаме свидетели как сивият сектор отклонява и без това малкото на брой пътници. Така ефектър от пандемията става още по-неблагоприятен. Затова призоваваме институциите да засилят контрола”, заявяват още от „М-БУС”.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

За проблем с намирането на кадри, сигнализират и екскурзоводите

За поредна година екскурзоводите сигнализират за проблем с кадрите. Не са много младите хора, които искат да упражняват тази професия.  Това обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ - Бургас, в която членуват 120 души. "Основният проблем е, че това е сезонна работа. При нас сезонът е 4-5 месеца. А..

публикувано на 05.07.24 в 13:18

Как да плажуваме край дюни, без да ги унищожим

Как туристите да плажуват край дюни, без да ги унищожат? Отговор на този и други въпроси ще дадат от Българска фондация "Биоразнообразие" тази вечер по време на акция по почистването на Бургаската дюна днес ,  в рамките на която ще поставят и две информационни табели.  "Когато има плажуващи, няма много голям шанс дюната да се развие според..

публикувано на 04.07.24 в 12:59

Проверка установи: Няма инвазия на медузи по българското Черноморие

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 02.07.24 в 12:41

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. Проби за чистотата на морската вода извършиха от независима лаборатория на плаж Поморие-изток. "Резултатите са чисти. За микробиология по-скоро се взема...

публикувано на 02.07.24 в 12:23

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25

Ретро уикенд от 5 до 7 юли в Бургас

Ретро уикенд ще предложи Община Бургас в края на седмицата. Поредното тематично събитие ще се проведе в периода 5-7 юли, а програмата му включва ден на китайската култура с много активности, киноложка изложба, Гръцка вечер на остров Света Анастасия, както и интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока - тридневното събитие в КЦ..

публикувано на 01.07.24 в 11:24
Сниката е илюстративна

Започва лятната контролна кампания на НАП по Черноморието

Националната агенция за приходите започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната. До края на сезона предстоят над 6 000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги и..

публикувано на 01.07.24 в 10:19