Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори фалстарт на делото за „Алепу“ (обновена)

| обновено на 21.09.20 в 13:56
Снимка: БГНЕС

За втори път Административният съд в Бургас не даде ход на делото за строежа на хотел в местността „Алепу“ край Созопол. Причината, поради която днес беше отложено заседанието, е болничен лист и ангажименти в чужбина на една от страните – „Главболгарстрой“.

Категорични сме, че строителното разрешително на хотелския комплекс, трябва да бъде обявено за нищожно, посочи прокурорът Христо Колев. Има и нарушения на екологичното законодателство, добави той:

Има две защитени зони, които са в близост до този строеж, трябва да бъде извършен ОВОС (Оценка за въздействие на околната среда – б.а.)“, каза Колев.

Преценка за тази оценка е правена, но само за първото строително разрешение – за т. нар. подпорна стена.

Тезата на Община Созопол е, че протестът на прокуратурата не трябва да бъде уважаван, посочи адвокат Юрий Бошнаков:

На лице е влязъл в сила административен акт, който е приключил с удостоверение за въвеждане в експлоатация на строежа. След което, считаме за недопустимо да бъдат извършвани корекции по него“, смята Бошнаков.

Адвокатът на „Алепу Вилидж“, Петър Кошничарски, отказа да коментира пред медиите своята защитна теза:

Вие съдът ли сте? За мен не сте някакви представители на някаква институция, на която аз съм длъжен да давам обяснения“, подчерта Кошничарски.

Трети опит, да тръгне по същество делото, ще бъде направен на 5 октомври.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Подменят пътни знаци в Ямболска област

Започна подмяната на липсващи и увредени пътни знаци по републиканската мрежа в Ямболска област. През есента се очаква и ремонт на магистралата в района на Ямбол и Сливен. Мащабната подмяна на пътните знаци  се очаква да приключи преди началото на зимния сезон, уточни директорът на Областното пътно управление в ямбол инж. Галин Костов...

публикувано на 22.06.24 в 17:31

Откриха в Пловдив изчезналото момче от Бургас

12-годишният Данаил Костадинов от Бургас, който от седмица е в неизвестност, е намерен в Пловдив, съобщиха преди минути от полицията. Детето е в отлично физическо и психическо здраве. В момента то пътува към Бургас и до два часа ще бъде в морския град. По данни на полицията до преди година момчето и майката са живели в..

обновено на 22.06.24 в 15:49

Мотоциклетист пострада при катастрофа в Айтос

37 –годишен мотоциклетист пострада при катастрофа на айтоската улица „Хаджи Димитър“, съобщават от полицията. Той е ударен от 19-годишен шофьор с опит зад волана от 1 г. и 6 месеца.  Той е извършвал ляв завой, когато е отнел предимството и е блъснал движещия се по пътя с предимство към кръговото кръстовище мотоциклет. Той е с фрактура в областта..

публикувано на 21.06.24 в 10:32

Задържаха мъж, нападнал жена в района на Северния плаж в Бургас

33-годишен мъж е задържан за нападение над жена, съобщават от полицията. Инцидентът е станал в района зад сградата на клуб "Уинд сърф" до Северния плаж. 52-годишната жена е хранела бездомни котки, когато е била нападната. Мъжът й е нанесъл няколко удара с юмрук в лицето. Той има и други криминално прояви до този момент.  Пострадалата жена е получила..

публикувано на 21.06.24 в 08:46

Мъж уби жена и се самоуби в Бургас

Мъж е убил жена в парк "Изгрев"в Бургас.Деянието е станало към 18 часа. Сигнал е подаден от гражданин, който намерил в района на близката църква дете на 4 години. То обяснило, че родителите му са се скарали и го изоставили. В същото време е открита жена зад църквата, която е била в безпомощно състояние, цялата в кръв.Имала е прободна рана във врата,..

публикувано на 20.06.24 в 21:09
На 30 януари 2024 г. Софийският апелативен съд наложи най-тежките мерки за неотклонение

Съдът отказа да пусне на свобода Красимира Трифонова

Софийският градски съд отказа да пусне на свобода бившия дипломат Красимира Трифонова. Тя е обвинена, че в съучастие с дъщеря си - Габриела Савова, е убила по особено жесток начин Пейо Пеев. Тялото на мъжа, който е съпруг на Савова, беше намерено в края на януари в опожарена кола на Витоша, а съдебно-медицинска експертиза установи, че той е бил удушен..

публикувано на 19.06.24 в 16:18

Пиян водач на каруца предизвика катастрофа с кола край Кошарица

Трима души пострадаха при катастрофа между лек автомобил и каруца до село Кошарица.  Инцидентът е станал след 21 часа на 17 юни, съобщава ОДМВР.  30-годишният водач на каруцата е употребил алкохол. Дрегерът е показал 1,72 промила алкохол. Той не е пропуснал правомерно движещата се лека кола, управлявана от 56-годишен пловдивчанин.  От удара..

публикувано на 19.06.24 в 09:46