Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Голямо Буково на протест срещу лоши пътища, масова сеч и липса на вода

Близо 50 жители на странджанското село Голямо Буково протестираха на площада пред кметството. Те настояват незабавно да се възстанови пътната инфраструктура в района, да се реши проблемът с безводието и да се спре преминаването на тежки тирове, натоварени с дървен материал, през селото.

На фона на обезлюдяващата се Странджа планина, Голямо Буково е едно от малкото села, които бележат истински разцвет. Близо 100 се жителите на селото. Край него има голяма вилна зона, а преди няколко години по скандално известните проекти за строителството на къщи за гости с европейско финансиране там е изникнал цял комплекс с 16 къщи и почивна база.

Кметският наместник Пенчо Пенчев:

„Нашето село се развива с много бързи темпове. Построиха се вилни селища, къщи за гости. Станаха повече проблемите. Не знам дали има незаконна сеч, но постоянно се сече“.

Местните са подготвили четири жалби до дружеството „Водоснабдяване и канализация“ - Бургас, включително с искане за оставката на неговия директор Ганчо Тенев, до Агенция „Пътна инфраструктура“, до Държавната автомобилна инспекция и до Регионалното управление по горите.

„Недоволни сме от безогледната сеч. Големият проблем е дървената мафия. Селото страда от безводие… Няма гора, няма вода, пътищата ни са в дупки. Никой не реагира. Много роми, много катуни“.

Подкрепяме недоволството и се опитваме да решим проблемите, които зависят от нас“, каза кметът на община Средец Иван Жабов. Днес той се срещна и разговаря с протестиращите: 

„Каквото може, ще помогна. Безводието е заради сушата“.

Няма незаконна сеч в района на Голямо Буково, категорично заяви директорът на Държавното горско стопанство в Средец Димитър Янков:

„Обърнахме внимание на протестиращите. Сечта са със законни документи. Гледната точка е непрофесионална“.

Проблеми има, виновни няма, а протестиращите искат невъзможни неща. Така ще се окаже накрая. Сечта е видима, тировете, натоварени с дървен материал, интензивно се движат по 10-километровата отсечка от разклонението край Вълчаново ханче до самото селото. Пътят е напълно разрушен, служители на ДАИ, които да осъществяват контрол, няма, но според държавните институции и проблем няма. С водата също няма проблем, казаха от ВиК - Бургас. Вода няма и няма да има, защото не вали дъжд.

И ако трябва да обобщим становищата на държавните институции - излишно е да протестирате, защото и от протестите смисъл няма.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Забраняват се автобуси по улица "Мусала" в Поморие

На улица „Мусала“ в квартал „Свети Георги“ – Поморие се въвежда забрана за движение на автобуси, с изключение на тези, които обслужват градския транспорт. Настоящият проект е изготвен след провеждане на обществено обсъждане и при спазване на необходимите законови изисквания. Целта на представената разработка е да се подобри организацията и..

обновено на 11.06.24 в 10:48

В Музикалното училище организират благотворителен базар в подкрепа на 25 - годишния Мартин

Благотворителен базар за книги ще се проведе днес в НУМСИ ”Проф. Панчо Владигеров” . Проявата е в подкрепа на Мартин Чернаев. 25-годишният Мартин е от Бургас. Той е диагностициран с онко-хематологично заболяване. Лечението му е възможно единствено в Турция и се провежда от декември миналата година, но средствата, които са нужни са непосилни..

публикувано на 11.06.24 в 08:37

КЕВР обсъжда цените на тока и парното от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда цените на тока и парното от 1 юли. Преди седмица от регулатора съобщиха предложенията за поскъпване със средно с 1,4% на електроенергията и за поевтиняване на топлоенергията с 8,4% за страната. Според прогнозата в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране, най-голямото увеличение на..

публикувано на 11.06.24 в 08:13

Жълт код за жега в Бургас и в цялата страна

Жълт код за високи температури издаде Националният институт по метеорология и хидрология за днес, като на места термометърът ще покаже 38-39°. Следобед ще бъде предимно слънчево. Ще се развива купеста облачност и на отделни места в Западна България ще превали и прегърми, сочи прогнозата на НИМХ. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Ще бъде..

обновено на 11.06.24 в 07:52

За 10 дни затварят кръстовището на „Гладстон“ и „Шишман“

За 10 дни затварят кръстовището, образувано от ул. „Уилям Гладстон“ с ул. „Цар Иван Шишман“. Това се налага в ъв връзка с изграждане на водопроводна и канализационна мрежата по ул. „Уилям Гладстон“. Ограничението се въвежда от 14.00 часа днес. Там е въведена временна организация на движението.

обновено на 11.06.24 в 07:16

Без вода на няколко места в Бургаско

До 28 юни ще има спирания на водоподаването във времето от 08:00ч. до 17:00ч. поради ремонт на водопровода в  с. Синеморец.   В Бургас от 11,00 часа до 16,00 часа днес ще бъде спряно водоподаването в района между улиците "Сан Стефано", "Одрин" и " Гладстон". Ще се извършват строително-монтажни работи.  Също днес такива ще има и при..

публикувано на 11.06.24 в 07:15

БНР - Бургас с грамота "Приятел за 2023 година" от Държавния архив

БНР – Бургас получи грамота „Приятел за 2023 година“ от бургаския Държавен архив. Институцията раздаде традиционните си отличия по повод Международния ден на архивите – 9 юни. Номинации имаше и за читател и дарител за миналата година. Благодарим на общественото радио за подкрепата. Заедно постигнахме много добър резултат в..

публикувано на 10.06.24 в 14:19