Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът и скулптор Добрин Вътев направи:

Макет показва как е изглеждала крепостта Русокастро

Най - голямата цитадела в Югоизточна България е в мащаб 1:100

| обновено на 05.11.20 в 18:08
5
Снимка: Добрин Вътев, личен архив



Макет на крепостта Русокастро направи бургаският художник и скулптор Добрин Вътев. Той е в мащаб 1 към 100 и е поставен в подножието на хълма, където се е намирала средновековната крепост. Макетът е част от проект, който Община Камено реализира, за да направи мястото туристическа атракция. За създаването му е работил екип, в който са участвали и арх. Васил Дончев, автор на скицата на обекта и Милен Николов, директорът на РИМ – Бургас и ръководител на разкопките на Русокастро. 

Размерите са 4 на 4 метра, като в максимална точност сме се постарали да покажем как са били стените, цитаделата, изобщо как е изглеждала крепостта. Изработването премина на няколко етапа. Използван е полимер бетон, за да е устойчив макета на климатични влияния, както и арматура, за да се направи метална конструкция. Щампите от силикон следват цветовете на камъните в района. Макетът беше направен в ателие, защото материалът изисква специална температура. Състои се от две части, които пренесохме с камион и монтирахме на мястото с кран“, разказа Добрин Вътев.

Той сподели, че е много впечатлен както от останките на крепостта, така и от самото място и неговата история. Макетът показва величественото съоръжение, което е имало славата на непревземаема крепост. Стените са били с дебелината между 2 и 2,5 метра. Те са опасвали около 15 дка площ. На това място Средновековна България е удържала последната си военна победа преди да падне под турска власт. През 1332 г. цар Иван Александър разгромява край Русокастро войските на византийския император Андроник ІІІ.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биле Фест се завръща на остров Света Анастасия от 22 до 24 юни

Остров Света Анастасия ще е домакин на поредното издание на фестивала "Биле Фест" 2024. Той ще бъде част от тематичния Миден и Етно уикенд в Бургас. И тази година различни изложители ще представят своя продукция в рамките на събитието. На острова ще може да се открие бижута, ароматни масла или местна продукция на арт базара на открито. Събитието няма..

публикувано на 11.06.24 в 13:19

Баба Ники, жената със силен дух, която плете ключодържатели, висулки и детски играчки

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 09.06.24 в 17:30

Павлин Ковачев, организатор на футболен турнир: Играем за удоволствие и за благотворителна кауза

22 отбора от пет държави се включват в 15-ото издание на турнира за Купата „Свети Никола“ в Бургас, който ще се проведе в подкрепа на децата на починали служители на МВР. Спортното събитие е регулярна част от календара на Международната полицейска асоциация (ИПА). Това съобщи съобщи главният организатор Павлин Ковачев, полицай и ръководител на..

публикувано на 09.06.24 в 17:00

Бургазлии изпълниха плажа

В изборния ден бургаският плаж е препълнен с посетители, които прииждат на Северния плаж. Желаещите да събират тен са може би повече отколкото тези да гласуват на днешните избори 2 в 1. Активността според предварителните проучвания на "Галъп интернешънъл" към 9 часа бе едва 4%.

публикувано на 09.06.24 в 10:53

Бургас се подготвя за Фестивала на пясъчните фигури

И това лято на територията на Морската градина в Бургас ще оживее пясъчен град. От Община Бургас информират, че подготовката трескаво тече от края на месец април. Теренът е заравнен, пясъкът пресят, а творците са готови със своите проекти. Участниците тази година са общо 14 на брой – 13 българи, сред които има и бургаско присъствие. Един от творците ще..

публикувано на 07.06.24 в 11:53

В етнокухнята на музея в Бургас ще приготвят питури по ичеренски

Кулинарна демонстрация очаква посетителите на Етнографския музей в Бургас днес. Тогава директорът на бургаския музей д-р Милен Николов ще покаже как се правят питки със сирене и масло, които в с. Ичера се наричат питури. Там любимата на  балканджиите закуска се изпича директно на металната плоча на печката с дърва. В Бургас ще бъдат показани два начина..

обновено на 07.06.24 в 09:42

Ясни са финалистите от конкурса „Мечта” на Читалище „Изгрев 1909“

Ясни са имената на финалистите от четвърто издание на национален конкурс „Мечта” на Читалище „Изгрев 1909“. Конкурсът е част от проекта „Формула за щастие”, чиято цел е да насърчи четенето и творчеството във всяка възраст. В него се включиха над 300 творци от цялата страна - художници от 16 населени места в България - Кърджали, Хасково, Смолян, Плевен,..

публикувано на 06.06.24 в 15:24