Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца подариха рисунки на бургаските полицаи за професионалния им празник

Темата на рисунките е "Полицаят и аз"

Нетрадиционно, без обичайната тържествена церемония, ще бъде отбелязан професионалния празник на българската полиция и Ден на свети Архангел Михаил – 8-ми ноември.

С детски рисунки по темата „Полицаят и аз”, малчуганите на възраст от 4 до 6 години от различни детски градини изненадаха служителите от ОДМВР – Бургас. Полицаите преди КОВИД-кризата бяха чести гости в детските градини в Бургаски регион, като освен служители от „Пътна полиция”, с голяма радост се посрещаха служителите от Специализираните полицейски сили и Базовата научно-техническа лаборатория.

Спомените на децата от срещите им с униформените полицаи бяха пресъздадени на бялото платно. Основните теми, застъпени в рисунките на малчуганите са свързани с пътната безопасност и пресичането по пешеходните пътеки. Не липсват обаче и рисунки с полицейски действия по задържането на опасни престъпници, както и неутрализирането на извършители на грабеж от банка.

Малчуганите от своя страна получиха подаръци от фондация „Евгений Мосинов”, като всяко дете се сдоби с детска раничка с рисувателни пособия, блокче за рисуване и тетрадки за краснопис, в които да се упражняват за предстоящия първи клас.

Припомняме, че за първи път празникът на българската полиция се чества по стар стил на 21 ноември 1924 г., като тази традиция се спазва до 1943 г. След 55 годишно прекъсване, с Решение на Министерски съвет по предложение на Националния полицейски синдикат, църковният празник Архангеловден е обявен за празник на Националната полиция.

На осми ноември празнуват всички български полицаи, изпълняващи безрезервно и всеотдайно високохуманния си дълг към обществото, пренебрегвайки понякога семействата и личното си удобство. Това са хората, упражняващи нелеката полицейска професия, грижеща се за осигуряване сигурността на гражданите, повишаване на общественото доверие и авторитета на институцията


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петровден е

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот. "Църквата..

публикувано на 29.06.24 в 10:07

Крайморие празнува днес

Община Бургас и Народно читалище „Петър Янев 1939“ ви канят на празника на квартал „Крайморие“.  Веселбата ще започне в 10.30 ч. на плажа в „Крайморие“ с посрещане на самия морски бог Нептун! Ще има спортни занимания, много игри и плажни забавления. От 19.30 ч. заповядайте на празничен концерт на лодкостоянката, където ще пеем с Преслава..

публикувано на 29.06.24 в 08:44

Иван Гюлев: Най-натоварени са сега входовете и изходите на Бургас

Бургас се включи с различни инициативи за поредна година в отбелязването на Националния ден за безопасност на движението по пътищата. През 2023-та, в страната са станали 6989 ПТП с 525 загинали и близо 9100 ранени. Две трети от тях са в населени места. От всички смъртни случаи 96 са на пешеходци. Началникът на отдел "Пътна безопасност" в Община..

публикувано на 29.06.24 в 09:00

Затварят улици в района на капаните на Северния плаж заради триатлон

За четвърта година Бургас посреща стотици състезатели по триатлон, които ще се борят за призовите места в първото за сезона състезание от календара на Българска асоциация по триатлон. Арена на събитията ще бъдат Северен плаж, алеята към квартал „Сарафово“ и улица „Поморийска“. Стартът бе даден тази сутрин.  За безпроблемното протичане на..

обновено на 29.06.24 в 07:53
Мостът в Бургас.

Община Бургас след смъртоносните скокове от моста: Монтирали сме камери, инспектори наглеждат района

"Община Бургас е монтирала камери, а инспектори от дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" винаги са наглеждали Моста и са помагали на МВР, ако се наложи примерно проверка на документи или задържане. Защото общинските инспектори нямат такива правомощия като истинската полиция.  На Моста също така са поставени спасителни пояси",..

публикувано на 28.06.24 в 15:41

Изграждат улично осветление по пътя Сарафово-Бургас, ремонт и на ул. „Уилям Гладстон“

Продължава изграждането на улично осветление на републиканския път I-9 Сарафово-Бургас, в участъка от пътния възел „Тромпета“ на Северния обход до Гробищния парк, съобщават от Общината. От 01 юли в дните от понеделник до четвъртък, ще се въвежда краткотрайна организация на движение за времето от 09:30 до 15:30 часа. Ще се затваря за автомобили лявата..

публикувано на 28.06.24 в 15:38

Оригинални подправки и рисуване с къна на Индийския шопинг фестивал в Бургас

Индийски ароматни свещи, много подправки и рисуване с кана ви очакват на Флората в Бургас Това са само част от стоките, които могат да бъдат намерени на Шопинг фестивала, посветен на далечна Индия. Второто му изданието в морския град  бе открито днес и ще продължи две седмици, до 14 юли. Българска търговско-промишлена палата е партньор на..

публикувано на 28.06.24 в 14:09