Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По случай Мечкинден WWF разказва историята на спасеното мече Митко

Всеки може да подкрепи работата на WWF за опазване на мечките

| обновено на 30.11.20 в 09:20

Днес отбелязваме Мечкинден. Природозащитната организация WWF обръща специално внимание на тази дата в контекста на новото предизвикателство, с което се заема – кампанията за опазване на мечките в България и за предотвратяване на конфликта между тях и хората в отдалечените планински места. Освен това се навършва и една година от спасяването на едно малко мече, станало жертва на бракониери. Тежката историята на мечето Митко показва колко необходимо е да се работи с мечките у нас, за да няма повече случаи като този.

Нашите експерти намериха Митко изнемощял, в агония, на косъм от смъртта. Останал без майка, уплашен и гладен, той явно е тръгнал да търси храна. Но понеже няма опит, а и инстинктите му за съхранение все още не са развити, се е отправил към най-близкото населено място. Вместо на храна обаче, Митко се е натъкнал на бракониер, който го ранил тежко“, разказва координаторът на кампанията на WWF за опазване на мечките в България Костадин Андонов.

Митко веднага е транспортиран до Парка за танцуващи мечки край Белица, а оттам и до рехабилитационен център „Арктурос“ в Гърция, където е подложен на животоспасяваща операция. Днес състоянието му продължава да се подобрява, но, за съжаление, никога вече няма да може да живее сам сред дивата природа.

Тази сложна спасителна акция нямаше да бъде възможна без колективните усилия и солидна подготовка също и на Националната служба за защита на природата към МОСВ, център „Арктурос“, Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ, Сдружение за дива природа „Балкани“, Национален парк „Централен Балкан“ и РИОСВ София.

„Една от основните заплахи за кафявата мечка в България е бракониерството – всяка година около 100 мечки стават жертва на бракониерство. Затова WWF разработва експертна програма за стабилизиране на техните популации. Ключов момент в нея е създаването на Спасителен мечешки отряд, който ще премества мечки, навлезли в населени места и ще спасява пострадали екземпляри“, допълва Андонов.

Кой подкрепя каузата?

Каузата на WWF да осигурим бъдеще, в което хората и мечките съжителстват в хармония привлече редица известни личности. Зад кампанията застанаха Диляна Попова, Белослава, Прея, Рафи, Лили Гелева, Hayes&Y, Иван Шопов/Balkansky, група „Оратница“, Николай Станоев, група „Керана и Космонавтите“, Бояна Зарева, РДМК, Христо Христозов, Михаела Стойкова, Коста Каракашян, Жлъч, Димо P.I.F., група„Парапланер“, Елена Сиракова, Нина Николина, Маги Алексиева (MEY), Йордан Марков, Патриция Пъндева, Здрава Каменова, Мила Атева, Глория Петкова, Мария Андреева, Поли Николова, Адриана Първанова.


Също като тях всеки може да се присъедини към инициативата и да помогне за опазването на този застрашен вид, като посети специалната страница на WWF  www.wwf.bg/koleda и стане закрилник на мече. Цялата история на мечето Митко можете да прочетете на сайта на WWF.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският жаргон на Митко Иванов отново среща читатели

Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“   ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната библиотека в Бургас. Изданието е богато илюстрирано с документални снимки, към него има и речник. Над 350 думи, които носят специфичния дух и атмосферата на морския град и неговите хора, допълват..

обновено на 26.06.24 в 12:15

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..

обновено на 25.06.24 в 15:43

Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас

Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве.  Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин.  Затова и преди първите лъчи на..

публикувано на 24.06.24 в 15:31
Ченгене скеле

От Ченгене скеле: Политиците или рибарите лъжат повече?

В южните части на Бургаския залив има местност, където морето се врязва между тръстиките край малка рекичка. Това е "Циганският залив". Името е старо и носи спомена за годините, когато на това място са се разтоварвали кораби с въглища. Това място сега е рибарското селище Ченгене скеле. То води началото си от седемдесетте години на ХХ век,..

публикувано на 24.06.24 в 12:02

Студентите от специалност „Моден дизайн“ показаха креативност и артистичност

Артистични и провокативни облекла представиха студенти от специалност „Моден дизайн“ към бургаския филиал на художествената академия. Проектът „Мода без граници“ показа нетрадиционния подход на младите хора към модата и наученото в академията – преплитане на материи, асиметрични форми и специални техники. За годишното модно ревю разказва един от..

публикувано на 24.06.24 в 11:27

Палеофест ще се проведе в Бургас следващия уикенд

От 28 до 30 юни Бургас става център на палеонтологията в България. Националният природонаучен музей при БАН, Регионалният исторически музей в Бургас и Община Бургас са организаторите на първия по рода си научен фестивал – ПАЛЕОФЕСТ.  Това събитие ще запознае широката публика с чудесата на палеонтологичната наука и най-новите открития със световно..

публикувано на 23.06.24 в 12:37

Велизара Карайотова, която не си поставя граници в модата

15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието „Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в..

обновено на 23.06.24 в 11:08