Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тоя плаж скоро няма да стане плаж, Тихолов си иска сградата

Плажът и сградата, която му пречи да е плаж
Снимка: БНР-Бургас

След мащабен граждански протест и поредица от локални инициативи, държавата забеляза пясъчната ивица край т. нар. „летни сараи на Доган“. Въпреки че от години се получават сигнали, че тя е плаж и до нея няма осигурен достъп, едва през лятото институциите започнаха проверка дали наистина е плаж. 

Инспекцията беше осуетена първия път, след като служители на Министерството на туризма не успяха да стигнат до плажа. (припомняме тук) Това се случи през лятото, след като от регионалното ведомство сигнализираха колегите си. Проверката пропадна „поради поставена метална преграда на път, представляващ имот общинска публична собственост и с налични табели с надпис „Строителен обект“, информираха от Министерството на туризма през лятото.

После оградите се оказаха (някакси) незаконно поставени и бяха преместени (вижте тук), та проверка беше осъществена през август и констатациите беше, че там май има плаж (подробности - тук)

От министерството тогава поясниха, че вече е инициирана процедурата по изменение на документите. Сезирана е Агенцията по геодезия, която трябва да извърши заснемане на имота и да се изготви нова специализирана карта за плаж. След това Министерството на туризма изпраща искане към Министерството на регионалното развитие за издаване на акт за държавна собственост.

Какво се случва с днешна дата?

През септември е изготвена и приета специализирана карта за морски плаж, която попада в поземлен имот. Той е публична държавна собственост и включва пътя, който прави връзката между общинския път и самата ивица. Статутът му е земеделска земя, с начин за трайно ползване за курортен хотел или почивен дом.  През ноември началникът на службата по кадастър в Бургас е издал заповед за одобряване изменението на кадастралната карта и ивицата да бъде с трайно предназначение „защитена“ и начинът ѝ на трайно ползване да е „крайбрежна плажна ивица“.

Обаче?!?

Обаче на плажа има една сграда. Която е малко незаконна. Има дребни нарушения като липса на разрешение за строеж и одобрен инвестиционен проект. Това е констатирано и от доклад, изпратен до Върховната административна прокуратура. От Министерството на туризма посочват, че:

„...кметът на община Бургас, съобразно правомощията си, предвидени в Закона за устройство на територията, следва да предприеме действия по констатиране на незаконното строителство и издаване на заповед за премахването ѝ

Въпреки това, още през септември, от Община Бургас бяха категорични, че това трябва да бъде извършено от страна на собственика на имота – държавата. В случая – областната администрация. (вижте тук) Защото нарушението е на държавен имот, а извършителят пък е неизвестен. И тъй като Министерството на регионалното развитие и благоустройството нямало информация какво се случва, то общинската администрация трябва да уведоми Агенцията по геодезия кога ще се бутне сградата, за да бъде заличена от картата им. Това поясняват от Министерството на туризма.

И въпреки че извършителят на нарушението, а именно – да се построи сграда без документи, на държавна територия, е неизвестен, фирма, свързвана с Доган, „Стрейтлайн“, обжалва заповедта за премахване на сградата. Жалбоподател, в качеството му на законен представител на фирмата, е известният архитект Калин Тихолов. Съдът е отхвърлил жалбата му, но са интересни мотивите на компанията. Тя твърди, че от 2007 г. „владее сградата“. Има индикации, че дори е закупена, въпреки че това не е доказано с документ, според съда. Доколкото става ясно, сделката е извършена между Пенсионноосигурителното дружество „Лукойл Гарант - България“ АД и Стрейтлайн ЕАД. Но – сградата все пак е незаконна и съдът не намира документи за нейната собственост. Затова бургаските магистрати отхвърлят жалбата. Тоест – трябва да се бута.

Обаче?!?

Обаче решението е обжалвано във Върховния административен съд и заповедта за премахване още не е влязла в сила заради висящо производство.

И дотогава този плаж още няма да е плаж. Не се очертава да е такъв още доста време, в очакване произнасяне на Върховния административен съд. Което не очаквам да е скоро. А още по-любопитно ще е, ако магистратите в София приемат жалбата на фирмата, която претендира за собственост върху незаконна сграда. Защото в България всичко е възможно. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен турнир събра над 2 хиляди лв. за паметник на Васил Левски

Благотворителният футболен турнир, организиран от фондация „Гордите българи“ събра 2245лв. Средствата са за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас. Спортното събитие се проведе в събота, 28-ми септември на игрищата на спортен център "Диалог 359 Арена" във формат 5+1. Близо 500 хил. лева са нужни за изграждането на голям паметник на..

публикувано на 30.09.24 в 16:20

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка днес по време на заседанието на съвета.  Мотивът на Исмаил Осман е включването му в предизборната кампания.  Заседанието продължи с гласуването на нов председател и избра Нуртен Османова. Вторият кандидат - Димо Ангелов, оттегли кандидатурата си.

публикувано на 30.09.24 в 15:47

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан, научи БНР. Това е част от плана за поетапна евакуация по въздух на сънародниците ни, които искат да напуснат Бейрут. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Държавата ще евакуира поетапно българите, които..

публикувано на 30.09.24 в 15:15

Местна фирма иска да изгради фотоволтаична централа край Карнобат

Общинският съвет на Карнобат единодушно даде съгласие за изготвяне на ПУП за изграждане на фотоволтаична централа. Съоръжението ще се намира в местността Гердеме на площ от 58.592 дка, земеделска територия, седма категория. Инвестиционното намерение е на „Карнобат енерджи“ с управител Минчо Гроздев, специализирано дружество както в търговията,..

публикувано на 30.09.24 в 14:55

Созопол ще реализира три проекта на стойност 1 565 000 лева, с държавно финансиране

Три проекта за изграждане на канализация в Черноморец и Созопол и ремонт на улици ще бъдат реализирани в морската община. Споразуменията за това са подписани между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и кмета на Общината Тихомир Янакиев: „Първият проект е за изграждане на уличен водопровод и канализация в..

публикувано на 30.09.24 в 14:40

Стартира ремонт на ямболската улица "Георги Гарабчи войвода"

От днес в Ямбол започва ремонт на улица „Георги Гарабчи войвода“, обхващащ участъка между улица „Русе“ и улица „Индже войвода“, съобщи Общината.  Строителните дейности ще се извършват на три етапа, като целта е цялостна реконструкция и модернизация на инфраструктурата в района. В първия етап от проекта ще се ремонтират уличното платно и тротоарната..

публикувано на 30.09.24 в 09:26

Новата седмица започва с ниски температури и силен вятър

По Южното Черноморие в първия работен ден от новата седмица ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. Ще духа силен и поривист вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 15° и 17°, на морската вода около 23°, с вълнение на морето до 4 бала. След снощната буря на дежурния телефон в Областна администрация Бургас са..

публикувано на 30.09.24 в 08:22