Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават мегапредприятие "Общински имоти" в Бургас

С преструктуриране и закриване на някои общински звена и вливането им в други, Община Бургас предвижда съкращения в администрацията от следващата година. 

Едното предложение на кмета Димитър Николов засяга Общинското предприятие „Туризъм“. То трябва да поеме и работата, изпълнявана досега от Отдел „Туристически политики и дейности“, Общинското предприятие „Морски знаци“ и Общинското радио „Гласът на Бургас“. „Морски знаци“ е създадено през 2011 година като общинско социално предприятие за изработка на туристически сувенири, а отделът се занимава с туристически политики и реклама на града като дестинация. Предложението на кмета е трите звена да се закрият и ОП „Туризъм“ да изпълнява техните функции. Към момента, във всички тях има 70 щатни бройки, а след преструктурирането е планирано да се намалят на 63. Предвижда се предприятието да има един директор и един заместник – директор. То ще стопанисва острова „Света Анастасия“ и едноименния кораб, туристическия комплекс „Акве Калиде“, туристически информационен център в автогара „Юг“ и прилежащото кафене там, както и кафенето в сградата на общината и помещение в „Славейков“.

Оптимизация се предвижда и за Общинското предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“. То трябва да поеме дейностите и на Младежкия културен център. Щатните бройки ще бъдат намалени от 58.5 на 55. Предприятието ще стопанисва Летния театър, Младежкия дом, Флора-та и Дома на нефтохимика. Структурата ще управлява  група „Горещ пясък", хоровата школа  „Милка Стоева“,  Фолклорния танцов ансамбъл  „Никола Гинов“, Духовия оркестър. Притесненията на хората, които са към Младежкия културен център са свързани с това дали ще има бюджет и за тях, след като минават на подчинение на „Летния театър“.

Безспорно най-любопитното е закриването на ОП „Спортни имоти“. Спрямо предложението, предприятието „Общински имоти“ трябва да влее в себе си спортното звено, както и „Озеленяване и благоустройство Зелени асистенти“. Намаляването на щатните бройки там е най-значително – от 254 – на 210. „Общински имоти“ ще се разпорежда с доста голяма база – 441 нежилищни обекти, в това число – автобусни спирки, язовири, две почивни бази, находището „Бургаски минерални бани“. В него ще влязат и над 30 спортни площадки, спортните зали, тенис – кортовете.  Мегапредприятието ще управлява и рибарското пристанище в „Сарафово“, лодкостоянката в „Крайморие“ и тази в „Ченгене скеле“, след като бъде завършена. По неофициална информация, най-вероятното име за бъдещ директор на цялата структура е това на Тина Писарова. За пристанищата пък се очаква да отговаря досегашният директор на „Спортни имоти“ Живко Иванов.

Бъдещото предприятие ще управлява и 860 жилищни имоти, над 100 дворни места и 500 временни обекти. В неговата собственост влизат и близо 30 000 декоративни храсти и дървета.

Иначе, с преструктурирането на тези предприятия, щатните бройки в тях ще бъдат намалени с общо 54.5. Промяната ще бъде обсъждана и гласувана от общинския съвет в края на месеца. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директорът на БНР връчи награда на конкурса "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена"

За XI-ти път в Бургас бяха връчени наградите в Международния филмов и литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Конкурсът е част от програмата на Младежкия фестивал „Приятелството - смисъл и спасение".   Преди церемонията по награждаването, бе представен емоционален спектакъл. Над 300 ученици от..

публикувано на 01.06.24 в 19:42

"Алеф" награждава победителите в литературния конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена"

 На официална церемония Център „Алеф” ще награди победителите в XI-ия Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Церемонията е от 18 часа в Културен дом НХК. БНР е медиен партньор на събитието.  Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото..

обновено на 01.06.24 в 15:09
Община Сливен

Работилници по стъклопис и грънчарство очакват децата в Сливен на 1 юни

Множество работилници по стъклопис, грънчарство, плъстене, правене на сапуни и други очакват децата на Сливен в центъра на града по случай Деня на детето 1 юни. На централния площад „Хаджи Димитър“ ги очакват и безплатни надуваеми съоръжения. Началото на детските забавления ще бъде дадено в 12.00 часа по обяд.  За по-големите организаторите са..

публикувано на 01.06.24 в 08:49
Снимката е илюстративна.

Бягане с благотворителна цел ще се проведе днес в Бургас

Бягане с благотворителна цел ще се проведе днес в Бургас. Организаторите са 5KM RUN. Стартът и финалът ще са до Пантеона в Морската градина.  Зам.-директорът на УМБАЛ - Бургас д-р Светослав Тодоров също ще се включи в инициатива "Инициативата е тяхна, всяка година я правят. Тази година са се спрели на нашата болница и на нашите детски отделения...

публикувано на 01.06.24 в 08:41
Снимка: Архив

Богата програма за Деня на детето в Бургас

На първи юни община Бургас организира на няколко места в града празнични прояви по повод Деня на детето. Първата започва в 9.00 и ще продължи до 20.00 часа.В Авиомузея ще се проведат арт работилнички за рисуване и хартиени самолети.  От 10.00 часа в пространството на читалище  "Асен Златаров 1940" стартира инициативата "Заплетени чудеса", тя..

публикувано на 01.06.24 в 08:29
Община Болярово

Детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" в Болярово

24 -ото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" ще се проведе  днес  в крайграничната община Болярово. За участие са записани близо 500 деца от цялата страна, гост на събора ще е и вицепрезидентът Илияна Йотова. В рамките на събора е и конкурсът "С песните на Елена Граматикова", а целта на неговите организатори е..

публикувано на 01.06.24 в 07:50

В Сливен започна фестивал за децата от квартал "Надежда"

Доброволци от 5 държави – Франция, Великобритания, Германия, Румъния и България, организират двудневен фестивал за децата от квартал „Надежда“ в Сливен по случай 1 юни Деня на детето. Учители, университетски преподаватели, студенти и ученици забавляват децата с игри, спорт, музика, представления и танци.  В шатрите, разположени в градинката до жп..

публикувано на 31.05.24 в 17:21